126

Odp: Gargoyle 1.11 - planowane wydanie

Testuję nową wersję 1.11.0.1 działa dobrze.
Zauważyłem że nie działa przepisywania adresu mac dla opcji w gui " Użyj innego adresu MAC ".
Adres mac w  " configu ->  network " , sekcja config interface 'wan' i config device 'wan_dev' są różne przez co dla osób muszących używać innego adresu mac niż urządzenia muszą to zmienić ręcznie. 
Oczywiście nie jest to problem... ale warto o tym wiedzieć.

127

Tak, masz rację. Nie na wszystkich urządzeniach występuje sekcja wan_dev, ale jeżeli jest to właśnie tam powinien być wstawiony nowy mac adres.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Z 1.11 na 1.11.0.1 można z zachowaniem konfiguracji przechodzić?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

129

Tak.

130

roofman napisał/a:

Z 1.11 na 1.11.0.1 można z zachowaniem konfiguracji przechodzić?

Tylko trzeba uważać - po zmianie z zachowaniem konfiguracji z AP + client został tylko klient  smile - nie jest to problem ale nie przenosi pewnie w niektórych przypadkach  w 100%

131

Hmm... Nie wiem, czy to tylko przypadłość mojej konfiguracji, czy co, ale nie mogłem zrobić w GUI exroota w Edge, Chrome i Operze... Dopiero udało się to zrobić w Firefoxie.

Linksys WTR 1900ACS, Linksys EA8300 x2

132 (edytowany przez adam.kornacki85 2019-03-12 04:24:10)

Cześć,

Na WRT32X na najnowszej wersji Czarka niestety router nie działa prawidłowo. Wgrałem na czysto, później jeszcze przywrocenie ustawien fabrycznych.

Po pierwsze konfiguracja radia. Dla 2,4 Ghz ustawia tryb tylko G (nie można zmienic na N), dla 5Ghz opcja wyboru znika po kazdym restarcie/przelogowaniu.
Po drugie jak już uda się wybrać konfiguracje dla 5Ghz to domyslnie instaluje się na radio 2 zamiast 0.
Próbowałem ręcznie zmienic przez SSH, ale po restarcie usuwa wszystkie zmiany i wyłącza radio.
Po trzecie nie wiem czemu, ale cały czas ustawia kraj (DE)...
Po czwarte, nawet po kablu nie wyciąga w speedtest pełni łącza (max 240 przy łączu 300)
Po szóste nie działają ledy dla 5Ghz, nawet jak są aktywne.
Pozdrawiam serdecznie

WRT32X - Luci OpenWRT
Archer C7 -  Luci OpenWRT

133

Po pierwsze - zaczynasz od wgrania zwykłego openwrt. Jak zachowuje się tak samo to zwalone jest wsparcie lub sprzęt.
Drugie/czwarte/szóste - j/w
Trzecie - bo z jakim ip wychodzisz w świat. Sprawdź sobie

134

W czym jest właściwie problem? Otwiera się strona aero2 do podania captcha jak masz go podłączonego do nexxa?

135

Pokaz wynik

uci show dhcp

136

Pisałem o tym w poście 115, ale jak zwykle zignorowałeś. Nie masz domeny w rebind domain. Albo sobie ją dopisz (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 62#p104762) albo przywróć ustawienia domyślnie i nie wczytuj backupu to się pojawi sama.

137

Witam, posiadam 1043ND V3 z gargoyle 1.10.0.3 rozumiem że interfejs na 1.11.0.1 jest taki sam pytam się bo nie dogaduję się z luci jakoś nie podrasowało mi to za dużo opcji itp.
Oraz drugie pytanie czy jest sens zmieniać są jakieś korzyści do routera mam podpięty modem E3372 Hilink

138

Jest prawie taki sam. Sens jest także że 1.10 to system od wielu lat nie wspierany i nie rozwijany.

139

A jak zrobiłeś aktualizację z 1.11.0.0 do 0.1? Z zachowaniem ustawień?

Tak, lub przywróć ustawienia domyślne.

140

To przywróć ustawienia domyślnie i po restarcie pokaż uci show dhcp (nic jeszcze kompletnie nie ustawiaj). Później podłącz modem, zapisz konfigurację i pokaż ponownie uci show dhcp.

141

OK, przeszedłem na 1.11.0.1 niby bez problemu net działa natomiast jest problem z adblockiem na 1.10 przy ręcznej instalacji pakietu nie było tego problemu a mianowicie nie zapisuje dozwolone www. Wpisuję np: www.googleadservices.com daję na wyszukaj potem zaznaczam i daję strzałkę w prawo pokazuje się w jako adresy dozwolone klikam na zapisz zmiany i po odświeżeniu nie ma nic.

142

Dodaj sobie to skryptem a ja jak wrócę to sprawdzę gdzie się podziała domena.

143

Tyle że jak klikniesz zapisz w gui to ten rebind domain poleci w diabły. Dlatego tez weź 1.11.0.1.

144

jurekg napisał/a:

Polecenie uci show dhcp (na gargoyle 1.10)wydałem już po zapisaniu w gui konfiguracji jako brama sieciowa (połączenie usb - hilink), więc chyba rebind_domain='free.aero2.net.pl' nie poleciał.

Ehm jeszcze raz - to teraz wejdź w gui, konfiguracja/podstawowa, zapisz i zobacz co jest w dhcp.

145

Czekaj, ale to jest 1.10 a nie 1.11...

O 1.10 w ogóle nie rozmawiamy - stare, nie wspierane.

146 (edytowany przez adam.kornacki85 2019-03-12 15:50:24)

Cezary napisał/a:

Po pierwsze - zaczynasz od wgrania zwykłego openwrt. Jak zachowuje się tak samo to zwalone jest wsparcie lub sprzęt.
Drugie/czwarte/szóste - j/w
Trzecie - bo z jakim ip wychodzisz w świat. Sprawdź sobie

No właśnie w tym rzecz, że na Twoim openwrt jest wszystko ok.

Wgrałem też gargulca tego gościa: http://lantisproject.com/downloads/garg … yisail.php
I tam radio działa normalnie. Tylko dalej transfery słabe.

Co do iP to mam normalne polskie smile To, z którego piszę tego posta smile Nie wiem skąd te niemiaszki smile

Pzdr

WRT32X - Luci OpenWRT

147

Ten gość robi dokładnie takie same obrazy z tych samych źródeł.

Pokaż wynik polecenia

cat /tmp/cached_basic_vars

148

Już wgrałem z powrotem Twoje OpenWRT które chodzi świetnie, więc na razie sobie daruje. Poczekam na kolejny update, może coś będzie lepiej. No chyba, że masz takie życzenie i chcesz to zweryfikować to nie ma problemu. Wgram jeszcze raz i prześle Ci wynik komendy którą wskazałeś.

WRT32X - Luci OpenWRT

149

Wgraj i pokaż wyniki. Bo pisane że coś nie działa lub działa inaczej, a później uciekanie na inny soft jest po prostu bez sensu, bo to do niczego nie prowadzi.

150

Masz rację, wieczorem tak zrobię. Zainstaluję najpierw Twoją kompilację, poźniej tego gościa i prześlę oba wyniki.

Dzięki!

WRT32X - Luci OpenWRT