1 (edytowany przez drk 2019-02-09 10:44:53)

Temat: WD N600 i VLANy

Mam router WD N600, jego wifi 2.4 GHz jest w trybie bridge, chciałbym teraz zrobić tak, że: 

1. wifi 5 GHz + porty LAN są w osobnej podsieci np. 192.168.2.x i mają dostęp do internetu (przez wifi 2.4 GHz)
2. port WAN jest w tej samej podsieci co wifi 2.4 GHz np. 192.168.0.x

Czytałem, że można to zrobić VLANami. Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Teraz z mojej konfiguracji wynika, że ma jeden VLAN, w którym są wszystkie porty switcha:

config switch
        option name 'switch0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '1 2 3 4 0t'

Podejrzewam, że muszę zrobić drugiego VLAna dla portu WAN. Sęk w tym, że nie znalazłem jak "wskazać" żeby konretne wifi było w danym VLANie. I druga sprawa to czy mając już zrobione VLANy na tym routerze ustawiam DHCP dla podsieci 192.168.2.x ?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: WD N600 i VLANy

Akurat vlany to tu  nie mają zastosowania.

Mam rozumieć że internet masz przez wifi (2.4) a lan i wifi chcesz rozgłaszać?  Więc http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta tylko że rozgłaszana więc to radio1 a nie radio0 (czy jak masz w konfigu interfejsów).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez drk 2019-02-10 16:47:44)

tak internet mam przez wifi 2.4 i w tej chwili mam tak, że wszystko co podepnę do routera czy przez LAN czy przez wifi 5 Ghz to dostaję adresy 0.x a chciałbym jak napisałem mieć inne (n.p 2.x), za wyjątkiem portu WAN, bo tam dalej chciałbym dostawać adres 0.x smile

4

A ja napisałem Ci jak to zrobić smile

5

Cezary napisał/a:

A ja napisałem Ci jak to zrobić smile

czytać ze zrozumieniem ... czytać ze zrozumieniem co inni mi podsyłają wink

a co z portem WAN?

6

Generalnie - powinieneś zrobić na wan bridge i dołączyć do niego wan i wifi tak jak masz teraz. Ale jeżeli wifi w sta masz jako wan to nie zrobisz tego bo skrypty będą się buntowały i nie pozwolą na taką konfigurację. Musiał byś ręcznie zmodyfikować i przekompilować system, np. tak jak zrobiło to gargoyle: https://github.com/ericpaulbishop/gargo … _sta.patch

EDIT: właśnie spojrzałem na łatkę i uświadomiłem sobie że na wds może takie coś zadziałać.

7

no to się zgubiłem smile oryginalnie skonfigurowałem router w trybie bridge tak jak opisałeś pod linkiem który przysłałeś i stąd mam (jak rozumiem) takie same adresy. To mam go teraz przekonfigurować w tryb sta czy zostawić w bridge?

8

Jeszcze raz - masz zrobiony most bezprzewodowy na relayd. Żeby dołączyć do tego fizyczny wan powinieneś zrobić sekcję wwan z option type bridge (nie chodzi o nazwę sekcji "bridge" która jest tylko nazwą i równie dobrze mogła by być alamakota). Ale jak to zrobisz to skrypty się zbuntują bo tak są zbudowane. Więc patrz post poprzedni.

9

dobra, teraz kumam smile Dzięki wielkie