1

Temat: TL-MR3220, problemy z factory

Wgrałem przez WWW factory ze strony http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … ctory.bin.
Zmiana hasła w trybie failsafe nic nie daje, nie mogę się zalogować po SSH ani po TFTPD.
Na rs232 otrzymuję krzaczki przy różnych prędkościach, parametry na początku ustawione na 115200 8n1. Już nie wiem czy wersja pliku z trunka zawiera błędy czy może router uwalony.
Czy bez sprawnego rs-a można reanimować router i jak?

2

Odp: TL-MR3220, problemy z factory

Jak masz failsafe to najpierw mount_root rób. Potem zmień hasło.

3x20 tak mają, jest dzielnik na zlaczu który krzaki powoduje. Albo się wlutujesz zza dzielnik, albo żyjesz z tym jak jest - nic nie widzisz, ale polecenia da się wprowadzić i reaguje na nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję, wszystko ok. - w putty miałem wpisanego admina zamiast roota.RS sam się naprawił.

4

Hej,

mam też taki ruter, wgrałem plik o którym mowa powyżej za pomocą Firmware Upgrade i teraz nie mogę się dostać do rutera przez przeglądarkę.

Czy Koledzy mogą pomóc? Niestety nie jestem programistą, tylko zwykłym lamerem;) Jest jakiś sposób żeby się dostać do rutera?

z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie

5

Przez telnet/putty. Wgrałeś obraz który nie ma gui. Trzeba było gargoyle ode mnie wgrać.

6

Cezary napisał/a:

Przez telnet/putty. Wgrałeś obraz który nie ma gui. Trzeba było gargoyle ode mnie wgrać.

A może słówko więcej, jak to zrobić? I co potem, jak wgrać gargoyle od Ciebie?

7

1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin
2. zaloguj się telnetem do routera (program putty, ip: 192.168.1.1, użtkownik root, hasła nie ma)
3. ustaw hasło (polecenie passwd)
4. przy pomocy programu winscp przegrywać ściągnięty a.bin do katalogu /tmp na routerze (i znów: ip 192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś)
5. zaloguj się prrze ssh routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użtkownik root, takie jak ustawiłeś)
6. polecenie

sysupgrade -n /tmp/a.bin

I masz po kilku minutach gargoyle do którego możesz dostać się przez przeglądarkę (http://192.168.1.1)

8

Dzięki! Doszedłem do punktu 4. - nie mogę się połączyć z ruterem za pomocą winscp. Wpisałem adres IP, login i hasło ustawione, protokół FTP lub SFTP, nic nie wchodzi. Komunikat jest taki:

Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia.
Połączenie nie powiodło się.

9

Protokół  SCP nie FTP...

10

w trakcie aktualizacji firmware'u pojawiło się okno błędu "Serwer nieoczekiwanie zakończył połączenie", czy jakoś podobnie. Nie mogę się zalogować przez ssh.

Czy to już klops?

11

a dokładnie nie rozpoznaje hasła, które ustawiłem wcześniej dla roota, bez hasła też nie idzie:(

12

Jeżeli aktualizowałeś firmware to po wszystkim on sam się zrestartował. Teraz hasło brzmi "password", dostęp jest przez ssh i przez www, a Ciebie czeka trochę czytania....

13

Jasne, doczytam. Napisz mi proszę jeszcze tylko, czy to co zainstalowałem ma interfejs webowy, czy też muszę teraz wgrać twój firmware?

Bo przez web nadal nie mogę się dostać.

Dzięki wielkie i nie zawracam już głowy:)

14

Jeżeli pobrałeś faktycznie gargoyle to tak, ma. Pytanie co pobrałeś i co wgrałeś smile

15

Jeżeli pobrałeś faktycznie gargoyle to tak, ma. Pytanie co pobrałeś i co wgrałeś smile

16

17

pobrałem to co sugerowałeś: 1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin

nie wiem, czy to gargoyle, nie potrafię rozstrzygnąć, bo nie ma tam opisu

plik się nazywa
openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3220-v1-squashfs-sysupgrade.bin

18

No ale skąd? http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71 … pgrade.bin bo to ten powinien być.

19

Sukces! Piękne dzięki!

20

Cezary napisał/a:

1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin
2. zaloguj się telnetem do routera (program putty, ip: 192.168.1.1, użtkownik root, hasła nie ma)
3. ustaw hasło (polecenie passwd)
4. przy pomocy programu winscp przegrywać ściągnięty a.bin do katalogu /tmp na routerze (i znów: ip 192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś)
5. zaloguj się prrze ssh routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użtkownik root, takie jak ustawiłeś)
6. polecenie

sysupgrade -n /tmp/a.bin

I masz po kilku minutach gargoyle do którego możesz dostać się przez przeglądarkę (http://192.168.1.1)

Witam,a ja mam taki problem,nie moge sie polaczyc z tp-link tl mr 3220 po wgraniu gargoyle,w przegladarce wpisuje 192.168.1.1 czekam i nic a w programie putty tez wpisuje 192.168.1.1 open pojawia sie czarny ekran i po chwili brak dostepu do sieci,a jak zaznacze obcje telnet to tak samo czarny ekran i po chwili wywala program z bledem i nic,prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic,

21

Jakimi błędami?

22

Witam , jeśli piszę w złym temacie proszę o przeniesienie . Proszę o pomoc ,drugi dzień już siedzę nad moim TL-MR3220 (trza go zreanimować przez putty), najpierw kłopoty z putty , potem wpisaniem "tpl" w końcu dziś już putty gada ale chyba coś robię nie tak z klijentem ftpd bo taki komunikat mi idzie z putty "eth1 link down
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.1.27; our IP address is 192.168.1.10
Filename 'code.bin'.
Load address: 0x81000000
Loading: T
TFTP error: 'File not found' (1)
Starting again
" i tak w koło . Proszę o podpowiedź jak mam to dokonczyć i odsapnąć wreszcie . plik (xxxxxxxsquashfs-factory.bin) kopiuje do głównego katalogu ftpd lub też twożyłem nowy i wskazywałem . Dzięki za ew. pomoc.

23

No własnie. A zauważyłeś że kopiujesz plik xxxxxxxsquashfs-factory.bin a wydałeś polecenie żeby pobierał plik code.bin?
Nie znajduje pliku o nazwie code.bin i stąd ten problem.

24

kurka wodna ,ale jeszcze spróbowałem i zmieniłem nazwę na "code.bin" i tak samo było

25

Zmień nazwę pliku i sprawdź.