1,626

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

1. W domu mam zrobioną sieć po kablach, nie chcę mieć stale działającego wi-fi.
2. W pokoju gdzie chcę używać wifi to szukałem urządzenia, że podepnę do niego kabel pod gniazdo RJ45 i będę miał lokalnie wifi. Dodatkowe wymagania od urządzenia to: regulowana moc nadawania wifi i  wyłącznik zasilania.
3. I znalazłem takie NETGEAR EX2700, po zakupie okazało się że gniazdo RJ45 jest ale nie można z niego zrobić AP (z kabla zrobić emiter wifi).
4. Przeszukując internet, opinie użytkowników, był wpis że można tu wgrać OpenWRT, ale na tym forum wyszukiwarka nic nie znalazła, rozumiem, że EX2700 ma standardowe podzespoły i na jakimś sofcie da się uruchomić AP, tylko na jakim?
5. Wg http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj … -test.html we wnętrzu jest MT7620A, 8 MB pamięci flash oraz 32 MB pamięci RAM

I mam pytanie czy do tego EX2700 jest alternatywny soft, czy jednak urządzenie odesłać do sprzedawcy a kupić co innego, tylko co?

1,627

Jest, linki są na dole: https://openwrt.org/toh/hwdata/netgear/netgear_ex2700

Tyle że on ma tylko 4MB flash i tym samym wybrałeś najgorszy z możliwych sprzętów. Choć jako TYLKO ap to się jeszcze nadaje. Jeżeli zainstalujesz openwrt na jakimś routerze to automatycznie możesz z niego zrobić AP. Wyłącznik to chyba mają wszystkie obecne routery (green enegry itd).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,628

Ostatnio kupiłem ciekawy niedrogi router pod OpenWRT - Lenovo D-Team Newifi D2 (Newifi3) - ma wsparcie OpenWRT i dość mocną specyfikację. Więcej szczegółów opisałem w tym wątku na forum:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18408

1,629

to ja może zapytam jaki jest w chwili obecnej najmocniejszy sprzęt do operwrt? tylko żeby nie był astronomicznych rozmiarów

1,630

Nie ma ograniczeń smile  Od Linksysa WRT32X, poprzez PCEngines APU3/APU4 a na zwykłych PC z intelem i7 i 256GB ramu skończywszy smile

1,631

https://www.ebay.pl/itm/Linksys-WRT1900 … SwuG9cpc6n

Jak obstawiacie? Wał czy nie wał?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,632

Trochę tanio i ponad 10sztuk - nówek? Jak ktoś mieszka w UK to może sprawdzić przez paypala przynajmniej będzie gdzie starać sie o kasę w razie czego.

1,633 (edytowany przez Królik 2019-04-04 12:16:25)

No właśnie trochę wygląda jakby komuś konto ukradli.

Ostatnio za 100, to kupiłem takiego po nieudanym upgrade a nie nówkę.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,634 (edytowany przez Nietykalny 2019-04-04 13:20:30)

Koledzy, szukam i szukam informacji na temat routerów i tak trafiłem tutaj na forum.

Potrzebuję routera do biura do ok 400 zł - jestem w trakcie tworzenia sieci w skład, której będą wchodziły na stałe 3 stanowiska PC, 2 drukarki, serwer NAS + czasami 2 laptopy. Wszystko na stałe raczej chciałbym połączyć po ethernet, choć wifi przyda się żeby łączyć się z laptopami.

Pytanie 1: serwer NAS lepiej łączyć po USB czy po RJ45 ?? bo z tego co czytałem z wydajnością przesyłu danych nawet po USB 3.0 bywa różnie ???

Pytanie 2: drukarki będą sieciowe i tu również pytanie po USB czy RJ45 ??

Tutaj moje pytania bo nie wiem czy skupiać się w routerach na ilości oraz rodzajów portów USB2.0 czy USB 3.0.

Wytypowałem:
- TP-LINK AC1750 Archer C7
- TP-LINK Archer C9 - tutaj mamy usb 3.0
- ASUS RT-AC1200G Plus
- myslałem również nad mocno budżetówką Totolink A3002RU

do tego na pewno jakiś switch jakieś propozycje ??

Chciałbym żeby to w miarę działało. Głównie mi chodzi też o serwer NAS na którym będą tworzone backupy w RAID1.

Serwer NAS wytypowałem Synology 218j.

Z góry dziękuję za pomoc.

1,635

To jeszcze musisz wiedzieć że to jest forum o openwrt. Jak chcesz ogóle to zapraszam na openrouter.info.

1,636

Tak wiem, ale chodzi mi też o wgranie gargoyle np. Na Archer c7 i mam pełniejszy dostęp, większe możliwości oraz bardziej intuicyjna obsługę. Ale dzięki za odeslanie na właściwe forum. Chodziło mi też głównie o to czy te moje propozycje są w miare akceptowalne.

1,637 (edytowany przez Królik 2019-04-05 05:49:29)

W tych pieniądzach ciekawy jest też Asus RT-AC58U. Niedługo też będzie dodane łatwe wgrywanie obrazów OpenWRT (poprawka czeka na akceptację).

edit:

Pytanie 1: serwer NAS lepiej łączyć po USB czy po RJ45 ?? bo z tego co czytałem z wydajnością przesyłu danych nawet po USB 3.0 bywa różnie ???

Pytanie 2: drukarki będą sieciowe i tu również pytanie po USB czy RJ45 ??

Ja bym wszystko po ethernecie łączył.

1,638

Na allegro jest ea6350, który to jest oparty na ipq4018 (wersja 3). Kupiłem i dało radę zainstalować openwrt. Nie testowałem dokładnie, gdyż w końcu nie potrzebuję drugiego routera (planowałem zrobić sieć mesh).
Całkiem fajne urządzenie. 256 RAM, 128 flash, usb 3.0. 180 pln, to praktycznie poziom xiaomi router 3g.

1,639

Jak poużywasz to zrób nowy wątek i napisz później jak się sprawuje itd.

1,640

Na razie nie będę używał, bo przenoszę stały router w inne miejsce, gdzie prawie cały dom będzie miał pokrycie. Mam Zyxel Armor Z2, który działa całkiem wydajnie, aczkolwiek żre ciągle 12-13W, ten linksys dzieli tę wartość na dwa. Używałem krótko, nie było problemów. Za to fabryczny soft wkurza niemiłosiernie.

1,641

Jaki dokładnie soft do niego wgrywaleś ???

Jak sobie radzi USB 3.0 ? Wydajnie ? Może robić za NASa ??

1,642

Czy są jakieś uniwersalne benchmarki, które pomogłyby sprawdzić wydajność routera i pomóc w zakupie? Ilość rdzeni, ich szybkość, ilość pamięci i cena nie zawsze odzwierciedla faktyczną responsywność.

1,643

Na wiki openwrt ludzie używają ssla do sprawdzenia wydajności obliczeniowej procka.

Ale tym nie sprawdzisz oczywiście wydajności usb, wifi, ethernetu, szybkości flash itd.

1,644

Dobre i to.
@Cezary, a może dałbyś radę uzupełnić bazę routerów o ten parametr? Może użytkownicy by pomogli? Może założyć taki temat?
Takie luźne pomysły...

1,645

Tu masz całość, możesz sobie zobaczyć: https://openwrt.org/docs/guide-user/per … rk.openssl

Jeżeli zaś piszesz o mojej bazie to nie. Mimo że mam dużo sprzętu to nie posiadam wszystkiego, więc nie mam jak przeprowadzić identycznych testów i później utrzymywać bazę.

1,646

Ciekawe...
Sam zrobiłem kilka testów swojego sprzętu.
Widać jak wszelkie ARMy przodują, pozostawiając w tyle wielojajowe Mediatek'i.

Może założymy taki temat na głównej? coś na styl "działające modemy".
Przemyśl proszę, byłoby to chyba dodatkowe ułatwienie dla szukających sprzętu.
Może ktoś jeszcze wrazi opinię na ten temat?

1,647

Witam,
zastanawiam się nad w miarę wydajnym routerem pod OpenWrt, a najlepiej Gargoyle.
Jak na razie zastanawiam się pomiędzy
1. Xiaomi WiFi Router 3G
a
2. Linksys WRT32X
Teoretycznie wolałbym mocniejszego WRT32X ale gdzieś znalazłem informację, że podczas normalnej pracy pobiera aż 35W energii elektrycznej. Czy jest ktoś w stanie sprawdzić czy to prawda?

1,648

35W to nie jest dużo,nie popadajmy w paranoję.. ) 35W to pewnie w szczycie.

A ja z pytaniem - szukam prostego routera z ADSL2+/VDSL (opcjonalnie VDSL2), z dobrym zasięgiem WiFi 2,4ghz (standard N)
Oczywiście takiego,żeby wrzucić openwrt. Zależy mi na stabilnej pracy.

1,649

W pierwszym poście masz. Innych nie ma.

1,650

korni007 napisał/a:

35W to nie jest dużo,nie popadajmy w paranoję.. ) 35W to pewnie w szczycie.

No właśnie nie wiem czy to faktycznie aż tyle jest, dlatego zadałem to pytanie z nadzieją, że ktoś ma i może zmierzyć.
35W przy urządzeniu pracującym non-stop to ok 180zł rocznie, dla jednego nic, dla innego sporo.
Generalnie chyba już wiem że kupię Xiaomi jednak.