Temat: Netgear R7800 - Openwrt 18.06.2 - test wydajności
Openwrt 18.06.2, routing pomiędzy WAN i LAN, użyty iperf3 do testów. Opcje Firewall/Software flow offloading i Hardware flow offloading zaznaczone czy nie - większej różnicy nie robią.
Najlepsze uzyskane rezultaty na kilkanaście 30-sekundowych pomiarów:
WAN->LAN 874Mbps
LAN->WAN 880Mbps
pozostałe w granicach 670-850Mbps, całkowicie losowo. Co uruchomienie to inny wynik z tego przedziału, niemniej każdy jak dla mnie zadowalający :)
Test iperf3 wbudowanego switcha LAN<->LAN, przy domyślnym ustawieniu wspólnego nietagowanego VLANa, ok 940Mbps w obu kierunkach (Win10 w Menedżerze zadań pokazuje w tym czasie 980-990Mbps, bo pewnie uwzględnia narzuty protokołów, a iperf3 czyste dane użytkowe).
Wydajność WIFI na małej odległości (iperf3):
2.4GHz/40MHz (zestawione połączenie 150Mbps) Intel/Snapdragon636: 100-105Mbps
5GHZ/80MHz (zestawione połączenie 433Mbps): Intel 250Mbps, Snapdragon636 305Mbps
5GHz/160MHz - nie mam zgodnych urządzeń by przetestować. Oryginalny firmware pewnie daje sobie z tym radę, Openwrt chyba jeszcze nie.
Zasięg WIFI - jak dla mnie bardzo dobry, dużo dużo lepszy od starego TPLinka WDR3600.
Stabilność - z Openwrt 18.06.2 zarówno radio 2.4 jak i 5GHz chodzą całkowicie stabilnie (ponoć z wersjami Openwrt sprzed ponad roku były problemy z radiem 5GHz). Cały system, jak na kilka dni testu, równie dobrze.
Dostępne dla użytkownika ok 80MB przestrzeni, więc można instalować pakietów a pakietów.
Uruchomiłem też modem LTE Huawei E3372h-152 w wersji nie HiLink, przez protokół NCM. Wpięty prosto do portu, nie blokuje się wymiarami z pendrivem Patriot Rage2 XT256GB i jest wystarczająco mocne zasilanie z routera, by oba działały jednocześnie. Wyszło ok 40Mbps downloadu w LTE2600 Play. Jednak z prędkościami LTE wiadomo jak jest - zmieniają się zależnie od obłożenia sieci.
Samba z w/w pendrivem na USB 3.0: pobieranie z routera 13MB/s, wysyłanie 5MBs.
Jak dla mnie wynik żałosny jak na te 2x1.7GHz. eSATA jeszcze nie testowałem.
Sam pendrive ma odczyt i zapis ponad 350MB/s pod Win10, więc to nie jego ograniczenie.
/jackobi7