1 (edytowany przez maciekb 2019-01-02 10:45:07)

Temat: TL-WR1043ND v1 - martwy po nieudanym upgradzie

Witam

Dawno nie zaglądałem i zacznę może od życzeń - Wesołych Świąt! :-)

Myślałem, że u mnie nie będą wesołe, bo korzystając z wolnego czasu bawiłem się w upgrade mojego domowego routera i niestety dość skutecznie go ubiłem. Na szczęście udało się wygrzebać starego USR 9108, którego Cezary pomógł tu kiedyś podnieść więc internet w domu jest, a może i z tym TP-Linkiem uda się reanimacja :-)

TP-Link w trakcie zapisu się nagle zresetował i tyle go widziano. Nie mogę się do niego podpiąć po RS-232 (przejściówka na pewno działa, bo przed chwilą łączyłem się nią z USR'em). Świeci jedynie dioda PWR, przy włączaniu zasilania dodatkowo na ułamek sekundy zapalają się diody SYS, WLAN i QSS.
Skoro nie działa RS-232 to pewnie poszedł bootloader. Mam programator CH341A, więc teoretycznie mogę się próbować dobrać bezpośrednio do flasha, ale może nie będzie to potrzebne? Czy przy ewentualnym flashowaniu trzeba wylutowywać kość, czy można spróbować dopiąć się do niej klipsem?

Pozdrawiam
Maciek

2

Odp: TL-WR1043ND v1 - martwy po nieudanym upgradzie

Klips w 1043 nie wchodzi w rachubę. Trzeba lutować.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

Nie rs232c tylko układ pracujący na napięciu 3.3v. RSem to w najgorszym przypadku spalisz router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Spoko. Port szeregowy TTL będzie dobrze? :-) W każdym razie router na tym porcie nie gada. Poprawiłem luty, bo piny dawno lutowałem i miałem jeszcze nadzieję, że tu jest jakiś problem, ale wygląda na to, że nie.
Tak z ciekawości: dlaczego klips nie zadziała w przypadku 1043?

5

Bo budowa tego routera na to nie pozwala.

6

maciekb napisał/a:

Tak z ciekawości: dlaczego klips nie zadziała w przypadku 1043?

Poczytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 71#p211371

7

Dzięki. To jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób radzą sobie z tym producenci? Na płytkę trafiają układy wstępnie zaprogramowane, czy jednak jest jakaś metoda zaprogramowania układu na płytce?

8 (edytowany przez Królik 2019-01-02 11:50:07)

Albo jtag (jeśli jest) albo preprogramowanie kości. Raczej to drugie.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

9

To jest v1, więc jest złącze JTAG: TL-WR1043ND JTAG.

Potwierdzam, że u mnie wygląda to podobnie, czyli mam 2x7 pinów, z czego nr 2, 4, 6, 8, 10 podpięte są do masy. Nie znalazłem rozpiski dla tego modelu, więc może to standardowy JTAG 2.6?

Niepokoi mnie tylko następujące zdanie:
At the moment it is NOT possible to UNBRICK the router by JTAG (no write access to flashrom). So be very careful not to overwrite the u-boot.

Czyli tą drogą nic nie osiągnę? Mogę sobie najwyżej zgrać zawartość flasha, ale go nie zaprogramuję?

10

Pytałeś się o to przecież. Tak, nie odzyskasz go przez jtaga.

11 (edytowany przez maciekb 2019-01-04 21:09:30)

Ok, przez jtag nie zaprogramuję flasha, ale mam zdaje się dostęp do pamięci. Nie dałoby się więc np. załadować i odpalić boota, a potem wgrać resztę klasycznie  choćby przez tftp?

12

Jeszcze raz - nie, nie da się załadować uboota.

