1

Temat: Niechciane znaki na konsoli szeregowej

Dobry Wieczór. Mam takie szybkie możliwe że dość błahe pytanie - otóż mam do wejścia konsoli szeregowej routerka podłączony czujnik, dzisiaj chciałem wykorzystać wyjście tej samej konsoli, ale okazuje się że na wyjściu z routerka, pojawiają się dane które routerek dostaje z czujnika.
Jest to logiczne gdy podłączamy komputer do routerka - naciskamy klawisz, routerek wysyła go z powrotem i widzimy na ekranie to co nacisnęliśmy, w moim przypadku jest to jednak efekt nie pożądany - i pytanie brzmi, czy można jakoś to wyłączyć?

2

Odp: Niechciane znaki na konsoli szeregowej

Cała konsola szeregowa to przecież domyślnie wyjście wszystkich komunikatów, od uboota, przez kernel i system skończywszy.

Czytaj: https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc … .on.serial

Choć komunikatów od uboota bez re kompilacji nie wyłączysz. Zawsze podawaj o jaki router chodzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Routerek to TL-WR740 v4.23. Jestem świadomy że wszystkie komunikaty kierowane są na konsole szeregową, dlatego też to co w linku już wykonałem (dodatkowa linia do TX'a też jest poprowadzona), komunikaty z UBoot'a przy samym starcie routerka nie przeszkadzają.
Po startcie systemu konsole mam już "czystą", przeszkadza jednak fakt że to co on dostanie na swoją linie RX, odrazu wysyła z powrotem na swojej linii TX

4

Udało mi się problem rozwiązać - należało zainstalować "coreutils-stty" i wyłączyć echo na konsoli szeregowej poleceniem: "stty -F /dev/ttyATH0 -echo"