Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Co masz na myśli, że spowalnia? Radio, kabel czy co?
Czy w nowszej wersji gargoyle jest perspektywa usprawnienia?
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co masz na myśli, że spowalnia? Radio, kabel czy co?
Czy w nowszej wersji gargoyle jest perspektywa usprawnienia?
Dokładnie to co napisałem. Bandwidth, webmonitor, sprawdzanie ruchu - to wszystko obniża routing pakietów w gargoyle.
Kiedyś miałeś fajny web-konfigurator sprzętu do openwrt. Jest to jeszcze dostępne?
Co miałeś?
Nie pamiętam jak to się nazywało, ale można było wybrać sobie sprzęt wspierany przez openwrt wpisując w pola tekstowe producenta, powstawała lista dostępnych modeli.
http://eko.one.pl/routerdatabase/
https://openwrt.org/toh/views/toh_available_864
Dzięki, o to chodziło.
Odnośnie spowalniania przez gargoyle: Na moim WRT3200ACM nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne, no ale to jest kawał sprzętu. Po samym openvpn na gargoyle mam transfer rzędu 8MB/s przez sambę.
Dzięki, o to chodziło.
Odnośnie spowalniania przez gargoyle: Na moim WRT3200ACM nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne, no ale to jest kawał sprzętu. Po samym openvpn na gargoyle mam transfer rzędu 8MB/s przez sambę.
możesz coś więcej napisać jak Ci się sprawuje 3200acm?
szukam właśnie routera bo jeden z tplinków pada...
czytałem dużo "mało" pochlebnych opinii o 3200acm i się waham... czy może lepiej 1900acs...
Wydajność WAN-LAN, USB 3.0, procesora super. Jeśli chodzi o WIFI to jest różnie i nie rewelacyjnie na OpenWRT. Można testować sterowniki które są dostępne do stabilnej wersji.
czyli potwierdzają się opinie które wyczytałem w necie...
więc jednak 1900acs...
Witam wszystkich na kolejnym forum ![]()
Czy do łącza 500 Mbps Linksys WRT1200AC będzie wystarczający ? Da radę z włączonym QOS ?
Stoję właśnie przed koniecznością zmiany mojego TP-Link archer c5 na coś mocniejszego, gdyż max udało mi się wyciągnąć LAN<>WAN coś ok 180 Mbps ![]()
Zainstaluj fastpatha i będzie szybciej niż to 180M. A
Oho, faktycznie widać różnice ![]()
Zobaczę jak to wyjdzie w codziennym użytkowaniu, ale chyba mam dzięki Tobie jeszcze zapas czasu na decyzję. Dziękuje.
Hej, chcę kupić sobie switcha, ale zarządzalne są dosyć drogie, więc pomyślałem, że może warto zainteresować się jakimś routerem, gdzie będę mógł też zainstalować coś dodatkowego jak domoticz, itp. Zależy mi na niskim zużyciu prądu i gigabitowe porty, im więcej tym lepiej. Wifi nie jest ważne. Coś do polecenia? ![]()
Wybierz sobie coś z pierwszego postu. Dlaczego tego nie przeczytałeś?
Wybierz sobie coś z pierwszego postu. Dlaczego tego nie przeczytałeś?
A dlaczego uważasz, że nie przeczytałem?
Nie ma do końca takiej kategorii- brak jest informacji o wydajnych sprzętach, które mało energii pobierają. Opcja router pobierający mało energii plus switch także nie jest do końca dobra- wątpię by było to bardziej energooszczędne od jednego otoczenia.
Oprócz tego czytając wiki Mikrotek, zobaczyłem, że przełączniki switch we sprzętach mają różną wydajność i możliwości.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S … p_Features
Pytanie, czy faktycznie ma to duży wpływ na wydajność? Ponieważ się nie znam, wolę się zapytać- niestety informacje, które znalazłem na pierwszej stronie.
Docelowo chcę postawić router na poddaszu- myślę o Mikrotiku hap ac2, tylko z wyłączonym IP, ponieważ mam siedem połączeń do pomieszczeń w domu (wolę podłączyć wszystko od razu, a nie wchodzić potem na poddasze), oprócz tego dwa źródła WAN (wolny internet radiowy oraz modem LTE na RJ45 (chociaż można go i podłączyć na USB), razem około 100MBs), więc wychodzi 9 portów.... Stąd pytanie o w miarę wydajny switc, na którym mógłbym zainstalować sobie coś jeszcze (np. domoticz).
A może po prostu lepiej się nie bawić, wziąć zwykłego switcha a domoticz postawić na jakiejś malinie?
Na "switchu" nie zainstalujesz. Jak pisałeś - kup router + switch do tego. Routery pobierają z 5-20W, czym bardziej zaawansowany tym więcej zjada.
Routery mają mało portów ethernetowych więc potrzebujesz combo. Ew kup płytkę mikrotika z dużą ilością ethernetów - i to jest w pierwszym poście.
Cześć
W związku ze zmianą łącza na szybsze (600 Mbps) oraz przyrostem urządzeń WiFi obsługujących pasmo 5GHz chcę zmienić swój wysłużony router WR1043ND. Szukam sprzętu do ok. 400-500zł choć mogę trochę dołożyć jak będzie trzeba aby zapewnić dobrą wydajność. Poniżej to czego na pewno potrzebuje:
- wydajności i stabilności routera;
- dobrego zasięgu WiFi i sprawności;
- jednoczesnej pracy WiFi w pasmie 2,4 i 5 GHz;
- funkcja MU-MIMO mile widziana;
- port USB 3.0;
- jak będzie można wgrać alternatywny soft (choć niekoniecznie) do będzie plus;
- oczywiście wszystkie porty 1xWAN, 4xLAN lub więcej po 1000 Mbps;
Sam osobiście myślałem nad TP-link ARCHER C9 AC1900. Może lepiej wziąć coś innego, lepszego?
Archer C9 to Broadcom. Średnio pasuje do OpenWRT.
Wątek jest o sprzęcie pod openwrt...
Wątek jest o sprzęcie pod openwrt...
Może warto zmienić nazwę wątku na:
"Co kupić do OpenWRT? Poradnik kupującego" ![]()
Zmieniłem, mimo że napisałem to w pierwszym poście.
Mój błąd, a w tej cenie coś pod OpenWRT to co najlepiej wziąć?
Minimum to taki linksys wrt1200ac. Generalnie im mocniejszy tym większy routing osiągniesz. Kup najsilniejszy na jaki Cię stać.
Cena jest do zaakceptowania i chyba na niego się skuszę. Możesz podrzucić jeszcze ze dwa modele lepsze (wyższy transfer na obu częstotliwościach WiFi) lub porównywalne. Szukam czegoś na lata tak jak moje poprzednie routery Asusa i TP-Linka.
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc