Temat: Problem z wrt1900acs

Witam

I znowu pisze do was z problemem
Tym razem dotyczy on nowego wrt1900acs

Przyszła bestia i wziąłem się za niego w środę.
Zaktualizował sobie soft, następnie wgrałem najnowsze openwrt z luci od Cezarego.
Poszedł konfig i wszystko było ok.
WiFi śmigało aż miło.

W czwartek po południu żona pisze ze padł net
Wieczorem po pracy siadlem do routera i jakie moje zdziwienie że przełączył się samoczynnie na partycje linksysa...

Ponowny konfig linksysa, wgranie softu wrt i konfig od zera. Wszystko niby ok... Ale...

W piątek rano wstaje a tu nie ma wifi. Szybki restart i wszystko śmiga.
Dzisiaj rano też wszystko ok...

Teraz znowu żona pisze ze net padł. Zrobiła dwa razy restart i niby działało ale na krótko...
W tym momencie nie ma neta...

Wrócę na chatę i zlookam co się stało ale może ktoś miał już taki przypadek?

Pozdrawiam

2 (edytowany przez steel_rat 2019-01-19 16:32:55)

Odp: Problem z wrt1900acs

Spróbuj snapshota lub wersji stabilnej ale pobierz sterowniki do wifi z stąd https://github.com/eduperez/mwlwifi_LEDE/releases. Do snapshota musisz doinstalować luci ręcznie.

3

Odp: Problem z wrt1900acs

steel_rat napisał/a:

Spróbuj snapshota lub wersji stabilnej ale pobierz sterowniki do wifi z stąd https://github.com/eduperez/mwlwifi_LEDE/releases. Do snapshota musisz doinstalować luci ręcznie.

Czyli wychodzi na to, że w wersji stabilnej są skopane sterowniki do wifi i przez to wywala system?

4

Odp: Problem z wrt1900acs

Od zawsze takie są.Linksys się nie przykłada do nich.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Juniorek 2019-01-19 19:40:58)

Odp: Problem z wrt1900acs

Hmm... W tej chwili nie mogę wejść na router... Nie działa wifi ani po lanie... Nie daje adresu z dhcp... Na sztywno też nie wchodzi po starym adresie IP...  ????

Edit1:
Jakimś cudem po kilku resetach udało mi się wejść...
Próbowałem usunąć stare sterowniki wifi i zainstalować nowe ale niestety co chwilę zrywa mi połączenie z routerem i w tym momencie znowu nie mam dostępu...
Jak na moje skromne oko to mi wygląda to na zrypaną sztukę...

6

Odp: Problem z wrt1900acs

W trybie failsafe po kablu to zrób jak już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez steel_rat 2019-01-19 20:02:33)

Odp: Problem z wrt1900acs

Sytuacja jest taka. W snapshocie są nowe sterowniki teraz. W 18.06.1 nie. Wystarczy nadinstalować nowe, nie musisz odinstalowywać starych. Te sterowniki z linku pasują tylko do wersji oficjalnej.

8

Odp: Problem z wrt1900acs

zaskoczył failsafe
poszedł firstboot
próbowałem wgrać sterowniki z tej stronki co podałeś ale nie bangla nawet z opcją force-downgrade bo wywala

opkg install --force-downgrade kmod-mwlwifi_4.14.63\+10.3.8.0
-20181112-e5e07002-1_arm_cortex-a9_vfpv3.ipk
Downgrading kmod-mwlwifi on root from 4.14.82+2018-06-15-8683de8e-1 to 4.14.63+10.3.8.0-20181112-e5e07002-1...
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-mwlwifi:
 *      kernel (= 4.14.63-1-c0354e0486370ffeacebcc4352595371) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-mwlwifi.

jestem obecnie na wersji

OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7405-06a20afb34 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-18.329.26825-5e87083) 

za nowy kernel..

poszedł za to up samych sterowników mwlwifi z repo
zobaczymy przez najbliższe dwa dni jak coś to out...

9 (edytowany przez steel_rat 2019-01-19 20:40:16)

Odp: Problem z wrt1900acs

Pisałem wyżej, że te sterowniki są do wersji stabilnej 18.06.1. W pozostałych przypadkach to sobie dokompilujesz lub wgrywasz snapshota gdzie podobno już są. Ja sobie sam kompiluje obrazy do WRT3200ACM. I wsunie mi to pasuje..

10 (edytowany przez IceG 2019-01-19 21:31:04)

Odp: Problem z wrt1900acs

Ja miałem problem ze swoim WRT1200AC z tym że u mnie wracał do ustawień pierwotnych/przestawiał partycje po zaniku zasilania i po ponownym załączeniu się do prądu.. straciłem na tyle cierpliwość (bo ileż można wgrywać wszystko od nowa i ustawiać pod siebie) tak.. ruszyłem z budowaniem własnych obrazów z zapisanymi moimi ustawieniami.. dzięki temu przełączanie partycji i resetowanie do domyślnych już nie jest mi straszne..

Główny router: Linksys WRT1200AC & WRT002ANT-EU + modem Quectel EM160R-GL (m.2@usb) + 128GB SanDisk & OpenWrt (Master) SNAPSHOT by IceG
https://github.com/4IceG

11

Odp: Problem z wrt1900acs

No... I po około 18h ni z gruchy ni z pietruchy wywaliło router w kosmos i znowu nie ma do niego dostępu...
W ciągu minuty zaliczył z 20 restartów jak nie więcej...
Palą się tylko diody LAN...

Kolejna próba failsafe, oryginalny soft i leci do zwrotu...
Porażka totalna, nigdy nie miałem takich problemów z routerem...

12

Odp: Problem z wrt1900acs

To samo miałem ze swoim. Kupiłem go od gościa, któremu ciągle się resetował. Skończyło się na dołożeniu wiatraka i teraz chodzi stabilnie.

Sprawdź temperatury. Mój zaczynał stawać dęba >75 stopni.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.

13

Odp: Problem z wrt1900acs

Królik napisał/a:

To samo miałem ze swoim. Kupiłem go od gościa, któremu ciągle się resetował. Skończyło się na dołożeniu wiatraka i teraz chodzi stabilnie.

Sprawdź temperatury. Mój zaczynał stawać dęba >75 stopni.

No właśnie też na moje oko jest on coś za gorący ale nie aż tak jak ty piszesz...

Dobrze że nówka sztuka i przez neta kupiony to leci zwrot...

14

Odp: Problem z wrt1900acs

W środku miał około 40. Sam procesor był taki gorący. Z konsoli możesz sobie popatrzeć jeśli jeszcze masz openwrt.

Mam i używam: Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50.