1

Temat: Jak zapisać zmiany konfiguracji przez LuCI po wifi/wlan?

Na routerze TP-Link TL-WDR3600 zainstalowałem OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7405-06a20afb34 / LuCI openwrt-18.06.
Będąc podłączonym przez kabel zmieniłem podstawowe ustawienia przez LuCI (włączyłem wifi, wpisałem nazwę sieci i hasło).
Wszytko normalnie działało - jak za starych, dobrych czasów, kiedy na świecie nie było jeszcze LEDE.

Następnie odłączyłem lan, podłączyłem się tylko po wifi (5GHz) i czar nowego OpenWrt prysł:
Wciśniecie "zapisz" czy "zapisz i zastosuj" nic nie zmienia a czasami dostaje taki komunikat:

Konfiguracja została wycofana!
The device could not be reached within 30 seconds after applying the pending changes, which caused the configuration to be rolled back for safety reasons. If you believe that the configuration changes are correct nonetheless, perform an unchecked configuration apply. Alternatively, you can dismiss this warning and edit changes before attempting to apply again, or revert all pending changes to keep the currently working configuration state.

Co próbuję zmienić? - Cokolwiek: język LuCI, kanał sieci, przekierowanie portów, ...

Jak wyłączyć ten nie-do-końca-przemyślany auto rollback?
Czy może to jeszcze coś, coś innego?

PS W etc/config/luci znalazłem takie coś, ale nie wiem czy to dobry trop i co na co zmienić:

config internal 'apply'
    option rollback '30'
    option holdoff '4'
    option timeout '5'
    option display '1.5'

2

Odp: Jak zapisać zmiany konfiguracji przez LuCI po wifi/wlan?

- po prostu nie używaj luci, rób wszystko z konsoli
- nie zmieniałeś czasami IP lanu z luci?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też tak mam w najnowszym openwrt. Dopiero za którymś razem zaskakuje np. zmiana IP lan. Coś spieprzyli krótko pisząc w sofcie i jest jak jest. Ja sobie zmieniam to przez winscp w plikach konfiguracyjnych i potem reboot. Odnośnie LEDE bo poruszyłeś to akurat tam działa wszystko dobrze. Tylko najnowsze openwrt ma ten problem

4

Sprostujmy -  najnowsze luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.