1 (edytowany przez drk 2019-02-06 19:17:18)

Temat: Samba - wymuszenie min. SMB2

Mam w routerze podpięty pendrive i tam udostępniony folder przez sambę. W configu mam:

min protocol = SMB2
    client max protocol = SMB3
    server max protocol = SMB3

a ten durny W10 dalej twierdzi, że mam SMB1?

You can't connect to the file share because it's not secure. This share requires the obsolete SMB1 protocol, which is unsafe and could expose your system to attack.
Your system requires SMB2 or higher. For more info on resolving this issue, see: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=852747

[OK]

Gdzie mam jeszcze ustawić, żeby nie korzystał z SMB1?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: Samba - wymuszenie min. SMB2

Kilka razy było to tutaj - niektórym działa, niektórym nie i z tego co pamiętam uniwersalnego sposobu nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez ad2014 2019-02-07 23:48:41)

sprawdziłem to kolejny raz  i tak : żeby samba była widziana w exlporatorze windows  czyli dla blondynek były ikonki  muszą być właczone usługi  :   ikona lupki   wyszukaj > services.msc

Host dostawcy odnajdowania funcji - ustaw automatyczny ( opóźniony start)
Publikacja zasobow odnajdowania fukcji - ustaw automatyczny ( opóźniony start)

wtedy  pojawi sie ikona  samby  " openwrt"  z routera 
Jezeli ustawiwymy te dwie usługi  na  -- "reczny"   samba dalej działa ale trzeba recznie zmapować dyski

Ps.  Co ciekawe microsoft zaleca raczej ręczne mapowanie smile

Aktualizacja  -  jednak muszę przyznać że coś zmienili  i po dzisiejszej aktualizacji  działa ale tylko ręcznie . Automatycznie  nie odnajduje  udostepnionego zasobu  hmm

4

Cezary napisał/a:

Kilka razy było to tutaj - niektórym działa, niektórym nie i z tego co pamiętam uniwersalnego sposobu nie ma.

To mi przez jakiś czas działało. Wczoraj potrzebowałem z tego skorzystać i przysłowiowa d..a w kwiatach hmm Poczekam, może jak za pięć aktualizacji W10 będę chciał ponownie skorzystać z tego dysku to akurat zadziała smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink