Temat: dnsmasq i dystrybucja dns
Koledzy, mam problem z prawidłowym skonfigurowaniem działania DNS.
Mianowicie w /etc/dnsmasq.conf dodałem: "address=/bm.pl/10.240.1.1" aby przechodząc pod adres bm.pl odpowiadał router główny (10.240.1.1) ze stronką www.
W momencie kiedy podłącze komputer bezpośrednio pod router wszystko śmiga. Podając w przeglądarce bm.pl dostaję się na stronę www routera.
Ale jeśli podłącze kolejny router na zasadzie, że lan routera głównego (10.240.1.1) podłączam pod wan drugiego routera (drugi router pobiera adres automatycznie a w swoim lanie rozgłasza podsieć 10.240.2.1) to podłączając się pod ten drugi router niestety otrzymuje informację że brak adresu (dns_probe_finished_mxdomain) Wszystko inne śmiga prawidłowo. I teraz pytanie ... jak to rozwiązać żeby ten drugi router również wiedział że wpisując bm.pl ma mnie przekierować do 10.240.1.1 czyli na stronkę tego pierwszego routera?
Dodam że jedynym możliwym rozwiązaniem jest zrobienie czegokolwiek wyłącznie na tym głównym routerze. Ten drugi router jest jednym z wielu routerów i nie mogę zmieniać ich konfiguracji ... Jeśli potrzebne jakieś logi/konfigi dajcie znać dodam ...