26

Odp: Bridge na LAN

Normalnie bym tak zrobił, ale to tylko dla treningu.

27

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. Ostatnio walczyłem z połączeniem e3372 Hilink na MR3420 v5 i openWRT. Modem mi się grzał nieziemsko, jak się później okazało - w głównej mierze powodem były podpięte 2 kabelki od anten (15cm przejściówki) które chyba bardzo mocno wpływały na siłę sygnału i pracę modemu.
Powodem odpięcia modemu od anten zewnętrznych i wgrania openWRT była potrzeba ustanowienia połączenia VPN przy pomocy oprogramowania Zerotier dostępnego w opkg, co się nawet udało.
Żeby nie przedłużać poematu nie na temat - Potrzebuję pomocy w konfiguracji trybu bridge (nie wiem jak to się nazywa dokładnie). W związku z wcześniejszymi problemami e3372 i MR3420 - kupiłem drugi router - Nexx3020f. Będzie tam openWRT i podpięty e3372 Hilink. I do tego chciałbym wpiąć MR3420 jako totalny bridge (LAN i WIFI). Czyli MR3420 będzie tylko "przedłużeniem ramienia dla nexx" czyli zwiększeniem ilości wejść Rj-45 LAN oraz rozszerzeniem wifi (w sensie to samo wifi z 2 routeów).
Z tego co wiem to NEXX+MR łączę LAN-LAN i wyłączam dhcp w drugim routerze. Ale nie wiem jak to zmostkować dalej. Chciałbym aby MR również emitował wifi ponieważ mogę do niego podpiąć zewnątrzną antenę wifi - gdyz cała konfiguracja docelowo będzie zamontowana w domku na prerii.
Dlatego prosiłbym doświadczonych kolegów o pomoc jeśli można smile

28 (edytowany przez Cezary 2019-01-31 11:02:01)

Tak jak napisałeś, zakładając że mr ma domyślne ustawienia:
- podłączyć pod lan
- na lanie mr ustawić adres 192.168.1.2 (z tej samej klasy co ma nexx)
- ustawić gateway i dns na lanie (jak masz potrzebę)
- wyłączyć serwer dhcp.
- włączyć wifi, ustawić ssid/hasło

To wszystko, będzie robił  za głupiego ap i lan i wifi będzie tym samym interfejsem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Dziękuję koledze, wszystko działa ! Wifi na obu routerach wyświetla tryb master. Nie wiem jeszcze tylko czy dla któregoś z tych routerów warto ustawiać HT40 ?

30

To już od Ciebie zależy czy chcesz zajmować więcej pasma w eterze.

31

jarooman napisał/a:

Nie wiem jeszcze tylko czy dla któregoś z tych routerów warto ustawiać HT40 ?

Pamiętaj, że całe dostępne pasmo 2,4GHz ma 82MHz. W pierwszej kolejności musisz zadbać by twoje routery nie przeszkadzały sobie wzajemnie. Jeśli na pierwszym routerze ustawisz kanał 1 to drugi musi pracować na 6 lub wyżej. Jeśli wybierzesz kanał 6 to jest jeszcze miejsce dla trzeciego, który będzie pracował na 11-13. Skoro jest miejsce dla 3 routera to można włączyć HT40+ i zająć kanały 6 i 11.
Oczywiście rozdzielanie częstotliwości ma sens jeśli obszar działania routerów/AP pokrywa się choćby w części.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

32

Już rozumiem o co chodzi. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam !

33 (edytowany przez oblus 2019-02-26 01:31:51)

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji mojego TL-WR842ND.
Potrzebuje ten sprzęt jako przedłużenie mojego pierwszego routera na którym mam ustawiony serwer dhcp, tzn.
nie chcę dodatkowej podsieci tylko średnio głupi AP.
Zależy mi m.in na tym żeby na porcie WAN był client dhcp który pobiera adresację z pierwszego routera po MAC
(na pozostałych portach LAN i wifi adresacja również była pobierana z dhcp pierwszego routera).
Nie chcę jeśli to możliwe łączyć portów LAN z WAN poprzez switch0 - port WAN ma być tylko na połączenie między 'routerami'.
Próbowałem kilka sposobów ale najdalej doszedłem do tego że z wifi dostaje adresacje pierwszego routera ale na portach LAN (switch0) już nic się nie dzieje - zapewne coś ominąłem i proszę o pomoc.

dla takiej konfiguracji dostaje po wifi z pierwszego routera ale nic na pozostałych portach LAN:

/etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
        option ula_prefix 'fdc5:ff0e:2fdf::/48'

config interface 'lan'
        option type 'bridge'
        option ifname 'eth0'
        option proto 'none'
        option auto '1'
        option delegate '0'

config interface 'wan'
        option ifname 'eth0'
        option proto 'dhcp'
        option delegate '0'
        option hostname 'Gargamel'

config switch
        option name 'switch0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '1 2 3 4'

/etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option channel '11'
        option hwmode '11g'
        option path 'platform/ar934x_wmac'
        option htmode 'HT20'
        option country 'PL'
        option legacy_rates '1'

config wifi-iface 'default_radio0'
        option device 'radio0'
        option network 'lan'
        option mode 'ap'
        option ssid 'Gargamel'
        option encryption 'psk-mixed'
        option key 'xxxxxxxx'

34

Tzn robisz głupiego ap. I teraz - albo łączysz fizyczny port wan do lanu albo nie, jak chcesz, kabel do lanu (lub do wanu jak go połączyłeś z lanem), ustawiasz stały adres IP na lanie z tej samej klasy co ma główny router lub ustawiasz proto dhcp na lanie to wtedy dostanie adres z dhcp z głównego.