13

Nie da się załadować U-Boota do RAM, bo chyba nikt nie przygotował takiej wersji (ładowanej z RAM, nie z FLASH).
Ale, da się dostać do FLASH, ktoś chyba nawet testował na TL-WR1043ND v1: https://openwrt.org/docs/guide-user/har … using.jtag

14

Używał ktoś może takiego sprzętu:
https://www.eliptor.pl/index.php?p892,p … et-300mils
Warto wstawić, żeby się nie bawić w ciągłe lutowanie przy dalszych eksperymentach? Ja wiem, że u-boota właściwie nie powinno się psuć, ale jak widać mi się udało :-)

Kolejna sprawa: powiedzmy, że ściągnę sobie firmware ze strony TP-Linka i wrzucę we flasha. Kość pewnie wcześniej wyczyszczę. Czy ja tego fabrycznego firmware'u nie powinienem "nakarmić" MAC adresem i PIN'em, bo te dane chyba też siedzą w tej pamięci? Jakieś rady jak tego dokonać?

15

maciekb napisał/a:

Używał ktoś może takiego sprzętu:
https://www.eliptor.pl/index.php?p892,p … et-300mils
Warto wstawić, żeby się nie bawić w ciągłe lutowanie przy dalszych eksperymentach? Ja wiem, że u-boota właściwie nie powinno się psuć, ale jak widać mi się udało :-)?

Tak i nie polecam - ciężkie w montażu, użytkowaniu i kilka mi się połamało przy zamykaniu.
Mogę polecić ten od DediProg: https://www.dediprog.com/product/SOK-SPI-16W

16

A to jest gdzieś dostępne za normalne pieniądze i bez konieczności kupowania 1000 szt?

17

maciekb napisał/a:

A to jest gdzieś dostępne za normalne pieniądze i bez konieczności kupowania 1000 szt?

Bezpośrednio u nich, cena jest za 15 sztuk. Czasami można znaleźć taniej na Ali.

18 (edytowany przez maciekb 2019-02-12 15:13:12)

Wracając do programowania pamięci, co powinienem zrobić? Pobrać fabryczny firmware i wpakować mu tylko MAC, model i PIN (to siedzi zdaje się w pliku pod offsetami odpowiednio 1fc00, 1fd00 i 1fe00, czy może raczej ściągnąć wsad z netu, tam podmienić te dane, a dopiero potem załadować fabryczny firmware? Oczywiście odczytam sobie też pamięć przed programowaniem i zobaczę co w niej zostało, bo może wystarczy wrzucić tam u-boot i wystartuje.

Tak sobie porównuję fabryczny firmware ze znalezionym wsadem i mam wrażenie, że w fabrycznym wszystko jest przesunięte o 0x200, no i długość pliku jakoś nie pasuje rozmiarem, czyli zakładam, że jednak ładować wsad, bo firmware jest po drodze jakoś przetwarzany.

19 (edytowany przez Cezary 2019-02-12 17:29:41)

Fabryczny ma często w sobie też uboota na początku.

20

Tak, wiem. Do wersji V1 chyba nawet wszystkie fabryczne mają u-boot. Ale nie o to mi chodzi. Przykładowo: ściągnięty dump ma rozmiar 8388608, co odpowiadałoby rozmiarowi pamięci flash, a fabryczny firmware ma 8258048, czyli jakby odrobinę mniej. Dodatkowo w fabrycznym firmware jest na początku 512 bajtów, których nie widzę w dumpie.
W dumpie pod adresem 0x1FC00 mam zdaje się MAC'a, dalej pod 0x1FD00 mam ciąg, który jest chyba określeniem modelu: 10 43 00 01 00 00 00 01, a dalej pod 0x1FE00 mam chyba PIN. W fabrycznym tego nie ma, bo przy jego ładowaniu te dane nie powinny zostać nadpisane. Czy to jest cała różnica między tymi plikami, czyli brak obszaru zarezerwowanego na coś w rodzaju sprzętowej konfiguracji?

