Temat: virtualbox openwrt a folder sharing

Hej,
chciałbym widzieć folder który mam na win7 na mojej maszynie wirtualnej z openwrt. Potępując zgodnie z instrukcjami z neta zatrzymuje sie na instalacji GuestAdditions-montuje obraz w maszynie i nie moge go odnależć na openwrt-nie mam nic w folderze mnt i nie bardzo wiem co mam dalej robić. Może są jakieś prostsze metody dostępu do pliku? Moge go np udostępnić w sieci i jakoś się z open wrt dostać(jak?).

Z góry dziękuje

2

Odp: virtualbox openwrt a folder sharing

Zainstaluj smbclient (w którymś pakiecie samba jest, nie pamiętam którym), i zobacz czy się do udostępnionego katalogu możesz dostać.

Jeżeli tak to przy pomocy smbclienta możesz odczytywać/pobierać pliki, ew możesz sobie zdalny zasób zamontować w systemie plików i normalnie z nich korzystać).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

czyli musze zainstalować i skonfigurować sambe do tego?

4

Nie, serwer samby nie ma nic wspólnego z tym.

5

Chciałbym dodać, że VBox nie udostępnia po sambie.
Trzeba montować jako mount -t vboxsf.
Do tego trzeba zainstalować GuestAdditions, a one... same się kompilują. Na OpenWRT może być ciężko.
Najlepiej serwer samby/ftp postawić na Windowsie.

6

hmmm GuestAdditions tam jest instalator okienkowy więc na OpenWrt nie przejdzie.  A można jakos wysłać folder na sieć(rapidshare sendspace), tak żebym mógł pobrać to na openwrt? Z tym, że nie wiem czy wypakuje plik rara czy zipa na openwrt.

7

jak zainstalujesz unrar czy unzip to tak. A tak swoją drogą to przez scp/winscp przecież możesz przesłać pliki.

8

Nie ma instalatora okienkowego. Albo jest, ale opcjonalny. Co nie zmienia fakty, że nie pójdzie. Ja bym się pobawił w udostępnianie plików na Windowsie, a na ruterze smb-client.

9

a nie da się np zamontować folderu po ip? tzn na win udostepnie folder i na openwrt go jakos zamontuje i wtedy bede miał do niego dostęp.

10

Przecież Ci napisałem że tak. O ile tylko z vb masz dostęp do zasobów hosta to tak, albo smbclientem interaktywnie ściągasz (jak ftp) albo montujesz zasób smb.

11

dostep do zasobów powinienem mieć-postawiłem siec na bridge. Czyli potrzebuje odnaleźć smbclient zainstalwoac go i nim sie pobawić.

12

Lub podmontować, http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=249 , punkt SMBFS (CIFS - samba).

13

Cezary napisał/a:

Lub podmontować, http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=249 , punkt SMBFS (CIFS - samba).

mount.cifs \\\\192.168.56.1\\my /mnt/share -o user=Administrator

zwraca mi cifs system not supported by system

14

opkg install kmod-fs-cifs

15 (edytowany przez politech 2011-05-13 13:00:17)

ok teraz mam bład połączenia do socketa z return codem -512. Podaje mu ip które czytam ipconfigiem z hosta dla Karta Ethernet VirtualBox host only network.
kiedy podam mu Ipv4 to mam permision denied z ret codem -13(kiedy mnie pyta o hasło podajepuste)... Cos zle mam ustawione czy zle ip podaje?

kiedy podam mu Ipv4 z user i pasword na konto na win7 to dostaje return code -6 mount error6 no such device or address
edit.

16

Albo złe adresy albo złe loginy.

17

mount.cifs //192.168.56.1/my /mnto -o user=userWind7
Password:Win7Pass

gdzie ip to adres ipv4 dla karty ethernet virtualbox, log i pas podaje dla uzytkownika win7

wynikiem jest Unknown mount
ctr+z bład z return code -512

18

/mnto ?

19

literówka-mnt folder

20

http://imageshack.us/f/268/screensa.png/

http://imageshack.us/f/851/screen2z.jpg/

Może ktoś mi powiedzieć dlaczego to nie działa?
Net na virtualu jest skonfigurowany jako bridge i pobiera adres z dhcp.