1 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 11:16:22)

Temat: WR740N - dodanie portu RS232

Witam.
Dawno nie zgladalem na form.
Ale teraz zmusila mnie sytuacja bo musze sie polaczyc z urzadzeniem radioamatorskim  przez RS232 , ktore jest na strychu budynku gospodarczego nie nie bardzo widze mozliwosc pociagniecia kabla.
Posiadam sprawny router WR740N i chcial bym do niego wgrac oprogramowanie Cezarego a nastepnie dograc ser2net aby miec tunelowanie tego co idzie po WIFI na RS232 .
WR740N nie posiada wyprowadzonego UART i mam pytanie czy gdybym uzyl wyprowadzen UART na plycie glownej WR740N czy to by mi dzialalo co chce zrobic.
Nie oczekuje duzych prodkosc potrzeba mi 9600  8N1.
Oczywiscie rozumiem potrzebe dolozenie ukladu ma MAX lub podlaczenie innego urzadzenie do wyprowadzen UART na plycie WR740N.
Nigdy takiego rozwiazania nie robilem znam jedynie mozliwosc opisana na tym forum ale z routerem MR3020 posiadajacym wyprowadzone USB.
Chce uzupelnic ze rozumiem potrzebe zainstalowania na PC emulatora COM na TCP/IP i ma wyslac to na WIFI .
I taki jest dostepny z linku ponizej.

https://www.hw-group.com/files/download … _3-1-2.exe

Prosze o informacje i ewentualnie porady.

Pozdrawiam.
Feedhorn

2

Odp: WR740N - dodanie portu RS232

1. Oczywiście w routerze to uart pracujący na napięciach 3.3v. Więc jak chcesz normalny rs232c to musisz dodać konwerter
2. Port nie ma handshakingu, więc o tyle wystarczy tylko tx/rx do transmisji to tak.
3. Po tym uarcie gada i uboot i system. System da się wyłączyć z tego, ale czy nie będzie to przeszkadzało w komunikacji z urządzeniem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam ponownie.
Dzieki Cezary za szybka odpowiedz.
A nie bylo by mozliwosc uzyc jednego z portow LAN po wymontowaniu ukladu seperujacego?
Bo z tego co Ty piszesz to moga byc przeklamiania gdy bym uzyl ten UART co jest na plycie glownej.
Najprosciej bylo by zdobyc MR3020 lub MR3220 lub inny  z USB .
A jak co to wyjscie ostateczne uzyc ESP8266 i wgrac stosowany soft tyle ze  jest goly i trzeba mu dodac pare rzeczy i zasilacz tez. i nawet obudowe.

Pozdrawiam.
Futek2

4

A co ma lan wspólnego z interfejsem szeregowym? Przecież to inna bajka. To jak jak byś chciał usb podłączyć do hdmi.

5 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 06:54:22)

Witam.
Co do wykorzystanie portu LAN to myslalem ze jest jakos opis jak to moze sie da prosto wykonac bo normalnie sa dostepne konwertery ETHERNET<>RS2332 ale kosztuja.

W sieci znalazlem taki opis ale na WRN741ND to co bylo by mi potrzebne.
http://martin.vancl.eu/openwrt-7-ser2ne … 2-po-siti/
Nie znam szczegolow SR741ND i opis moze nie byc przydatny dla WR740N.
A moze to rozwizanie wykorzystac  na naszego forum.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6015
Prosze o ewentualne uwagi.
Pozdrawiam.
Feedhorn

6

Sorry, ale to bez sensu podejście. Straszna kombinatoryka. Jak chcesz to po kosztach przesyłki mogę ci dać igela 1 - openwrt tam chodzi a rs232c masz normalny.

7 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 07:29:49)

A moze to co gosciu napisal:
Yes, you are right, for example: TP-Link TL-WR740N v1 is similar to TL-WR741ND v1 and similar to TL-WA701ND v1 (with universal repeater oem support and similar to TL-WA730RE v1) and similar to TL-MR3220 v1 (with USB support) maybe with USB support with D- in pin 73 of CPU or R100 resistor 15KOhm and D+ in pin 74 of CPU or R101 resistor 15KOhm plus LM2574 voltage regulator and 470uF 16V electrolitic capacitor.
To z tego forum post 224
https://forum.archive.openwrt.org/viewt … 68&p=9
I poprostu dolutowac sie do tych nozek procka i wyprowadzic RX i TX  a potem dograc potrzebny ser2net. Nie mam w tym doswiadczenia ale skoro innym sie udalo to mi tez.
Pozdrawiam.
Feedhorn

8

Ale gość usb wyprowadził. Chcesz na usb dołożyć interfejs na usb?

