1

Temat: Dynamiczny DNS - autostart - jak zrobić?

Dzień dobry,

Walczę z DDNS, udało mi się skonfigurować, że zaczął działać niestety po restarcie routera nie wstaje mi proces.

Ponieważ jestem prawie całkiem zielony i zawsze korzystałem tylko z routerów z GUI mam marne pojęcie co jeszcze trzeba zrobić.

Podejrzewam, że trzeba jeszcze dopisać w cron aby włączył proces (PID) albo w autostarcie  tylko nie wiem jak.

Czy ktoś mnie może pokierować?

Po ręcznym uruchomieniu procesu w DDNS działa jak należy...

2

Odp: Dynamiczny DNS - autostart - jak zrobić?

Samo się robi. Ty masz tylko ustawić a proces samodzielnie działa w tle i co określony czas aktualizuje dane jeżeli jest taka potrzeba (nie nie robi tego za każdym razem jak adres się nie zmienił). Co więcej - jest to tak zrobione że na starcie interfejsu też jest to uruchamiane.

Oczywiście jeżeli mówimy o standardowym pakiecie który jest w openwrt  - ddns-scripts.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie u mnie samo się nie robi. Nie mam pojęcia czemu nie startuje proces.
W autostarcie jest ddns i on się uruchamia ale niestety nie startuje procesu z moją konfiguracją.

po próbach wpisywania na ślepo komend z samouczka ustaliłem że u mnie pomogło dopisanie:

. /usr/lib/ddns/dynamic_dns_functions.sh
start_daemon_for_all_ddns_sections "wan"

w sekcji autostart w LUCI: System - Autostart - na na dole okienko gdzie można dopisać swoje komendy.

4

Nie, nie rób tego. Ustaw samo ddns, zrestartuj router i pokaż

uci show ddns
logread

oraz same pliki z ddns (są w  /var/log/ddns/*)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez toonek 2019-05-05 10:14:06)

Nie wiem czemu mam tak nie robić ale zaufam bardziej doświadczonym.

No dobra, wiem już w czym błąd miałem. W luci w konfiguracji DDNS jest opcja
Event Network [IPv4] - miałem WAN przełączyłem na LAN i sam się włącza.

U mnie router z OpenWRT jest niejako dodatkowy podpięty portem WAN do ConnectBoxa, potrzebowałem accespointa do drugiego WIFI ( słabo łapał router z UPC ) oraz dodatkowe 4 porty ze switcha - mam trochę poodłączanych urządzeń do LAN.

Teraz muszę tylko powalczyć z OpenWrt - konfiguracja PPTP - potrzebny mi Horizon TV na wakacjach wink

OpenVPN okazał się za trudny dla mnie do ustawienia i na razie się poddałem.