76

Odp: Linksys E1700 Bricked po złym upgrade cały czas dd wrt

@Cezary Mogę spróbować tę od Ciebie albo rozwojową? Tyle, że ta rozwojowa jest bez Luci chyba także. Próbować tą od Ciebie?

@batorencjusz 1) LTE wyłączone. Sieć Wifi zapisana ale w kółko próboje się połączyć i ją zrywa. 2) Nie mogę połączyć się z 192.168.2.1 zachowuje się tak jakby nie było internetu.

77

jakim smartfonem próbujesz sie połączyć?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

78

Instaluj którą chcesz wersję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

79 (edytowany przez Nivez 2019-02-19 21:59:26)

@Cezary Gdyby wersja rozwojowa nie miała gui mógłbyś mnie nakierować jak zainstalować gui? A potem jeśli nie pomoże instaluje Twoją wersję.
@batorencjusz Huawei Mate 10 Lite. WMM Mode wyłączyłem, nie pomogło.

80

w logach systemowych przy probie połączenia po wifi pojawiają sie jakies błędy?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

81 (edytowany przez Nivez 2019-02-19 22:07:56)

Z tego co pamiętam właśnie nie. Ale raczej ja nie umiem czytać logów. Mogę je wrzucić tutaj jeśli chcesz. Cezary napisał żebym wrzucał tutaj więc myślę że mogę. Cezary także napisał, że w logach jest raczej ok z tego co kojarzę.

82

Nivez napisał/a:

@Cezary Gdyby wersja rozwojowa nie miała gui mógłbyś mnie nakierować jak zainstalować gui? A potem jeśli nie pomoże instaluje Twoją wersję.

http://eko.one.pl/?p=openwrt-18.06#dalszakonfiguracja

83

Dzięki za link przyda się. Czy mogę użyć sysupgrade jeśli chciałbym wersję rozwojową? Czy wracać do oryginalnego firmware i dopiero potem instalować rozwojową wersję?

84

Teraz to sysupgrade.

85

Okej wrzuciłem sysupgrade. Zalogowałem się przez ssh do konsoli. Wszystko ładnie pięknie jednak nie mam połączenia z internetem żeby ściągnąć potrzebne pliki by zainstalować gui Luci. Jak mogę poprawnie podpiąć kabel pod linksysa, może inaczej jak poprawnie zrobić połączenie internetowe linksysowi bym mógł ściągnąć pliki dla Gui Luci przez ssh?

86

Jak znów nie masz? Podłącz kabel do wanu , zmień ip na lanie.

87

Może trochę zamotałem sorka. Wszystko jest okej. Czyli internet jest. Problem w tym, że gdy podpinam linksysa to żeby mieć Gui Luci potrzebuję pobrać pliki instalacyjne i nie wiem jak. Bo internet daje mi drugi router. Jak poprzez ten drugi router podłączyć się do linksysa żeby był w linksysie net? Chyba, że po prostu podepnę się bez pośrednio do modemu linkysem i wtedy dopiero wykonam potrzebne polecenia i pobiorę pliki instalacyjne dla luci? Mam nadzieje, że w miarę jasno opisałem, próbowałem nie kombinować. smile

88

Nie, nadal nie wiem w czym jest problem. Podłączyłeś kabel, musisz mieć internet. Czy bezpośrednio do modemu czy nie, przez pierwszy, ósmy czy dziesiąty router nie ma znaczenia. Masz mieć internet na routera i po prostu instalujesz luci. Masz w końcu internet czy nie?

89

Nie mam po głębszym namyśle i sprawdzeniu. I wiem dlaczego bo właśnie nie ustawiłem adresu IP tak jak napisałeś 192.168.2.1. Nie pamiętam jakie są polecenia potrzebne żeby nadać adres IP przez puttiego w konsoli, mógłbyś podać?

90

Post 52 patrz.

91

Okay więc sprawa wygląda tak. Połączyłem się po WiFi smile. Połączyłem się po kablu ethernet jest internet. Jeszcze nie mogę ustawić tak, żeby komputer widział adres routera linksysa i takż żeby był internet. Czyli żeby widział 192.168.2.1. Bo widzi adres tego drugiego routera. 192.168.1.5. Chciałbym zainstalować gui luci chociaż teraz się zastanawiam czy jest sens ale chyba zainstaluję, podoba mi się konsola chociaż mało znam poleceń. Mogę się podpiąć bezpośrednio do modemu linksysem. Ale widzę światło w tunelu, jesteśmy na dobrej drodze big_smile smile

92

Czyli albo podłączyłeś się pod lan a nie pod wan, albo zrobiłeś bridge zamiast nata.

