201

Odp: Gargoyle 1.11 - planowane wydanie

Chodzi jak trzeba, dziękuję. Ale głupie pytanko: Nie wpłynie to na działanie WRT3200ACM?
Drugie pytanie: Mam w pracy WRT1200AC na starym gargoyle. Wifi wprawdzie na nim nie używam, więc nie powinno to być problemem. Mam jednak poinstalowanych kilka dodatkowych gadżetów, typu openvpn pracujący jako klient, przenoszenie co tydzień plików z określoną maską z folderu transferowego na archiwalny, usypianie dysków, wysyłanie maila z raportem zużytej ilości transferu itp. Aby zachować łączność przez openvpn, i tak muszę zaktualizować pliki klienta. Przy okazji bym mógł wykonać upgrade gargoyla. Czy poczekać z tym upgrade do następnego builda?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

202

1200 nie ma trzeciego radia, więc śmiało. I tak możesz już poczekać do następnego wydania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

203

A w 3200 chyba też nie ma?

204

Właśnie jest, 3200 ma trzecie radio.

205

W takim razie jeśli wywali się to trzecie, to czy beamforming będzie działać prawidłowo?

206

Trzecie radio nie ma wpływu na te pozostałe, po prostu jest. Na dodatek używa innego sterownika i jest inaczej podłączone do magistrali. W sumie to nawet zbytnio nie wiadomo po co jest, bo linksys go też nie używał. Przypuszcza się że do skanowania otoczenia było.

207

Adblock nie zapamiętuje mi wyjątków. Znajduję stronę, dodaję do wyjątków, daję zapisz i jest pusto po prawej i strona jest nadal blokowana.

TL-WDR3600 Gargoyle PL by obsy

208

Było kilka postów wyżej, posty 169. Najpierw czytasz, potem pytasz.

209

czy adblocka w tym gargoyle wystarczy wlaczyc czy potrzebna jest jeszcze konfiguracja tak jak opiasano tu
https://eko.one.pl/?p=openwrt-adblock  ??

210

Adblock w gargoyle jest inny niż ten z openwrt, wystarczy go tylko włączyć.

211

Kilka dni temu został usunięty błąd w tworzeniu sieci gościnnej na mvebu (linksysach). Naprawione będzie w następnym wydaniu.

212

Czy działa wam poprawnie mjpg-streamer bo u mnie muszę restartowac usługę zanim uzyskam podgląd router tplink 3600?

213

Chyba można to już oficjalnie napisać: wygląda na to że Gargoyle złapało poważnego buga.

Kilka osób tu na forum oraz na forum gargoyle spotkało się z sytuacja że po podłączeniu nie ma dostępu do internetu. Po zalogowaniu się i zrobieniu iptables -v -L -t nat krzyczy że nie może załadować tablicy "nat". Możliwe że problem związany jest z ładowaniem modułu imq (którego nie ma w openwrt, gargoyle samo go implementuje) i być może rozwiązaniem jest to: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 09#p220409 (choć jest informacja że nie pomogło, natomiast jeden z użytkowników forum gargoyle twierdzi że działa). Jeżeli coś takiego zdarzy się komuś po instalacji gargoyle to niech napisze o tym w tym wątku: https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … ;start=160 i niech da znać jaki model routera używa.

Sprawdzałem to na różnych swoich urządzeniach i za każdym razem działa poprawnie, więc nawet nie jestem w stanie sprawdzić czy w/w rozwiązanie faktycznie działa czy nie.

214 (edytowany przez badziewiak 2019-05-06 17:20:04)

Witam
Nie zauważyłem tego w poprzedniej wersji, być może dlatego, że nie używałem intensywnie wi-fi. Na najnowszej wersji 1.11.0.2 wi-fi zdaje się nie działać stabilnie. Nie wiem tylko, czy jest to wina mojego tableta (klient), na którym używam wirtualną maszynę, czy samego routera (softu). Połączenie przez wi-fi ze zdalnym pulpitem po chwili rwie się (w ramach tej samej sieci lokalnej). Na kablu działa stabilnie, ale na kablu wisiało relatywnie krótko (jednak na tyle, by stwierdzić, że poprawnie).
Problem dot. WRT3200ACM i 1043NDv2.

215

Ale wiesz że sterowniki od openwrt nie zmieniły się od 1.11.0.1? Jak było poprzednio takie są i teraz. Więc to że teraz "zdaje się nie działać stabilnie" to tylko...  takie wrażenie.

216

Wiem, ale nie miałem okazji zaobserwować tego wcześniej z powodu nieużywania. Nie mam innego sensownego urządzenia z wi-fi, aby przetestować router. Możliwe, że radio w tablecie mi szwankuje.

217

W nawiązaniu do postu 230 - pojawiła się dziś mała łatka na imq, która może rozwiązywać problem. Testy trwają...

218

Jeżeli nie używasz qos to możesz usunąć moduł od imq.

PS. Nie, poprawka nie rozwiązuje problemu smile

219

Daviteusz napisał/a:

Dobrze wiedzieć. U mnie ten problem nadal występuje. Jeśli odłączę modem i router z prądu, i podłączę ponownie, to internetu znowu nie ma. Jakoś sobie z tym radzę. Kilkakrotnie przywracam backup ustawień i później działa wink

U mnie jest coś podobnego. Trzy restarty routera później Internet dopiero się pojawia.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

220

Błąd chyba został naprawiony:
https://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … 458#p53458

Cezary zrobisz aktualizację obrazów jak ten patch zostanie wprowadzony? smile

221

Najpierw to sam sam przetestuję czy cały system w ogóle działa. A później oczywiście będą nowe obrazy.

222

Czy ten błąd ma wpływ na zestawienie mostu wifi/przekaźnika?
Byłem u znajomego i za chorobę nie udało mi się wyklikać działającej konfiguracji.
Pamiętam że na 1.6.2.2 to działało bezbłędnie. Potem jeden z routerów padł i kupiono 842 v2 na której 1.6.2.2 nie ma.
Teraz na obu (842 v1 i 842 v2) Gargoyle 1.11.02.
Połączenie zestawione jest, routery się widzą. Ale... urządzenia podpięte po wifi do routera/przekaźnika nie mają dostępu do sieci. Natomiast podpięte kablem do tego routera już sieć mają. Niestety nie mam swobodnego dostępu do tej konfiguracji to więcej szczegółów nie podam.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

223

Czyli nie ma co diagnozować, bo wróżyć nie będziemy. Przekaźnik na 1.11 normalnie działa.

224

No nic, jeśli nikt więcej nie zgłaszał problemów to jest szansa że coś nie do końca wyklikałem - choć przecież to bajecznie proste w teorii.
Jeśli będę miał dostęp do tej konfiguracji to napiszę.
I jeszcze pytanie: są jakieś ograniczenia do powrotu softu do starszej wersji?
Próbowałem też wrócić do 1.10 z 1.11 ale po niby flaszowaniu i restarcie router zgłaszał się ponownie z 1.11. Robiłem przez panel przeglądarki, plik sysupgarde.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

225

Żadnego nie ma. Po prostu zrobisz aktualizację bez zachowania konfiguracji.