1 (edytowany przez lgolebio 2019-02-06 19:01:07)

Temat: Multimetr Aneng AN8009 dziwne zachowanie

Hej
Taki troszkę inny temat tym razem.

Kupiłem sobie jakiś czas temu multimetr Anen AN8009, dosyć zachwalany jak na chińczyka. Kupiłem go głównie ze względu właśnie na dobry stosunek ceny do jakości. Mam jednak z nim pewien problem. Otóż zawsze jak szukałem na routerach konsoli (wyprowadzenia Rx, Tx, 3,3V, GND), to wystarczy, że jeden przewód pomiarowy stykałem z masą PCB routera, np. jakieś metalowe elementy gniazdja RJ45 lub miejsce na płycie np na montaż śrubki itd itp a drugim przewodem sprawdzałem gdzie mam 3,3V. Potem na tescie ciągłości  to samo, tylko szukałem GND. Po tym już wiedziałem mniej więcej gdzie mogę a gdzie nie się podłączyć.

No i fajnie, tyle, że na tym Anengu, tak się nie da. Może jakiś walnięty czy coś ? Ani nie jestem w stanie sprawdzić gdzie jest 3,3V, nie wskazuje nic ( cały czas 0) ani pomiar ciągłości nie działa poprawnie (nie piszczy). Tzn zapiszyczy, jak zmostkuję dwa bliskie ze sobą punkty masy. To samo z 3,3V, jeśli zetknę ze sobą GND i 3,3V (na pinachkonsoli) to pokaże napięcie poprawnie, ale to tylko gdy już wiem gdzie jest 3,3V a gdzie GND na pinach. A przecież nie o to chodzi.

Najciekawsze jest to, że jak zewrę ze sobą przewody pomiarowe to piszczy prawidłowo, jak mierzę zasilacz (wtyk), to poprawnie podaje napięcie.

Co on taki "nie czuły", może ja coś źle robię ?

Przykładowy pomiar ciągłości (inaczej, szukanie masy...) https://photos.app.goo.gl/BggVucFPPtikkypFA