Temat: Archer C6 słabe prędkości po lanie

Cześć!
Temat może mało związany z tematyką forum, ponieważ z tego co widzę nie ma jeszcze OpenWrt na Archer C6 i siedzę aktualnie na stocku sad
Mam problem z prędkościami pomiędzy komputerem PC1 a PC2.
schemat
Chodzi mi dokładniej o Windowsowe udostępnianie plików. Aktualnie prędkości jakie osiągam pomiędzy komputerami to max 37-40 MB/s. Całość jest połączona gigabitem. Gdy PC1 podłączę tym 20m kablem bezpośrednio do B525 bez problemu osiągam prędkości ok 80-90 MB/s. Czemu Archer aż tak zwalnia prędkości? Dodam jeszcze, że po wyłączeniu SPI Firewall zyskałem może max 2-3 MB/s sad

2

Odp: Archer C6 słabe prędkości po lanie

Złe forum. Na openrouter.info zapraszam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Cezary
Napisałem. Wyczytałem na reddicie, że openwrt ma wyjść na Archer C6 razem z wyjściem wersji 19. Wiadomo coś na temat kiedy ma wyjść?

4

Nie chodzi o to ze będzie wsparcie tylko o to że pytasz w tej chwili o oryginalny soft, a to już nie temat tego forum. Więc zapraszam na openrouter.info.

Nie, nie wiadomo kiedy ma wyjść, jeszcze się nie ogłosili. Na razie dostępna jest wersja rozwojowa.

5

Ja tam bym instalował wersję rozwojową.

6

Dobra, widzę, że wersja snapshot nie ma GUI. Wystarczy, że wgram LuCI tym sposobem?
https://openwrt.org/docs/guide-user/luc … essentials
I jeszcze jedno, gdyby coś nie działało jak wrócić na stocka?

7

Po prostu masz doinstalować, tak. Pamiętaj że v2 jest tylko wspierana.

A powrót - w identyczny sposób przez tftp, tak jak instaluje się openwrt. Powinno działać. Najpierw sprawdź czy da się tak wgrać oryginalny soft.

8

Sorki, że tyle pytań, ale pierwszy raz mam kontakt z openwrt. Żeby wrócić do oryginalnego softu to ten poradnik się nada?
https://www.trishtech.com/2015/06/unbri … fi-router/

9

Tak, tak to działa w tplinkach, ale musisz sprawdzić czy ten model faktycznie tak reaguje.

10

Udało mi się wgrać openwrt i luci. Normalna metoda przez oryginalne GUI nie działa na najnowszym sofcie. Musiałem wgrywać przez tftp. Nic się nie zmieniło, nadal max 40-42MB/s

11

Wgrałeś snapshota? Jeżeli ath79 to włącz http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … lowoffload i zobacz ile będzie.

12 (edytowany przez steel_rat 2019-04-04 14:01:58)

A właściwie to jak masz podpięte urządzenia . Używasz port WAN na TPLinku?

13

@Cezary
Po włączeniu tego prędkości skaczą od 50-71MB/s czyli już jest lepiej.
Próbowałem wrócić do oryginalnego systemu i mimo, że na tftp widać, że router pobiera plik bin to po chwili migania ledów uruchamia się openwrt. Czyli jestem aktualnie bez możliwości powrotu do stocka?
@steel_rat
Kabel w b525 jest podpięty do portu lan, w tplinku do portu wan.

14 (edytowany przez steel_rat 2019-04-04 15:49:20)

I masz pewnie podwójny nat. To to jest max wydajność tego routera bez akceleracji. Z akceleracją czyli tam co pisał Cezary masz więcej. Nie wiem czy zależy tobie na tym by mieć podwójny nat. Najlepiej ustawić tego tplinka jako AP podpiąć B525 do lanu tplinka. Wtedy będziesz miał pełną szybkość.

15

Dobra, później się pobawię. A jak z tym przywróceniem stocka?

16

Próbuj. Jesteś pierwszą osobą która ma c6 (a przynajmniej się przyznała), więc wszystko zależy od ciebie.

17

Próbować mogę, ale boję się, że uwale router sad

18 (edytowany przez SkromnyNick 2019-04-04 18:29:54)

Sukces! Udało się przywrócić oryginalny system. Tftp nie chciało współpracować z najnowszym softem od tplinka, musiałem wgrać starszy smile Na oryginalnym systemie po przełączeniu w tryb AP uzyskuję takie same prędkości jak na openwrt z włączonym flow offload

19

Więc po prostu określiłeś granicę wydajności sprzętu.