21 (edytowany przez gegu 2019-02-13 06:22:21)

Zanim cokolwiek skasujesz/nadpiszesz to zgraj z oryginalnej kości ostatnie 64kB. Znajduje się tam partycja art, zawierająca dane kalibracyjne radia. A całą resztę da się wykorzystać z dumpa z internetu, tylko podmieniasz mac adres i wps pin na swoje (hex edytorem) w/w adresach. Od biedy partycja art też może być z dumpa, ale radio może świrować (a może zadziałać). Pomocny będzie flash layout https://oldwiki.archive.openwrt.org/toh … l-wr1043nd oraz informacje na temat budowy u-boot env ze strony projektu u-boot mod kolegi pepe2k https://github.com/pepe2k/u-boot_mod > Using external programmer. 1043 ma taki sam layout jak mr3020.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

22

Oryginalny soft ma nagłówki przed ubootem i przed obrazem żeby wiedzieć z czym ma do czynienia. I tak, nie zawiera w sobie mac/pin/wps, a podczas wgrywania po prostu wie co z tym zrobić i robi to tak że te dane które powinny być zostają we flash.

Krótko - oryginalny obraz przystosowany jest do aktualizacji z gui, nie do wgrywania bezpośrednio do flash. Jak chcesz go użyć  do flashowania kości o musisz całość odpowiednio pokroić i złożyć do kompletną całość, łącze z art (albo dogrywać później).

23 (edytowany przez maciekb 2019-02-23 19:22:11)

Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście przed zapisem kości zrobiłem jej zrzut. Niestety ostatnio ciągle gdzieś jeżdżę i tematem zajmuję się z doskoku, stąd takie przerwy w pisaniu na forum. Obecnie jestem na następującym etapie: wylutowałem pamięć z routera, wlutowałem ją w podstawkę do programatora i odczytałem. Niestety obawiam się, że nic z niej nie odzyskam, gdyż zawartość jest jakaś taka dziwna. Albo przy ładowaniu zrobiłem jakiś dziwny błąd typu pobranie złego wsadu, albo pomyliłem coś w adresach pod które ładowałem wsad (upgrade robiłem z poziomu konsoli). Ogólnie początek kości mam czysty , później coś w niej jest, ale nie jest to w żaden sposób podobne do dumpa ściągniętego z netu. Inna sprawa, że netowy dump jest pewnie z fabrycznym firmware, a mój z dd-wrt. W każdym razie coś nie widzę w moim dumpie np. mac adresu, czy pinu - chyba się nadpisały :-/ Gdzieś dalej widziałem jednak moją konfigurację dd-wrt (widoczne choćby SSID itp), więc może jednak nie wszystko się nadpisało?
Czyli jak rozumiem mogę teraz spokojnie załadować dump z netu, żeby tylko boot block zadziałał i dalej rzeźbić w konsoli, np. dograć art, zmienić mac, pin itp?
A może ktoś ma jakiś pewny zrzut pamięci z wersji hardware 1.8?

24 (edytowany przez maciekb 2019-02-26 14:59:00)

No dobra. Wziąłem się za składanie wsadu. Moim zamiarem jest wpakowanie w kość czystego fabrycznego firmware.

Przygotowałem sobie kawałki wycięte z firmware dostępnego na stronie tplinka:
- uboot (od 0x200 do 0x201FF)
- firmware (od 0x20200 do 0x7E01FF)

Z mojego zrzutu wyciąłem:
- art (od 0x7F0000 do 0x7FFFFF)

Ze zrzutu znalezionego w internecie przekopiowałem do przygotowanego uboot:
- kod modelu (od 0x1FD00 do 0x1FD07)
oraz dodałem:
- mac adres (od 0x1FC00 do 0x1FC07)
- pin (od 0x1FE00 do 0x1FE07)

Właściwie mógłbym to już zacząć sklejać, ale w zrzucie z netu widzę jeszcze obszar 0x7E0000 do 0x7EFFFF, gdzie zdaje się siedzi bieżąca konfiguracja. Czy ten obszar mogę zostawić pusty i wskoczy konfiguracja domyślna, czy raczej skopiować ze zrzutu?

Coś jeszcze wypadałoby dodać/zmodyfikować?

25

Odpowiem sam sobie - on żyje!!!! :-)