1

Temat: WR740 v4.23 - zawiesza się po wymianie RAMu

Dzień dobry. Kilka dni temu wymieniłem w routerku Flash z 8MB na 16MB i RAM z 32MB na 64MB.
Po tej operacji, wrzuciłem bootloader od pepe2k, system od Cezarego. Routerek się uruchamia, widzi elegancko 16MB Flash'u i 64MB RAMu, ale gdy próbowałem zainstalować jakiś duży pakiet (np. domoticz albo python-dev), to w trakcie instalacji routerek się resetował, nie wyrzucając nic na konsoli. Dodatkowo jak routerek popracuje dłużej (czasami godzinę, czasami 12 godzin) to również potrafi się zresetować, a czasami zawieszał się tak że pomagało tylko odłączenie zasilania bo żadnego kontaktu z nim nie było. Podmieniłem więc Flash znowu na poprzednie 8MB, ale resetowanie i zawieszki nie ustąpiły - wskazywałoby to więc na pamięć RAM.
Moje pytanie brzmi - czy ktoś się może z czymś takim spotkał, czy takie objawy wskazują na uszkodzoną pamięć RAM, czy może to kwestia lutowania, czy może jeszcze inny czynnik na to wpływa? Jest jakiś sposób na lepszą diagnozę co może być przyczyną?

2

Odp: WR740 v4.23 - zawiesza się po wymianie RAMu

Lupa lub lepiej mikroskop, igła i sprawdzasz każdą nóżkę ramu czy jest przylutowania. A może znajdziesz np. odparzoną ścieżkę czy inne mikropęknięcie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W porządku, dzisiaj wieczorem zorganizuje mikroskop, prześledzę każdą nóżkę i dam znać czy udało się znaleźć coś niepokojącego.
Pierwszy raz wymieniałem taki RAM i myślałem że gdyby jedna nóżka była nie w porządku, to routerek by się w ogóle nie uruchomił, albo byłby jakiś błąd już na etapie bootloader'a.

4

A jaką kość zamontowałeś?
Jak chcesz mieć pewność, że to RAM, to wrzuć my obraz BB i zainstaluj "memtester".

5

Kostka to: "Hynix HY5DU121622CTP-D43"
Sugerowałem się tym co znalazłem na "https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n"
przy "64MB RAM mod v4 - Working chips"

Również wieczorem wrzucę BB, zainstaluje "memtester" i zdam relacje

6

Zainstalowałem BB, memtester, wywołałem w takiej postaci jak poniżej (jak próbowałem dać więcej niż 46 MB to test się nie uruchamiał), czy to by wskazywało że z RAM'em jest wszystko w porządku ?

root@OpenWrt:/tmp# memtester 46m 1
memtester version 4.1.3 (32-bit)
Copyright (C) 2010 Charles Cazabon.
Licensed under the GNU General Public License version 2 (only).

pagesize is 4096
pagesizemask is 0xfffff000
want 46MB (48234496 bytes)
got  46MB (48234496 bytes), trying mlock ...locked.
Loop 1/1:
  Stuck Address       : ok
  Random Value        : ok
  Compare XOR         : ok
  Compare SUB         : ok
  Compare MUL         : ok
  Compare DIV         : ok
  Compare OR          : ok
  Compare AND         : ok
  Sequential Increment: ok
  Solid Bits          : ok
  Block Sequential    : ok
  Checkerboard        : ok
  Bit Spread          : ok
  Bit Flip            : ok
  Walking Ones        : ok
  Walking Zeroes      : ok

Done.

7

Tylko że pisałeś ze to występuje po kilku godzinach. Więc zrób z tego pętle i zostaw na noc.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

W routerku pod mikroskopem nie widziałem nic niepokojącego, ale stwierdziłem że wymienię kostkę na inną o tym samym oznaczeniu, a jako że miałem mikroskop to udało się to zrobić dużo staranniej.
Routerek przeszedł poprawnie całonocny memtest, na tą chwile zainstalowane jest OpenWRT 18.06.2, wykonuje kilka prostych czynności, uptime wynosi 1 dzień i 4 godziny - wstępnie więc wszystko jest w porządku, a jako prawdopodobną przyczynę wskazałbym niepoprawnie przylutowaną kość RAMu

Ogromne podziękowania dla Cezarego jak i pepe2k za ekspresową i konkretną pomoc smile

PS. Jako ciekawostkę dwa zdjęcia spod mikroskopu smile

https://i.ibb.co/kDXqKJP/190225-191606.jpg

https://i.ibb.co/3yWj0PS/190225-203454.jpg