9 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 08:02:19)

To tez by moglo byc bo mam takie urzadzenia US<>RS232  lub USB<>RD485 wtedy to juz jest obojetne bo sobie poradze .
Bo moze by po wlutowaniu TX i RX zaltwili dogranie pakietu
https://archive.openwrt.org/chaos_calme … ar71xx.ipk

Najwazniejsze jest z tym wyjsciem RX i TX  z routera to mnie trzyma.
Feedhorn

10

Więc jeszcze raz - router ma wyprowadzone tx i rx i już. Dodajesz tylko konwerter napięcia.

Żadnego lany, usb i inne rzeczy nie mają z tym nic wspólnego - nie ta magistrala. Jeżeli masz usb to możesz dołożyć kabel usb<>rs232c i masz. Jeżeli masz minipci/minipcie to możesz jakaś kartę z rs232c dołożyć i masz.

11 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 08:05:54)

Ale nie musze np dograc pakiet

Lub

W zaleznosci od typu scalaka w przejsciu USB<> RS232, bo jakos musi sie dogadac z tym przejsciem USB<> RS232 podobnie jak w PC .
Feedhorn

12

Oczywiście musisz dograć pakiet do obsługi interfejsu, tak.

13 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 08:18:39)

To porzadkujac temat.
To ktora wersje softu proponujesz wgrac na WR740N  aby potem dograc potrzebny pakiet do obslugi USB aby sie podlaczyc przesciwka USB<> RS232?
Oczywiscie wczesniej musze sie wlutowac do procka aby pobrac RX i TX  i dolozyc potrzebne elementy  i oczywiscie zasilanie + 5V na USB bo taki jest  standard.
A jak potem zdefinowacparametry dla  RS232 tzn  1200   8N1 ?

Feedhorn

14

Jeszcze raz - nie RX i TX, w usb nie ma czegoś takiego. Dla usb linie nazywają się D+ i D-.

Obsługa 740/741 nie zawierają obsługi usb, więc musisz sobie dodać linię z rejestracją usb i skompilować soft.

15 (edytowany przez feedhorn 2019-04-08 10:58:22)

Cezary to ja nie skomiluje tego bo nie robilem nigdy i nie mam na czym mam jedynie ARDUINO IDE .
A co do RX i TX to ja sie odnosze do tych polaczen na plycie router a D+ D- to jest juz na wyjsciu z tego konwertora USB<> RS485 i tak sa opisywanie te przejscowki.
A gdy bym zdobyl MR302 lub Mr3220 to bylo by bez grzebania w routerze ?
Feedhorn

16

rx/tx na płytce to ten wbudowany uart. Dodajesz konwerter i masz.

17

Wczesniej pisales ze to obsluguje system i moze sie gryz chyba ze cos sie zmienilo .
Ale nadal nie wiem jaka wersje softu agrac aby po dolutowaniu sie do tych RX i TX rozumiem UART  co uzywa sie do ratowania  routera jak jest uceglony.
A nie bedzie sie gryzlo -  uboot i system ?
Bo jak co to zabieram sie do dzialania bo czas ucieka.
Feedhorn

18 (edytowany przez Cezary 2019-04-08 11:57:55)

... z dokładnością do tego co napisałem we wcześniejszy poście, tak. Czy będzie czy nie z tym co chcesz podłączyć to już musisz sprawdzić.

19

Tak uściślając w routerze masz UART z logiką 3,3V. Po restarcie routera wysyłane są niego informacje z bootloadera i systemu.
Masz też urządzenie radioamatorskie z portem RS232. Nie wiadomo dokładnie (bo nie podałeś) na jakiej logice. Zakładam, że typ RS232C, czyli logika -+12V. Teraz by podłączyć to z routerem potrzebujesz konwerter.
Teraz druga sprawa, na wbudowanym w router UARTcie pojawiają się informacje z bootloadera i systemu. Zazwyczaj po poprawnym uruchomieniu routera port milczy więc można się pokusić o wykorzystanie go do innych celów.
Jeśli byś miał router z USB to możesz pokusić się o wykorzystanie konwertera USB-RS232. Musisz tylko dograć do routera odpowiednie moduły sterowników w zależności od chipsetu. Np. FTDI, lub Prolific itd.
Twoim zadaniem jest dopasowanie poziomów logicznych obu urządzeń.

20 (edytowany przez feedhorn 2019-04-14 17:35:40)

Witam zainteresowanych tematem.
Dziekuje Wam wszystkim za pomoc .
Ale po zrobieniu tego wszystko ladnie dziala jak testowalem za pomoca termianala laczyc sie po WIFI na drugi bylo po RS232 na tym samym PC.
Kiedy podlaczylem do urzadzenia  ktore mial by sterowane pojawil sie problem polegajacy na tym ze taki sprzet na bazie WR740N nie moze byc bo nie ma odpowiedzi na zapytanie od programu.
Wyczytalem ze musi to byc sprzet firmowy bo w urzadzeniu jest p.p zaszyty jakis identyfikator.

Wiec zmenilem koncepcje i wrocilem do orygnialu pomyslu aby program sterujacy  skonfigurowac ze bedzie sterowal po TCP/IP.

A przerobiony ROUTER skonfigurowalem jako AP WIFI.
Program sie polaczyl ale dalej nic nie leci aby steowac urzadzeniem.
Wiec zrobilem podglad co leci na TCP/IP ai jest  to UDP
A  program wysyla p.p zapytania o indentyfikator sprzetu do sterowania wysyla to na roznych  portach co ok 10 sekund sa to porty  51303, 51481, 56421, 57469, 59246 a oczekuje na odpowiedz zawsze na porcie 24272.
I tu tez pomyslalem ze chyba musi byc firmowy sprzet i pyta o indentyfikator urzadzenia aby wiedziec czym ma sterowac.
Aby sobie ten problem rozwiazac, pomyslalem aby na tym zmodyfikowanym routerze WR740N z wgranym Gargole PL Cezarego  zrobic przekierowanie portow w ustawieniach .
Zrobilem pare testow ale nic z tego nie wyszlo.
Moze zle zrozumialem jak dziala przekirowanie portow.
Bo chcialem zrobic tak ze port wejsciowy to jest tych na 5 czyli 51303 przekieruje na 24272 a odpowiedz bez przekirowania  24272 na 24272 czyli musial by zrobic 2 wpisy w konfigiracji
Wiec mam prosbe o pomoc w powyzszym temacie jak zrobic aby zapytanie bylo odbierane na innym porcie a odpowiedz na innym oczywiscie  nie TCP/IP lecz UDP.

Pozdrawiam
Feedhorn

21

Napisać program który słucha na jednym i wysyła drugim?

22 (edytowany przez feedhorn 2019-04-14 17:40:02)

Kolego Cezary chyba to zart.
A moze jest sposob  aby zalatwic sprawe w ROUTERZE w plikach edytujac recznie piszac reguly.
Musi byc jak sposob aby to obejsc liczylem ze zalatwie temat za pomoca emulatora COM<> TCP/IP
bo jest opcja sterowana przez COM ale kiszka z tego wyszla.
Juz rozmylam aby zaprzegnac ESP8266 ale tego tez sie na tym nie zrobic tego aby na innym porcie sluchal a na innym odpowiadal.
Feedhorn

23

Nie. Jak chciałeś inaczej?

24

Ja myslalem ze przekierowanie portow tak dziala ale nie dziala w koncu zrozumialem ze troche inaczej.
Bo wtedy by trzeba bylo by uzyc skrzyzowanie portow ale jak?
Moze jest jakis sposob , ktory by sie dalo wykorzysac bo pozornie sprawa prosta. A moze sa jakies routery co takie operacja potrafia wykonac?
Feedhorn

25 (edytowany przez feedhorn 2019-04-14 19:22:02)

Kolego Cezary to faktycznie mam problem.
A moze juz ktos taki program napisal ale nazwa jego sie malo kojarzy z tym co potrafio robic  z przekierowaniem portow - zmiana prortow.
I wystarczy uruchomic na PC i problem byl by rozwiazany.
A moze przekierowanie portow nie dziala LAN <> WIFI ?

Fedhorn