Temat: Chyba popsułem TP-linka WR740N v1 przy wgrywaniu OpenWrt
Witam serdecznie,
bardzo przepraszam, ale mam prośbę o pomoc w kwestii postawienia na nogi TP-linka WR740N
Miałem zainstalowany oryginalny soft. Wgrałem przez standardową aktualizację oprogramowania plik: openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v1-jffs2-factory.bin . Pomyliłem się w wybraniu odpowiedniego pliku i teraz mam taki stan:
1. po włączeniu routera po chwili miga dioda sys a potem świeci się światłem ciąglym
2. po podłączniu kablem do routera nie mogę się do niego zalogować (zmieniłem adres w komputerze na 192.168.1.5)
3. wyłączyłem router, wcisnąłem przycisk WSS i włączyłem zasilanie. Puściłem przycisk, zaczęła migać kontrolka sys. Wcisnąłem ponownie przycisk WSS. Ikona sys miga teraz bardzo szybko.
4. Po tej akcji mogę zalogować się do routera telnetem na adres 192.168.1.1. Pojawia się konsola openwrt BusyBox v1.19.4 (2013-03-14 11:28:31 UTC) built-in shell (ash).
5. Próbowałem różnych akcji, ale nic sensowanego nie można zrobić. Nie mogę nawet zmienić hasła roota - komunikat passwd: /etc/passwd: Read-only file system passwd: can't update password file /etc/passwd
6. opkg update nie działa (net podłączony do routera)
7. Postawiłem lokalny serwer www, żeby wgrać oprogramowanie od nowa ale mam dziwny komunikat:
root@(none):/# wget http://192.168.1.5/openwrt.bin -O /tmp/a.bin
Connecting to 192.168.1.5 (192.168.1.5:80)
wget: bad address 'www.nsa.gov'
No i skończyły mi się pomysły :-( Może jakaś mądra głowa powie co spier... i czy można prostym sposobem to naprawić ?
Lutować za bardzo nie umiem i raczej nie chciałbym próbować grzebać w bebechach routera :-)