1

Temat: jaki obraz openwrt do Netgear WNDR4300?

Witam,
Mam router jak w temacie, a na nim OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49484 - i ogólnie wszystko działa dobrze.
Jednak wymyśliłem sobie na nim instalację domoticza, ale nie mogę odnaleźć pliku konfiguracyjnego. Za radą Cezarego zacząłem szukać nowego obrazu by zaktualizować firmware. Ale... przyznaję bez bicia, że nie wiem jaki obraz mam wybrać, a nie pamiętam już jaki wybierałem przy poprzedniej aktualizacji hmm

Co gorsze, do tej pory byłem przekonany, że mam router w wersji v2, ale z tego co widzę w wiki, to wersja V2 nie obsługuje OpenWRT wcale, a wersja v1 obsługuję maksymalnie Chaos Calmer.

Czyli w teorii wyżej niż 15.05 CC nie pójdę... Dobrze myślę?

2 (edytowany przez IceG 2019-03-18 18:05:29)

Odp: jaki obraz openwrt do Netgear WNDR4300?

Może się nie znam.. ale czy na wiki nie jest napisane iż:

Brand:    Netgear
Model:    WNDR4300
Version:    v1
FCCID:    https://fcc.io/PY3/12100187
Availability:    Discontinued
Supported Since Rel:    14.07
Supported Current Rel:    18.06.2

więc wersja V1 ma najnowsze dostępne obrazy.. openwrt-18.06.2 a jeżeli masz wgrane CC to możesz wgrać te Cezarego (bez zachowania konfiguracji)

luci-18.06-snapshot-r7714-4918fe0291-ar71xx-nand-wndr4300-squashfs-sysupgrade.tar

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

3

OK, dotychczasową konfigurację sobie zapisałem.
Czy po wgraniu nowego firmware i przywróceniu konfiguracji z pliku będę miał też wszystkie doinstalowywane wcześniej przeze mnie pakiety? czy muszę je doinstalować ręcznie?

4

Nie. I nie wolno ci przywracać konfiguracji.  Za stary system żebyś mógł to zrobić. Wgrywasz na czysto i konfigurujesz od początku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

ała... będzie bolało hmm dobra, trudno, muszę sobie pospisywać co tam miałem.

6

Małe wyjaśnienie: openwrt ma dość prosto zrobiony backup - po prostu robi archiwum z plikami konfiguracyjnym. Przy odtwarzaniu po prostu zastępuje pliki tymi z backupu.

Ale nie ma i nie istnieje konwerter ustawień. Kiedyś np. wszystko było uruchomione jako root, obecnie dnsmasq działa na użytkowniku dnsmasq. Jak odtworzysz stary backup to zostanie nadpisany plik passwd w którym masz userów ale nie ma nim dnsmasq więc nie wstanie serwer dns/dhcp. Tak samo z plikami konfiguracyjnym - backup nie wie i nie odtworzy nowym opcji w plikach które obecnie dostały dodane, więc część rzeczy może się nie uruchomić. Więc nie wolno starego backupu na nowy system i już.

7

Reasumując:
Czyli generalnie backup ustawień powinien służyć TYLKO I WYŁACZNIE przywracaniu w razie awarii, na tej samej wersji openwrt z której był zapisywany.

8

Generalizując to tak, na wersjach które mało się różnią. Albo jak masz pojęcie co robisz i co się zmieniło.