26 (edytowany przez maciekb 2019-02-27 10:24:58)

Odp: TL-WR1043ND v1 - martwy po nieudanym upgradzie

Jednak nie był to koniec przygód. Po załadowaniu dd-wrt router wszedł w pętlę ciągłych restartów. Późno się zrobiło, więc nie chciałem budzić rodzinki poszukując kabelków, żeby podpiąć się do portu, na szczęście postawienie serwera tftp rozwiązało sprawę. Wprawdzie nie udało się w ten sposób wrzucić ani fabrycznego firmware, ani dd-wrt (w pewnym momencie serwer zgłaszał timeout - chyba dlatego, że próbowałem wrzucać pliki, które nie zawierały tylko firmware, ale także uboot). Weszło openwrt i chyba po prostu przy nim zostanę :-)

Dzięki wszystkim za pomoc. Gdybym wiedział, że to takie proste, to zabrał bym się za to ze 2 miesiące temu ;-)

27

Eeeeeee ... miało być tak pięknie i dupa. Out of memory. Czyli router działa, robi podstawowe rzeczy, ale nie mogę nawet listy pakietów ściągnąć, bo się ta funkcja wywala. Co mogę zrobić? Wymienić RAM na większy? Skąd teraz wytrzasnąć odpowiednią kość DDR1? Zainstalować większy flash? Z tym chyba byłoby łatwiej, ale nie rozwiąże to problemów z RAM. Wrzucić jakiś inny firmware?

28

Było by dobrze. Ale zacznij od wyłączenia niepotrzebnego syfu typu luci, samba, minidlna czy co tam jeszcze masz na czas instalacji pakietów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Mam praktycznie czystą instalkę, więc żadnej samby być nie powinno. Jedyne co doinstalowałem to ddns. Wyłączyć luci?? Wrócić do trybu tekstowego? No jak?? To przecież jakbym się cofnął do lat 70-tych zanim Jobs buchnął technologię Xeroxowi ;-)

30

/etc/init.d/uhttpd stop

Routery z 32MB nie są polecane dla openwrt 18.06 i nowszych. Wszędzie to tym trąbią, więc obecnie nie spodziewaj się nie wiadomo czego po takim routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.