93

Oh Yeah! W końcu się udało tak jakie mieliśmy założenie. Tak dobrze napisałeś wpiąłem się po lanie a powinienem w wan. I jeszcze użyłem komend w cmd w Windowsie ipconfig /renew , ipconfig /release i mogłem wbić na 192.168.2.1 przez putty. Później zainstalowałem Luci w konsoli i wszystko śmiga. Jeszcze tylko podepnę linksysa pod sieć i sprawdzę czy jest internet bez tego drugiego routera ale myślę, że to tylko formalność i wszystko będzie w porządku. Bardzo Ci dziękuję za pomoc, za cierpliwość przede wszystkim. Dzięki! smile

PS Poproszę Cię jeszcze jak będę w domu w Łodzi, założę nowy temat i jeśli będziesz miał czas mam nadzieję, że pomożesz mi z netgear r7000 bo jest podobna sprawa, także siedzi dd wrt i po resecie nie trzyma ustawień. Z tym, że wgrałem xwrt a słyszałem, że ono uszkada cls czy cli już do końca nie pamiętam co konkretnie. Wszystko w swoim czasie.

94

xwrt? Do R7000?

Każdy netgear ma swój tryb awaryjny przez tftp, więc wgrywaj oryginalny soft.

95

Wiesz co głupio mi się przyznać ale jednak dalej jest problem z siecią Wifi. yikes Naprawdę już nie wiem. Jak łączyłem się przez 8level do linksysa to mogłem się połączyć przez openwrt dobrze pamiętam na 100% było open wrt yikes A teraz podpiąłem bezpośrednio do modemu i dalej zachowuje się tak samo czyli nie łączy. A może Luci coś miesza chociaż to było by dziwne bo, przed wgraniem Luci było na sto procent dobrze mogłem połączyć się z Open WRT.

Jeśli chodzi o netgeara to jest wersja do r7000 niby. Ale wiesz nikomu nie polecam jej wgrywać. Działać, działa ale potem są problemy, przynajmniej ja miałem jak chciałem wrócić do dd wrt. Może nie wgrywałem go poprawnie właśnie.

96

R7000 to broadcom. Zostań na dd-wrt lub wyrzuć za okno.

97 (edytowany przez Nivez 2019-02-20 11:07:35)

Właśnie mam takie same odczucia jak Ty big_smile Również wolałem tylko dd wrt open wrt niestety nie działa wifi i z tym nic nie zrobię bo taki jest firmware niestety. Dałem ciała kupując tego netgeara. Jak myślisz mogę go sprzedać na allegdrogo? Taka luźna myśl.
Co do linksysa zrobiłem hard reset i ustawię zaraz jeszcze raz bez luci wszystko zobaczę czy miałem racje czy coś pomieszałem.

Moje spostrzeżenia co do linkysa:

Gdy tworzyłem sieć wifi przez ssh przez putty zauważyłem, że nie zadziałało jedno polecenie:

root@OpenWrt:~#  uci set wireless.@wifi-iface
uci: Invalid argument

Z telefonem w końcu się połączyłem przez WiFi ale brak internetu niestety. LTE oczywiście na OFF.

98

Bo nie ma czegoś takiego jak uci set wireless.@wifi-iface to nie jest kompletnie polecenie. Nie skopiowałeś całego.

99 (edytowany przez Nivez 2019-02-20 17:10:58)

Faktycznie facepalm z mojej strony. Tak: Ustawiłem  adres IP, ustawiłem wifi, nie instalowałem Luci to wszystko było przez drugi router potem linkysys. Ja nie wiem ale jak podłączyłem się znowu do modemu linksysem sieć wifi przestała działać. Nie ogarniam. Konflikt IP czy co? Może kabel jakiś trefny ale ciągle łączę tymi samymi rj45.

Ustawiam i wpsiuję wszystko dobrze. Pomyślałem jeszcze, że może po prostu nie może być mode N tylko b+g+n albo mixed mode? Pytanie jak ustawić w OpenWRT mixed mode ewentualnie?

Chyba się kopaliśmy z koniem, krótko mówiąc. Znalazłem coś takiego:
https://bugs.openwrt.org gdy wpisze się E1700 znajdziemy temat gdzie ktoś miał przynajmniej podobny problem do mojego.
Wgrałem dd wrt, tym razem trzyma ustawienia poprawnie. Po wyłączeniu i włączeniu routerka wszystko działa. WiFi także. Połączyłem się z laptopem i z telefonem również. Dziękuję Wszystkim za pomoc.

100

A może problemem jest static ip ustawiony a powinien być dhcp dynamic tak jak jest w 8 level? Tak mi przyszło do głowy jeszcze. wink smile