Odp: Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Od razu lepiej
zainstalowałem wget i jest komplet w 3ginfo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Od razu lepiej
zainstalowałem wget i jest komplet w 3ginfo
Niestety problem ze zbyt wolnym wifi się utrzymuje.
Dotychczas używałem Gargoyle'a 1.10 (Nexx wt3020) i na łączu ok. 55 Mb po wifi miałem prędkość ok. 46-48 Mb.
Po wgraniu Gargoyle'a 1.11 (także OpenWrt z Luci - opisywałem problem wcześniej tutaj: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18226 post nr 10) nie było możliwe wyciśnięcie prędkości wifi większej niż 25 Mb.
Wszystkie ustawienia (kanał, szerokość pasma 40MHz, hasło do wifi, szyfrowanie) były takie same, warunki pomiaru takie same (odległość od routera).
Łącze testowane na tym samym telefonie oraz laptopie.
Po powrocie do Gargoyle'a 1.10 powróciły prędkości rzędu 47 Mb.
Urządzenia klienckie i sam router są sprawne skoro pod 1.10 prędkość jest należyta - problem pojawia się jeśli nastąpi jedna, jedyna zmiana tj. zainstaluję najnowsze Openwrt albo Gargoyla 1.11.
W czym rzecz? Pomożecie?
Ps. gdybym chciał pozostać na G1.10 to będzie to bezpieczne? System ma chyba ponad 2 lata.
Ponieważ obecne wydanie oparte jest o openwrt 18.06, to możesz włączyć flow offload. Choć to oczywiście jest do przyśpieszenia procesu przepływu pakietów, a nie przyśpieszenia wifi jako takowego. I tak, gargoyle 1.11 będzie zachowywać się identycznie jak openwrt 18.06, ma te same sterowniki i nie wprowadza żadnych "polepszaczy" w samym systemie.
Gargoyle 1.10 oparte jest na wersji openwrt która nie jest juz dawno rozwijana. Używać możesz, ale nikt żadnych problemów rozwiązywać nie będzie.
Dziękuję.
W takim razie wracam na 1.10 i poczekam na kolejną wersję gargulca mając nadzieję, że zmienią się sterowniki.
Nie czekaj na następną wersję gargoyle tylko testuj na bieżąco wersje rozwojowe openwrt.
Witam Wszystkich. W wersji na WD my net N750 nie działają diody. Kiedyś już był taki problem,, ale nie mogę doszukać się wątku z tą informacją.
Znalazłem.
Po dodaniu:
config led 'led_wlan'
option name 'WLAN'
option sysfs 'wd:blue:wireless'
option trigger 'phy0tpt'
dioda wifi zaczęła mrugać
Tak samo jak nie działają w 18.06, bo nie ma ich definicji. Dla wydania CC dodawałem dwie od internetu i wireless.
Dodaj sobie ręcznie do /etc/config/system.
dla potrzebujących:
1. ścieżka dostępu /etc/config/system
2. na końcu dopisujemy:
config led 'led_wan'
option name 'WAN'
option sysfs 'wd:blue:internet'
option trigger 'netdev'
option dev 'eth0.2'
option mode 'link tx rx'
config led 'led_wlan'
option name 'WLAN'
option sysfs 'wd:blue:wireless'
option trigger 'phy0tpt'
i w routerach WD My Net mamy obsługę 3 lampek :-)
Czesc,
Czy do nowych obrazow mozna dodac
http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openwr … ps/rt305x/
...--ramips-omni-emb-squashfs-sysupgrade.bin
A to nie jest miniembwifi? To to urządzenie: https://openwrt.org/toh/hwdata/omnima/o … iniembwifi ?
Panie i panowie
- wersję 1.11 wgrywa się BEZ ZACHOWANIA KONFIGURACJI. Wydanie 1.10 i 1.11 dzieli przepaść, nie możecie wczytać plików systemowych ze starego systemu i potem żalić się że coś nie działa
- kabel z internetem podłącza się do WAN i adresacja ma być inna niż na LAN jeżeli to ma działać jako zwykły router.
- jak w każdym gargoyle i openwrt - w sieci NIE MOŻE BYĆ DRUGIEGO SERWERA DHCP bo ten z gargoyle/openwrt nie uruchomi sie i nie będzie internetu na klientach
Niby rzeczy oczywiście a przez weekend dostałem tyle mejli że szok.
Jak uruchomić flow offload?
Tak jak w zwykłym openwrt: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 09#p210209 tyle że musisz mieć router z kernelem 4.14.
To nie dla ath79xx, one mają jeszcze starszy kernel.
Uwaga - jeżeli ktoś chce instalować plugin tor lub openvpn to niech najpierw w /etc/opkg.conf zakomentuje linie z repo openwrt (https://downloads.openwrt.org/releases/18.06-SNAPSHOT w adresie), restart i dopiero instalacja.
