Temat: TL-WR740 v4.23 - brak komunikacji przez konsole szeregową UART
Dzień Dobry.
Wczoraj przeprowadziłem operację podmiany pamięci Flash w tym routerze z 4MB na pamięć 8MB.
Na nową kostkę 8MB wgrałem uprzednio bootloader od pepe2k. Wszystko przebiegło prawie bez komplikacji.
Przyszedł czas uruchomienia, podłączyłem konwerter USB<->UART (CP2102) no i zonk - po uruchomieniu w konsoli widziałem same krzaki wyrzucane w sposób losowy, po kilku resetach i przepinanych przewodach Rx/Tx/GND w każdy możliwy sposób w końcu przestał wyrzucać cokolwiek.
Myślałem już po prostu że router umarł śmiercią NIEnaturalną, ale przypomniałem sobie ze w bootloaderze od pepe2k można przytrzymując reset przy uruchamianiu wprowadzić router w tryb np. httpd, tak też zrobiłem - routerek się obudził, udało sie wgrać przez WWW partycje ART i firmware i router normalnie działa - ale nadal brak jakiejkolwiek komunikacji po UART nawet po starcie systemu.
Stwierdziłem że może konsola szeregowa nie działała już przed moją wymianą kostki Flash (bo oczywiście tego nie sprawdziłem), pożyczyłem wiec identyczny router (prawie, bo mój to 4.23, a pożyczony miał numer 4.26), i tam UART zachowuje się identycznie - po uruchomieniu wyrzuca krzaki.
Jestem świadom że moim wachlowaniem przewodami Rx/Tx/GND mogłem coś upalić i spisałem tą konsole szeregową już na straty, ale chciałbym wiedzieć dlaczego ona nie zadziałała od razu?
Czy brakuje jakiegoś elementu typu rezystor podciągający, czy może jakaś inna przyczyna?
Przyzwyczajony z WR841 v9 gdzie UART zadziałał od razu po podłączeniu przewodów myślałem że tutaj w WR740 powinno być tak samo.