1

Temat: Optymalizacja i konfiguracja OpenWRT - pytania

Mam kilka pytań dotyczących optymalizacji działania OpenWRT Gargoyle:
1. Czy można wyłączyć obsługę NTFS by nie obciążała systemu?
2. Jak wyłączyć nmbd na stałe?
3. Czy można wyłączyć interfejs graficzny, i uruchamiać go tylko gdy zajdzie potrzeba? Z poziomu SSH?
4. Czy można skonfigurować FTP tak by z LANu był anonimowy, a z WAN wymagał hasła?

Czy może są jeszcze jakieś inne metody na zwolnienie zasobów rutera 1043ND ?
Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

2

Odp: Optymalizacja i konfiguracja OpenWRT - pytania

1. Generalnie to tylko moduł, wiec jak nie masz podłaczonego dysku to nie ma co obciążać. Możesz co najwyżej wywalić fuse z pamięci.
2. w /etc/init.d/samba jest, usuń/zakomentuj
3. tak, wyłacz httpd_gargoyle czyli /etc/init.d/httpd_gargoyle stop
4. Nie, chyba że dwa oddzielne procesy uruchomisz.

Nieużywane strony kodowe, conntrack systemy plików, niektóre kodowania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam jeszcze pytanie o ten NTFS: bo na dysku mam partycję NTFS, ale nie jest mi zupełnie potrzebna w OpenWRT, a widzę on ją z automatu montuje i w pamięci te 6% zajmuje. Da się z tym coś zrobić?

A co do wyłączenia/usunięcia tych stron kodowych i pozostałych elementów o których piszesz, to możesz podpowiedzieć jak? Bo szukam ale nie mogę nic konkretnego na forum znaleść.

4

Bo nie na forum masz tego szukac. zrób lsmod, zobacz co nie jest wykorzystywane i teoretycznie to możesz wyladować.

Automat montuje wszystko co znajdzie, musiał być wyinstalowac ntfs-3g

5 (edytowany przez rysi3k 2011-05-24 21:54:49)

Pobawiłem się trochę i w końcu zrobiłem extroot + swap i wszystko super, w końcu bez problemu z torrentami chyba wink
Ale mam za to inny problem... ruter bardzo długo się uruchamia, czasem nawet około 10 minut... coś można z tym zrobić?
Mam huba USB, z czytnikiem kart (CF, SD itd) w którym mam kartę SD 512MB na ext/swap oraz dysk zewnętrzny w obudowie.

6

To masz coś nie tak. Max w systemie to 20s na wzbudzenie extroota, nie ma nic w openwrt co wymaga az 10min do uruchomienia. Coś ci się uruchamia i na timeoutach wylatuje?