1

Temat: MR3420 v2 + ZTE MF823

Dzień dobry,

Szukam porady co zrobić z tym duetem bo nic mi nie chce ruszyć.

Pamięć Flash niemodyfikowana i dalej 4MiB, jedyna modyfikacja to aktywne zasilanie przez robioną przejściówkę (masy połączone i data + i data minus routera) a zasilanie plus i masa z zasilacza 5V @ 2,5A (z routera netia spot).

Dzisiaj walczyłem z nim i:
Oryginalny soft: Działa ale często się zwiesza
Gargoyle : DHCP (Kablowy) interfejs: domyślny i nie ma tam USB
LEDE: też nie działa, ale najmniej się bawiłem, doinstalowałem pakiety do obsługi usb rndis
https://grylewicz.pl/router-tl-mr3420-m … ware-lede/

Najwięcej bawiłem się  Gargoyle: i nie mogłem przeskoczyć 2 rzeczy: Pierwszej o której wspominałem i braku detekcji jako modem (cdc- ether) tylko jako mass-storage lub non.  Firmware na ZTE chyba jest najnowszy z tego co pamiętam.

Sprawdzałem poleceniem cat /proc/bus/usb/devices
I już nie wiem co robić. Ma być to w sumie backupowy router ale coraz bardziej mnie kusi aby wystawić to na olx i kupić Huawei 5577C który spelni swoje zadanie tak samo.

Próbowałem też ręcznie przez SSH skonfigurować ale także nie wykrywa MF823. W komputerze osiągam całkiem fajne osiągi - karta Fakt mobile. Router brandowany jakimś softem z ukrainy / białorusi czy coś podobnego (chyba beeline)

Ps. Router wysypuje się przy 1 urządzeniu jak pójdzie więcej zapytań.

2

Odp: MR3420 v2 + ZTE MF823

rndis musisz doinstalować, moje obrazy gargoyle dla mr3420 nie miałe tego.

Zainstaluj moje mifi, powinno działać od ręki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Cezary

Dla lede instalowałem to bezpośrednio

kmod-mii_4.4.61-1_mips_24kc.ipk
kmod-usb-net_4.4.61-1_mips_24kc.ipk
kmod-usb-net-cdc-ether_4.4.61-1_mips_24kc.ipk
kmod-usb-net-rndis_4.4.61-1_mips_24kc.ipk

i z polecenia  w lede i Gargoyle

opkg update
opkg install kmod-usb-net-rndis

Lede widziało te pakiety ale dale był modem "martwy"

O jakim twoim mifi mówisz? znalazłem tą stronę - http://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor=T … able=false  - O to Ci chodzi?

Jeszcze takie pytanie może głupie (jak tak to nie odpowiadaj) jak byś miał powiedzieć "w jednym zdaniu" jaka jest różnica pomiędzy sysupgrade a factory ?

Ten pierwszy wymieniony służy do aktualizacji poprzedniej wersji np LEDE czy jak ?

4

Jest to w faq na górze tej strony, przeczytaj.

Tak, to ten obraz.

5 (edytowany przez bi-tek 2019-02-12 08:09:40)

Cezary dziękuje za pomoc

Rozwiązanie które u mnie za działało

Po instalacji firmware z wyszukiwarki firmware dla MR3420 wersji LEDE, Mifi, stabilne (spod tego linku http://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor=T … ble=false) urządzenie bez żadnych dodatkowych sterowników itp zaczęło poprawnie działać, ZTE MF823 został wykryty  i działa ok, 4 urządzenia na razie nie zawiesiły routera, zobaczymy jak będzie w dłuższej perspektywie.

Dziękuje za fachową pomoc smile

6

Przetestuj sobie jeszcze na paru torrentach naraz. Np 3x Debian obraz DVD
Jak dociążyłem modem pobieraniem to brał tyle prądu że restartował mi router

7

To że potrzebujesz hub usb w własnym zasilaniem do prawie wszystkich tplinków było już tu pisane setki razy. Na tyle dużo że wydaje się to już być oczywistym faktem. Tak, wiem, są ludzie który nie mają huba i działa, jednak generalnie - trzeba.

8

Posępne się pod temat.

Czy rozwiązano już problem restartu Wifi w tym routerze, z tym że dla wersji V5?

9

To nie jest problem "restartu wifi" tylko jakości sterowników. Nie, nadal są do kitu.