Temat: sieć domowa, podejście 1
Chcę trochę zmodernizować sieć domową, w szczególności spróbować skonfigurować łącze zagregowane (nie wiem czy to się tak dokładnie nazywa). Do dyspozycji jest komputer stacjonarny z dwoma portami 1Gbps, serwer NAS również z dwoma portami 1Gbps, switch niezarządzalny 8 portów 1Gbps, ruter 4+1 port 1Gbps. Oprócz tego mam kilka innych urządzeń, ale bez wymagań odnośnie połączenia.
Chciałbym, aby połączenie między komputerem a NASem było właśnie zagregowane, tj. aby wykorzystać oba porty LAN 1Gbps w każdym z urządzeń. I tu proszę o potwierdzenie poniższych wolnych wniosków, które przyszły mi do głowy, czy dobrze/źle myślę:
1) można byłoby to zrobić tylko z ruterem, ale wtedy nie podłączę innych urządzeń, bo nie będzie portów.
2) można byłoby to zrobić ze switchem i ruterem, ale switch musiałby być zarządzalny z obsługą agregacji. w takiej konfiguracji wszystkie porty z NASa/komputera łączę do switcha, 1 port ze switcha do rutera, inne urządzenia podłączane do wolnych portów rutera lub switcha + konfiguracja tego wszystkiego na switchu i ruterze
3) można to zrobić ruterem i z dodatkowym 4+1 portowym ruterem po wgraniu OpenWrt i wykorzystaniu tylko funkcji switcha tj. zrobić z rutera switch zarządzalny. połączenia i konfiguracja jak w pkt. 2
Czy dobrze kombinuję?
pozdrawiam
geos