Nie bardzo rozumiem jak innej chcesz inaczej odseparować fizyczny port wan od lanu jeżeli wszystko chcesz żeby było jedną siecią i głupim ap

35 (edytowany przez oblus 2019-02-26 09:25:00)

Cezary napisał/a:

Tzn robisz głupiego ap. I teraz - albo łączysz fizyczny port wan do lanu albo nie, jak chcesz, kabel do lanu (lub do wanu jak go połączyłeś z lanem), ustawiasz stały adres IP na lanie z tej samej klasy co ma główny router lub ustawiasz proto dhcp na lanie to wtedy dostanie adres z dhcp z głównego.

Nie bardzo rozumiem jak innej chcesz inaczej odseparować fizyczny port wan od lanu jeżeli wszystko chcesz żeby było jedną siecią i głupim ap

Tak jak pisałem chciałbym routery spiąć poprzez port WAN w TPlinku, jednocześnie mając możliwość zarządzania nim czyli żeby port WAN (po jego MAC) dostał z dhcp pierwszego routera adresacje - na tym mi zależy - reszta chciałbym połączyć z WAN np. w bridge'u - tylko nie mam pojęcia jak jednocześnie zrobić bridge z wifi i portami LAN.

Próbowałem ustawić tylko interfejs 'lan' w bridge 'eth0 eth1' proto 'dhcp' i switch0 na ports '0 1 2 3 4' i kabelkiem w WANie nie dostawałem nic z głównego routera... być może dlatego że eth1 (lan/switch) ma inne MAC a ja mam na sztywno 'leases' ustawione w pierwszym routerze.....

Generalnie, pisze o pomoc z jakimś konkretnym konfigiem który nie wywali mi kolejny raz tego tplinka bo już go chyba 20 razy przywracałem do ustawień fabrycznych i już rzygam tęczą...

btw. mam starego dlinka z softem fabrycznym który ma być zastąpiony tplinkiem i takie coś udało mi się na nim zrobić - tzn. działa tak jak opisałem wyżej bez wiekszego problemu

btw2. nie dodałem że do testów tplink puki co jest zasilany z tego dlinka (po kablu) i jeśli dlink działa jako gupi AP to chyba nie robi to problemu ale może się mylę?

36

To ci napisałem to już:

- przywróć ustawienia domyślne
- podłącz się kablem
- wyłącz serwer dhcp (option ignore 1 w sekcji lan w /etc/config/dhcp)
- włącz wifi
- w /etc/config/network w sekcji lan zmień proto static na proto dhcp (tylko czasami nie rób tego przez luci)
- ew. wywal sekcję wan a interfejs z niej dodaj do ifname w sekcji lan (czyli jeżeli miałeś eth1 w wan to option ifname 'eth0 eth1' w lan)
- wyłącz z prądu
- podepnij kabel z głównego routera do portu lan (lub do wanu jeżeli połączyłeś wan z lanem)
- włącz do prądu

Musi dostać adres z głównego routera i powinieneś móc sie do niego zalogować właśnie na ten adres. Jeżeli nie będzie podłączony i nie dostanie adresu to się nie podłączysz do niego.

37

Dobra, teraz nie mam już kolejny raz dostępu do niego (pierwszy router wywala     defconf offering lease 10.0.0.3 for 10:FE:ED:7A:0E:7F without success tongue), wiec jak znajde wieczorem chwile to zrobie jak napisałeś.

btw. czy lepiej dać ignore 1 w /etc/config/dhcp czy jak w luci wyłącze usługe dhcpd to wystarczy?? dla zasady wyłączam jeszcze fw i dnsmasq...

38

Podstawa - zostaw luci w spokoju. Nic nie rób przez luci a tym bardziej nie wyłączaj/nie zmieniaj ip/nie zmieniaj protokołu. Udawaj że luci nie istnieje.

dnsmasq nie odhcpd - to drugie jest od ipv6, dla zasady powinieneś wyłączyć. Napisałem ci konkretnie co masz zrobić - na początek nie mieszaj za dużo i nie zmieniaj nic więcej.

39

Dziękówa Cezary, zatrybiło....

/etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
        option ula_prefix 'fd1c:0b28:e12d::/48'

config interface 'lan'