Odp: Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Zrobiliście aktualizacje z zachowaniem konfiguracji, prawda?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ok.To pozostała mi tylko instalacja przez bootloadera ? czyli moge odrazu wgrac Gargoyle z rozszerzeniem squashfs-factory.bin. według twojego poradnika bo juz mineło troche czasu i zapomniałem jak sie to robi
Tak, dowolny obraz factory. A jeszcze lepiej wgraj oryginał i jeszcze raz przez gui ostatnim softem z tplinka z ubootem, będziesz miał ten tryb awaryjny...
Na stronie tplinka sa tylko te pliki z softem
wr1043nv1_en_3_13_15_up_boot(140319).bin
wr1043nv1_en_3_13_13_up_boot(130428).bin
wr1043nv1_en_3_13_13_up_boot(130325).bin
No i wgraj tą najnowszą.
Najpierw to: https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv1/ a później zrób aktualizację tym ze strony tplinka.
Wielkie dzieki. Udało sie jak zawsze z pomoca. Wgrałem twoj soft na poczatek
wr1043nv1_tp_recovery.bin
i sie uruchomił ruter z tym softem
potem ostatni soft z strony Tplinka ostatni
wr1043nv1_en_3_13_15_up_boot(140319).bin
potem po restarcie wrzuciłem
gargoyle-1.11.0.0-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
ale tutaj pojawił sie bład i musiałem zamienic na ktotsza nazwe
wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin
i juz jest na pokładzie Gargoyle 1.11
Brak vpn w dodatkach tak jak kiedys w jaki sposob doinstalowac aby sie pojawiło w menu rutera.
Jest openvpn w dodatkach wbrew temu co piszesz. Tylko żeby go zainstalować musisz extroota zrobić.
Ja zawsze wgrywam obrazy na czysto. I dwa razy instalowałem. Zawsze nie chciało się połączyć z netem i w ustawieniach wifi krzyczało o regionie.
W ustawieniach wifi za pierwszym razem zawsze wypisuje o regionie. Dokładnie tak to ma właśnie działać.
Co więcej - krzyczy tylko jak ma połączenie z internetem, więc ci się połączyło jednak...
Wiem że pewnie to źle zrobiłem, bo aktualizacje zrobiłem z poziomu luci bez zachowania konfiguracji, a powinien to zrobić w konsoli za pomocą sysupgrade -n *.tar...
To nie ma znaczenia, bo działa tak samo.
PS - połączenie w hilnku zależy od modemu, nie od routera. Sprawdź czy apn masz poprawny.
PS2. Nie masz domeny w rebind domain dla aero2. Jest bug w gargoyle, który poprawiony został kilka dni temu, jak wprowadzisz domenę to nie zapisuj w gui konfigurację bo nadpisze ci domenę.
Nie ma jeszcze poprawionego gargoyle. Jak wydam nową wersję to będzie,
Witam
Na razie nie dotykałem nowego gargoyle, ponieważ mam inny router w pracy, który pracuje na starym gargoyle i łączy się z domem przez openvpn. Proszę o podpowiedź/potwierdzenie:
1. Czy na domowym WRT3200ACM mogę zachować configi openvpn, wgrać nowy gargoyle, nadpisać configi openvpn i połączenie powróci? Ten router w pracy to WRT1200AC, więc powinien bezproblemowo ruszyć po zaktualizowaniu gargoyle.
2. W domu używam także drugi router 1043NDv2. Tam jest 64MB RAM, więc nie powinno być problemów. Jeśli chcę zachować openvpn, to musi być extroot, przykładowo na jakimś najprostszym pendrive.
3. Czy na powyższych linksysach jest normalnie dostępny plugin openvpn jak kiedyś, a na 1043NDv2 z extrootem mogę go po prostu zaptaszyć w pluginach i będzie działał jak wcześniej?
1. Samo openvpn tak, powinno się udać. Cały backup wszystkiego nie.
2. Po prostu w 8MB flash już nie zainstalujesz openvpn. Jak masz więcej lub extroota to tak
3. Jest normalnie w pluginach. Tyle że przeczytaj uwagi które pisałem kilka postów wcześniej odnośnie instalacji - w repo zostało już zmienione parę rzeczy, jak skompiluję następne obrazy to będzie można tak po prostu instalować.
Takie głupie pytanie:
Między kernelami bieżącego gargoyle a bieżącego openwrt jest duża przepaść? Przepisywanie gargoyle w obecnej wersji na obecny openwrt to znowu ileś miesięcy roboty? Czy warto zainwestować ten wysiłek?
W tej chwili gargoyle 1.11 budowane jest na źródłach openwrt 18.06, wiec mają dokładnie ten sam kernel. To nie było tak że cały czas trwał proces przepisywania, choć parę rzeczy trzeba było dostosować - chociaż by imq którego od dawna nie ma w openwrt czy moduły iptables specyficzne dla gargoyle.
Czy warto? Cóż, czas pokaże czy było warto.
Po wgraniu Gargoyle 11.1 na WDR4300 dostałem takie kraje do wyboru: "World (default)" i "undefined".
Jak sprawdzić czy to tylko problem z wyświetlaną nazwą, czy też coś jest nie tak?
Oczywiście wgrywałem bez zachowywania konfiguracji.
cat /tmp/cached_basic_vars pokaż.
Kraj brany jest z adresu IP połączenia, jak serwisy nie wykryły w jakim kraju jest dane ip to tak może się właśnie wyświetlać.
Dziś wrzuciłem Gargoyle 1.11 na WNDR4300. Zero problemów, wszystko śmiga.
Ustawienia raczej w standardzie, raczej nic wymyślnego nie mam. Miło powrócić do Gargoyle.
Musiałem tylko dodać wpis tak jak i w OpenWrt 18.06 aby uzyskać połączenie przez PPTP.
Możesz od razu, ale bez zachowywania konfiguracji. I później nie możesz wczytać ponownie backupu z 1.10.
Jeżeli chcesz to zrobić to poczekaj, bo właśnie się kompiluje następne wydanie.
cat /tmp/cached_basic_vars pokaż.
Kraj brany jest z adresu IP połączenia, jak serwisy nie wykryły w jakim kraju jest dane ip to tak może się właśnie wyświetlać.
Dziękuję za odpowiedź Cezary. Nie miałem dostępu do routera, a gdy dziś tam pojechałem okazało się że już jest OK, tzn można wybrać Polskę. Albo był jakiś tymczasowy problem, albo byłem za mało cierpliwy.
1.11.0.1 teraz działa z modemem w trybie NCM. Bez żadnego dodatkowego dłubania jest internet na końcówkach.
Jedynie uprzejmie przypomnę się w temacie SMS Plugin.
Nie będzie pluginu sms. On bazował za gnokii który od dawna nie kompiluje się w obrazach openwrt.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc