Odp: Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
ok dziękuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ok dziękuje
Jak już pisałem - zła wiadomość - rozrosło się. Mogę robić obrazy z wbudowanym OpenVPN, ale dla 8MB zostaje wtedy całe 130KB wolnego flash, więc dosłownie kilka ustawień i flash zostanie zapchany. Jestem skłonny wywalić openvpn (trzeba będzie robić extroota żeby zainstalować openvpn), wtedy przynajmniej będzie trochę więcej miejsca na jakiekolwiek działania.
Ja jestem za nie integrowaniem openvpn w obrazie. Możesz wierzyć lub nie ale nie wszyscy używają vpn w ogóle. Ja w jednych urządzeniach używam, w innych nie. Jeśli ktoś będzie chciał to sobie doinstaluje. Według mnie powinno zostać usb (storage, drukarka) i obsługa modemów.
A ile zostanie miejsca bez OpenVPN? Poza tym extroot dla OpenVPN może być problematyczny jeśli router jest używany jako klient gdzieś zdalnie - przy zaniku prądu może zepsuć się system plików.
Bez openvpn ale po dołożeniu adbloka i emaila - ok 400KB
Zapomniałem że ramipsy są większe (ze względu na kernel 4.14 i offload). Niestety nie ma jak openvpn tam zmieścić, moduł od email też musi wylecieć.
Inna sprawa - coś z pluginem openvpn się dzieje więc z obrazami jeszcze poczekam.
A że tak po oślemu zapytam...
Ale daleko jeszcze??
Parę błędów się znalazło, błąd z zapisem rebind domain jeszcze jest. Jeszcze trochę.
Zapomniałem że ramipsy są większe (ze względu na kernel 4.14 i offload). Niestety nie ma jak openvpn tam zmieścić, moduł od email też musi wylecieć.
To dotyczy routerów z pamięcią 4MB czy 8MB również?
Dla 8MB. Dla 4MB obrazów w ogóle nie będzie.
Widzę, że na stronie gargoyle soft dla mir3g jest jako .tar . Czy więc jego instalacja z padavana(linaro) będzie polegać na zapodaniu pliku gargoyle w gui, czy też coś trzeba przekombinować?
Wcześniej czytałem o mniej wydajnym wifi, czy wciąż tak jest, czy to już ogarnięte?
Nie, ten tar nie ma nic wspólnego z padavanem. Wgraj przez breeda odpowiednio przygotowany obraz.
Ja mam 45 lat, chciałbym się z wnukami pobawić (trochę zejdzie, bo jedyne dziecko ma roczek
) a Ty mi tu znów zapodajesz zadanie, jak dl młodego agenta 007. Dobra, dam sobie radę z "wgraj" dam też radę z "breeda", tylko rozwiń proszę "odpowiednio przygotowany obraz"
Breed to bootloader, tak? Zapewne go wgrałeś skoro masz padavana. A o przygotowaniu przeczytaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 52#p196452
Nie mam breeda, nie trzeba było, ale to sobie poradzę. Tylko w linku, który wrzuciłeś soft ma rozszerzenie .bin, jak każdy, a co z tym .tar? Skąd wziąć .bin?
Przecież jest normalnie do pobrania. *.tar to jest do sysupgrade.
Wgrałem czystego Gargulca 1.11 i mi niektóre repozytoria nie chciały się aktualizować. Finalnie odpuściłem, bo nie mogłem nic prawie zainstalować. Wróciłem do Luci. Co się dzieje z domyslnymi repozytoriami?
Nic, po prostu przegięli trochę z repo i dodali takie których nigdy nie było. Poprawione już to jest w aktualnych źródłach.
Cezary,
Mam breeda, działa, wrzuciłem z powrotem padavana, przez breeda. Teraz czekam na Twoje Gargoyle i będę mógł wgrać w tej konfiguracji? Czy muszę wrócić do OFW?
Odpowiedź jest taka sam jak poprzednio - jak sobie przygotujesz odpowiedni obraz z moich plików to wrzucisz przez breeda.
Udostępniłem swoje obrazy, opis co jest w nich: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl-18.06
Przeczytaj faq na górze tej strony.
Nawiązując do rozmowy sprzed kilku dni, to czy dla mir3g z breed, to kiedy ściągam 3 pliki kernel, kernel1, rootfs, to czy potrzebuję jeszcze cokolwiek, czy tylko te trzy? I czy muszę "przygotowywać sobie firmware"?
Przeczytałem wszystko co jest na tym portalu, też to, co jest na ten temat w internecie, ale trochę mi brak wiedzy i nie wiem, jak to ruszyć. Jeśli to możliwe, to konkretnie proszę co i jak.
Tak, musisz z tych plików przygotować sobie jeden który wejdzie przez breeda.
Próbowałem się do tego przygotować już kilka dni, ale przyznam, że nawet nie wiem, jak zacząć, a na gargoyle, to mi zależy, że mógłbym płacić abonament za niego
Pomożesz?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.11 - planowane wydanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc