Temat: "Nie ma" udostępnionego udziału SMB

Witam.
Mam dekoder satelitarny, który do tej pory ładnie mi udostępniał zawartość swojego dysku, przez otoczenie sieciowe tzn. SMB Samba.
Obecnie mój "główny" router Huawei przeniosłem na piętro, a dekoder jest połączony kablem z Netgearem skonfigurowanym wg poradnika jako most i od tamtej pory nie mam dostępu do udziału sieciowego.
Jak powinienem ustawić Netgeara (na OpenWRT) żeby to z powrotem działało?

Przy okazji zapytam - czy mogę ustawić Huawei tak żeby dosłownie działał tylko jako modem LTE, a "cała sieć" była skupiona w Netgear? Routery są na różnych piętrach, więc tylko komunikacja po Wi-Fi.

Z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: "Nie ma" udostępnionego udziału SMB

Odwołujesz się po nazwie czy po ip?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Po nazwie
https://i.ibb.co/yNNG1dD/Clipboard00.png
Powinno tutaj być jeszcze jedno urządzenie "Zgemma"

4

Możesz go nie widzieć w otoczeniu sieciowym. Jawnie w eksploratorze wpisz \\192.168.8.1 czy jaki tam ma adres.

5

Nie działa

6

To nie jest odpowiedź. Co nie działa? Co wyświetla się w eksplorerze? Czy w ogóle ten adres możesz pingować?

Za samo "nie działa" zacznę banować w końcu.

7

to że go nie widać to nie znaczy że nie działa smile  , tyle razy juz o tym było  , a sam nie wykazałeś żadnej inicjatywy  , musisz go ręcznie zmapować  , windows sam podpowiada jak to zrobić  - albo na belce , albo PPM . (  \\serwer\udział  )

8

Przepraszam Cię. Na Reddit-cie prawidłowo mnie naprowadzili, że problem wziął się z ostatniej aktualizacji Windowsa, teraz trzeba w edytorze zasad grupy zezwolić na niezabezpieczony dostęp
https://i.ibb.co/bXMXn2K/image.png
Sorry za zamieszanie.

Cezary napisał/a:

To nie jest odpowiedź. Co nie działa? Co wyświetla się w eksplorerze? Czy w ogóle ten adres możesz pingować?

No po prostu nie działało. Wpisywałem \\192.168.8.130 i nie można odnaleźć cośtam cośtam. Wpisywałem \\zgemma tak samo. Co by pomogło, żebym przekleiłem całą treść błędu, z której nic nie wynika wink

ad2014 napisał/a:

to że go nie widać to nie znaczy że nie działa smile  , tyle razy juz o tym było  , a sam nie wykazałeś żadnej inicjatywy  , musisz go ręcznie zmapować  , windows sam podpowiada jak to zrobić  - albo na belce , albo PPM . (  \\serwer\udział  )

No właśnie miałem już ustawiony, tylko "nagle" przestało działać. Trzeba zmienić ustawienie w Windows, ani dekoder, ani router nie był winny. Po prostu skojarzyło mi się, że jakoś odkąd podłączyłem nowy router to nie działa, skąd miałem wpaść na pomysł, że Windows nagle sobie samozwańczo zmienił zasady i to nie udostępniania, a samego dostępu do udostępnionych udziałów. No kurła wink

9

Już ładnie działa, chociaż po nazwie nie chce, to to adresie chociaż
https://i.ibb.co/FJCvT9W/NKZQOWt-Ei-Ej-EDLj6cnq-Et-EA6-Oys3-H8rb3ci-AWMj-Tk-Q5m7-Lg-Rl9.png

10

dobrze ze zaczeło Ci działać

werwaok napisał/a:

Na Reddit-cie prawidłowo mnie naprowadzili, że problem wziął się z ostatniej aktualizacji Windowsa, teraz trzeba w edytorze zasad grupy zezwolić na niezabezpieczony dostęp

moim zdaniem to nie ma wpływu na działanie samby  - co zreszta masz w opisie big_smile   po lewej stronie  - po prostu coś sobie skopałeś    domyslnie  wogóle nie trzeba tego ruszać .  Po nazwie tez powinno działać  - ja mam po nazwie  . Sprawdź w  services.msc  co masz włączone , czesto ludzie wyłaczają zbedne usługi a potem cos nie działa  .Jak wiemy  jedne usługi sa zależne od innych .