1

Temat: Problem z WAN w Tp-Link 1943ND

Witam,

Wczoraj chciałem zacząć przygode z OpenWrt i zainstalowałem sobie wersję Backfire 10.03.1-rc4. Zainstalowało się w porządku, tylko, że router nie połączył się z moim ISPem (tv kablowa, Multimedia - router połączony jest z modem kablowym kablem sieciowym).
Zalogowałem się z przeglądarki i popatrzyłem na 'Interfaces' i wlan był ale nie dawał się włączyć. Zdaje się, że typ połączenia był Automatic czyli OK bo dane powinienem dostać przez DHCP od dostawcy.

Musiałem wrócić do oryginalnego soft żeby poczytać i natrafiłem na:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … d?s=tplink gdzie piszą:
"Some issues with 10.03.1-rc4 on Hardware Ver.1.8 see this post for workaround."
Poczytałem, ale moja wiedza na tematy sieciowe nie jest wystarczająca. Zdaje się, że jest to bug w OpenWrt i na razie nie poprawiony. Ale z tego co widzę dużo osób ma ten modem i jakoś im działa. Czy może mój ISP ma jakies inne wymagania?

2

Odp: Problem z WAN w Tp-Link 1943ND

Modemy kablowe pamiętają adres mac, wiec jak zmienieś router to od modemu nie dostał adresu. Trzeba było wyłączyć modem na 20min lub zresetować go.

Nie używaj rc4 - to juz dość stare jest. Używaj moich obrazów lub niewydanego jeszcze rc5, ma o wiele nowsze pakiety.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź. Tak, modem resetowałem. Aha, ok, to spróbuje te nowsze wydanie.

4

Zadziałało, tylko, że z problemami małymi. Zauważyłem, że na oryginalnym firmware adrec MAC WANu jest zwiększony o 1 od MAC LANu. Na openwrt ustawiłem na sztywno MAC i już zadziałało. Tylko dlaczego nie jest to robione automatycznie? Gdybym wcześniej nie wygooglał to bym na to nie wpadł. Do tego pytanie: na oryginalnym firmware jak router resetuje się, komputery z LANu automatycznie odświeżają interfejsu, a gdy mam na routerze openwrt muszę ponownie wybrać połączenie LAN (komp z Ubuntu).

5 (edytowany przez ternyk 2011-05-24 07:58:52)

Aha, w razie czego dodam: ISP u mnie nie wymaga stałego(zapamiętanego) adresu MAC, tylko po zmianie MAC muszę zresetować modem kablowy, co też robię za każdym razem, gdy są jakieś problemy.

6

Ale to kwestia komputera z ubuntu; router nie ma jak wysłać żądania pobrania adresu do klienta jak ten nie chce tego słuchać.

7

Tylko, że na oryginalnym firmware wszystko działa z Ubuntu jak trzeba.

Może to być związane z https://dev.openwrt.org/ticket/6819

8

Przecież to dawno rozwiązane i zamknięte jest. I dotyczyło przechodzenia dhcp przez wan.

9

Aha. Znalazłem jeszcze: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1086 i zdaje się, że u mnie to samo jest. Tutaj także trzeba było ręcznie zmienić adres MAC wanu.