1

Temat: Linksys E1700 Bricked po złym upgrade cały czas dd wrt

Cześć, niestety podczas aktualizacji Linkysys E1700 z dd wrt do open wrt wyskoczył błąd fail update czy jakoś podobnie. Czy jest jakaś możliwość powrotu do fabrycznego firmware Linksysa E1700? Dzięki z góry.

2

Odp: Linksys E1700 Bricked po złym upgrade cały czas dd wrt

Przez tftp (recovery) https://openwrt.org/toh/linksys/e1700

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Który dokładnie tftp , mógłbyś napisać, skąd mam go ściągnąć? Czy mógłbyś jeszcze wyjaśnić, czy IP 192.168.1.100  wpisuje w ethernet we właściwościach czy gdzie ustawić? Rozumiem, że są to podstawowe pytania początkującego jednak naprawdę nie wiem gdzie szukać. smile

4

Jak masz windowsa poszukaj sobie w internecie program tftpd32 lub tftpd64, opis ich znajdziesz również w internecie. I pamiętaj o wyłączeniu firewall i anywirusa, zwłaszcza jak masz windows 10.

Na karcie sieciowej masz ustawić adres 192.168.1.100, tftpd ma słuchać na tym adresie  (znów - poszukaj w internecie opisu), plik z firmware ma się nazywać um_factory_fw.bin

5

Czy tftpd mam ustawić tak samo oprócz IP 192.168.1.100 tak jak tutaj? https://community.linksys.com/t5/Wired- … nce#M32699

6

Nie. tftpd server nie client,

7

Można poprosić jakiś tutek? Potrafię szukać z googla tym razem nic konkretnego szukam na przykład po forach.

8

https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

9

Czy mam uruchomić Linkysysa w trybie fail save mode? Jeśli tak czy tak samo jak w tutorialu który mi podałeś?

10

Wg wiki on sam przy starcie próbuje pobrać obraz, więc wygląda na to że zbytnio nic nie musisz robić tylko go włącz.

Pamiętaj o tym że głupi windows wyłącza interfejs jak nie jest kabel podłączony, więc pilnuj uważnie żeby w tftp był wybrany właściwy adres/interfejs cały czas.

11

Wooohoo! big_smile Udało się. Bardzo Ci dziekuje za cierpliwość i za Twoją pomoc. Jestem na fabrycznym firmware po Twoich wskazówkach. Mam ostatnie pytanie w tym temacie, czy mogę teraz wgrać spokojnie open wrt? e1700-squashfs-factory.bin?

12

No tak.

13

Super, dziękuje raz jeszcze.

14

Wiesz przed wczesna była moja radość. Chyba router oddam na gwarancje ponieważ po resecie ustawień wróciło DD-WRT. Chyba,że jest jeszcze jakiś sposób? Ewentualnie robię coś nie tak?

15

Wgraj od razu openwrt przez tftp.

16

Przepraszam, że dopiero dziś. Wczoraj próbowałem chyba ze 3 razy i niestety bez efektu. To znaczy wgrywa firmware ale albo jest dalej dd wrt albo nie mogę się zalogować na router z lede. Chyba, że robię coś nie tak:

1. Wyłączam router z zasilania
2. Odpinam kabel sieciowy od lapka
3. Nadaję karcie sieciowej adres ip 192.168.1.100
4. Uruchamiam tftp x32 , podaję mu ściężkę do bina, ze zmienioną nazwą. Sprawdzam czy jest prawidłowy adres ip karty sieciowej ethernet.
5. Podpinam kabel sieciowy do laptopa
6. Włączam router.
7. Widzę, że firmware się wgrywa przez około parę sekund
8. Dalej nie mogę się zalogować wpisując 192.168.1.1
9. Po resecie do domyślnych ustawień wstaje dd wrt.

Mniej więcej tak to wygląda. Naprawdę nie wiem już co robię nie tak.

17

Jak masz dd-wrt to znaczy że w ogóle nic nie wgrywa. Próbuj jeszcze raz z różnymi wersji oryginalnego softu. I upewnij się że masz faktycznie plik  um_factory_fw.bin a nie  um_factory_fw.bin.bin (windows domyślnie ukrywa rozszerzenia plików)

18

Teraz próbowałem z dwoma różnymi firmware 1.0.0.3 i 1.0.0.4 fabrycznymi do Linksysa niestety głęboko siedzi dd wrt ponieważ fabryczny firmware linkysa wgrał się mogłem się zalogować, widziałem ustawienia  jednak po restarcie nawet nie resecie tylko restarcie dalej wstaje dd wrt. Nazwa prawidłowa rozszerzenie także.

19

Jeżeli rozkład partycji jest taki sam to możesz spróbować wgrać obraz openwrt bezpośrednio na partycję przez ssh przy pomocy mtd. Pewnie na forum dd-wrt znajdziesz co i jak.

20 (edytowany przez Nivez 2019-02-17 14:46:13)

Czy mógłbym wgrać obraz openwrt tak jak w tym poradniku? Będzie pasował?

https://forum.dd-wrt.com/phpBB2/viewtop … dd106eee6c

Wiesz problemem jest także to, że nie mogę się połączyć po SSH przez putty czy WinSCP jest napisane:

Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia.
Connection failed.

Może znowu jeśli mógłbyś podrzucić jakiś link?

PS. Zacząłem szukać ale nie samym internetem człowiek żyje sam wiesz jak jest. smile

21

mtd -r write /tmp/xxxxx.bin linux

Zaloguj się przez ssh, zobacz przez cat /proc/mtd czy masz partycję linux (powinna być). Jeżeli tak to winscp prześlij obraz do /tmp/ i wykonaj w/w polecenie. Na własną odpowiedzialność bo nie mam pojęcia czy w E1700 to zadziała.

22

Właśnie utknąłem na punkcie logowania przez SSH do linksysa. Może on nie ma takiej możliwości? Chociaż nie sądzę ale szczerze nie wiem co robię nie tak. Po prostu ustawiam ethernet, uruchamiam putty wpisuje ip routera i nie łączy. Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia takie info na przykład na ssh winscp. smile

23

W dd-wrt w gui najpierw sobie włącz dostęp do ssh

24

Dzięki wielkie tym razem mogę śmiało powiedzieć, że router wstał z fabrycznym firmware. Wystarczyło tak jak powiedziałeś wgrać po ssh obraz stockowego firmware linksysa, z tym że własnie przez winscp. Wrzuciłem obraz do katalogu tmp i to wystarczyło. Gdy zuploadowałem firmware nawet po resecie czy włączeniu i wyłączeniu Linksysa fabryczny firmware jest na miejscu. Jeszcze raz dziękuje.

25

Hej ponownie, chciałem wgrać open wrt raz jeszcze. Firmware wgrał się poprawnie jednak nie mogę kompletnie zalogować się na router. Jak wspomniałem firmware wgrał się jednak po resecie routera niestety nie mogę się nijak zalogować do niego. Tak jakby padł na amen chociaż pinguje. Ale może jest jakiś konflikt ip bo chyba się dublują w ipconfig. Mam nadzieję, że nie uwaliłem routera? Dzięki z góry.