Gargoyle 1.11 korzysta ze swoich wersji pakietów tor, openvpn i ich zależności, które są w trochę starszych wersjach. opkg chce instalować najnowsze jakie znajdzie, więc chce je instalować z repo openwrt, co rozwala całą ideologię skryptów gargoyle. Problem za chwilę rozwiążemy przez zrobienie pakietów specyficznych dla gargoyle; jeżeli ktoś nie chce się wstrzymać z instalacją to musi się zastosować do w/w rady.
Problem za chwilę rozwiążemy przez zrobienie pakietów specyficznych dla gargoyle; jeżeli ktoś nie chce się wstrzymać z instalacją to musi się zastosować do w/w rady.
Dzięki.
Czekałem tyle, poczekam jeszcze te kilka dni. Obiecuję nawet się nie dopytywać oślim zwyczajem.
Mam dwa pytania,
1. Skąd mam wiedzieć jaki kernel ma mój router ? znalazłem tylko info w openwrt_release
DISTRIB_ID='OpenWrt'
DISTRIB_RELEASE='18.06-SNAPSHOT'
DISTRIB_REVISION='r7704-9ee8c8daf4'
DISTRIB_TARGET='ar71xx/generic'
DISTRIB_ARCH='mips_24kc'
DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7704-9ee8c8daf4'
DISTRIB_TAINTS=''dodam że jest to Archer_C7v4
2. Mam zainstalowany plugin openvpn, postawiłem serwer i łącze się z nim z innego z oddalonego urządzenia. Co znaczy że " rozwala całą ideologię skryptów gargoyle " ? bezpieczniej będzie odinstalować go, wykonać instalację wg. instrukcji ? czy przyjąć że jak chodzi i nic się nie dzieje ( klient łączy się z nim , pozostałe funkcje działają ) to tak zostawić ?
1.
uname -a
opkg list-installed | grep kernel
2. Jak działa to zostaw. Pakiety z gargoyle są inne - mają przerobione skrypty startowe, konfiguracyjne i inne rzeczy z których korzysta samo gui. Jak zainstalujesz pakiet z openwrt zamiast gargoyle to gargoyle może skonfigurować taki pakiet ale nie będzie potrafiło z niego skorzystać - bo nie będzie odpowiedniego firewalla, generowania tego i owego.
3. poinstalowałem sobie parę wtyczek testowo i nie działa mi tu:
- Graphical Wifi Scannning Full nie działa w ogóle - po kliknięciu na Spectrum Analyzer z menu przerzuca do sekcji Status w GUI;
- Graphical Wifi Scannning Minimal coś tam niby się rusza, ale nie do końca - po kliknięciu na Spectrum Analyzer długo odświeża ekran, potem pokazuje się biały pasek z listą rozwijalną 2.4GHz/5GHz, ale to tyle, żadnych klikalnych przycisków (testy na
zainstalowałem wersję "full" - normalnie działa, skanuje, wyświetla wykres...
No i jest moja ulubiona wersja. Ale jak zawsze u mnie poszło cos nie tak, posiadałem wgrana wersje Lede 17.01 i fast patcha wszystko wczesniej działało i ruterek sobie lezał jako moj żelazny zapas w razie godziny ,,W" jak obecny wyzionie ducha to mam zapas na podmianke. I zaczałem aktualizaowac tl wr1043nd wrzucajac obraz
gargoyle-1.11.0.0-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin i skonczyło sie tym ze pali sie dioda PWR zapala sie na chwile Lan do ktorego jestem podpiety i za chwile migniecie wszystkich portow LAN na raz i diody WAN i tak w kółko.
Prosze o pomoc kolejny raz.
Konsola szeregowa i wgrywaj soft jeszcze raz. Lub przez tryb awaryjny uboota jak masz.
Mi Gargoyle 1.11 nie chce się łączyć z netem(modem lte e3372h) i krzyczy w ustawieniach wifi, że nie wybrałem regionu i wybrało domyślne Świat, zamiast Polska. Podłaczam i ustawiam jak zawsze modem rndis i wifi. Strony nie chcą się ładować. Wróciłem do Openwrt Luci i działa wszystko.
Trybu awaryjnego raczej niema kiedys probowałem go wgrac, czy aby mies tryb awaryjny ruter musi byc na chodzie? Chciałbym go miec wiec przy okazji zabrałbym sie za to rowniez oczywiscie z pomoca .
Na chodzie? To tryb uboota, albo go masz albo nie. Jak nie - to kabel szeregowy.
Mi Gargoyle 1.11 nie chce się łączyć z netem(modem lte e3372h) i krzyczy w ustawieniach wifi, że nie wybrałem regionu i wybrało domyślne Świat, zamiast Polska. Podłaczam i ustawiam jak zawsze modem rndis i wifi. Strony nie chcą się ładować. Wróciłem do Openwrt Luci i działa wszystko.
U mnie jest to samo, na routerze jest internet tj przez konsole pinguje np. 8.8.8.8 ale już po kablu czy wifi nie ma, nie pinguje modemu tj 192.168.8.1... adres wan routera pinguje tj 192.168.8.100. dylemat ????
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc