1,576

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Co masz na myśli, że spowalnia? Radio, kabel czy co?
Czy w nowszej wersji gargoyle jest perspektywa usprawnienia?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

1,577

Dokładnie to co napisałem. Bandwidth, webmonitor, sprawdzanie ruchu - to wszystko obniża routing pakietów w gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,578

Kiedyś miałeś fajny web-konfigurator sprzętu do openwrt. Jest to jeszcze dostępne?

1,579

Co miałeś?

1,580

Nie pamiętam jak to się nazywało, ale można było wybrać sobie sprzęt wspierany przez openwrt wpisując w pola tekstowe producenta, powstawała lista dostępnych modeli.

1,581

http://eko.one.pl/routerdatabase/
https://openwrt.org/toh/views/toh_available_864

1,582

Dzięki, o to chodziło.
Odnośnie spowalniania przez gargoyle: Na moim WRT3200ACM nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne, no ale to jest kawał sprzętu. Po samym openvpn na gargoyle mam transfer rzędu 8MB/s przez sambę.

1,583

badziewiak napisał/a:

Dzięki, o to chodziło.
Odnośnie spowalniania przez gargoyle: Na moim WRT3200ACM nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne, no ale to jest kawał sprzętu. Po samym openvpn na gargoyle mam transfer rzędu 8MB/s przez sambę.

możesz coś więcej napisać jak Ci się sprawuje 3200acm?
szukam właśnie routera bo jeden z tplinków pada...

czytałem dużo "mało" pochlebnych opinii o 3200acm i się waham... czy może lepiej 1900acs...

1,584

Wydajność WAN-LAN, USB 3.0, procesora super.  Jeśli chodzi o WIFI to jest różnie i nie rewelacyjnie na OpenWRT. Można testować sterowniki które są dostępne do stabilnej wersji.

1,585

czyli potwierdzają się opinie które wyczytałem w necie...

więc jednak 1900acs...

1,586 (edytowany przez ZiP 2019-01-14 17:42:46)

Witam wszystkich na kolejnym forum smile
Czy do łącza 500 Mbps Linksys WRT1200AC będzie wystarczający ? Da radę z włączonym QOS ?
Stoję właśnie przed koniecznością zmiany mojego TP-Link archer c5 na coś mocniejszego, gdyż max udało mi się wyciągnąć LAN<>WAN coś ok 180 Mbps hmm

1,587

Zainstaluj fastpatha i będzie szybciej niż to 180M. A

1,588

Oho, faktycznie widać różnice wink
Zobaczę jak to wyjdzie w codziennym użytkowaniu, ale chyba mam dzięki Tobie jeszcze zapas czasu na decyzję. Dziękuje.

1,589

Hej, chcę kupić sobie switcha, ale zarządzalne są dosyć drogie, więc pomyślałem, że może warto zainteresować się jakimś routerem, gdzie będę mógł też zainstalować coś dodatkowego jak domoticz, itp. Zależy mi na niskim zużyciu prądu i gigabitowe porty, im więcej tym lepiej. Wifi nie jest ważne. Coś do polecenia? smile

1,590

Wybierz sobie coś z pierwszego postu. Dlaczego tego nie przeczytałeś?

1,591

Cezary napisał/a:

Wybierz sobie coś z pierwszego postu. Dlaczego tego nie przeczytałeś?

A dlaczego uważasz, że nie przeczytałem?
Nie ma do końca takiej kategorii- brak jest informacji o wydajnych sprzętach, które mało energii pobierają. Opcja router pobierający mało energii plus switch także nie jest do końca dobra- wątpię by było to bardziej energooszczędne od jednego otoczenia.
Oprócz tego czytając wiki Mikrotek, zobaczyłem, że przełączniki switch we sprzętach mają różną wydajność i możliwości.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S … p_Features
Pytanie, czy faktycznie ma to duży wpływ na wydajność? Ponieważ się nie znam, wolę się zapytać- niestety informacje, które znalazłem na pierwszej stronie.

Docelowo chcę postawić router na poddaszu- myślę o Mikrotiku hap ac2, tylko z wyłączonym IP, ponieważ mam siedem połączeń do pomieszczeń w domu (wolę podłączyć wszystko od razu, a nie wchodzić potem na poddasze), oprócz tego dwa źródła WAN (wolny internet radiowy oraz modem LTE na RJ45 (chociaż można go i podłączyć na USB), razem około 100MBs), więc wychodzi 9 portów.... Stąd pytanie o w miarę wydajny switc, na którym mógłbym zainstalować sobie coś jeszcze (np. domoticz).
A może po prostu lepiej się nie bawić, wziąć zwykłego switcha a domoticz postawić na jakiejś malinie?

1,592 (edytowany przez Cezary 2019-01-16 21:10:28)

Na "switchu" nie zainstalujesz. Jak pisałeś - kup router + switch do tego. Routery pobierają z 5-20W, czym bardziej zaawansowany tym więcej zjada.

Routery mają mało portów ethernetowych więc potrzebujesz combo. Ew kup płytkę mikrotika z dużą ilością ethernetów -  i to jest w pierwszym poście.

1,593

Cześć

W związku ze zmianą łącza na szybsze (600 Mbps) oraz przyrostem urządzeń WiFi obsługujących pasmo 5GHz chcę zmienić swój wysłużony router WR1043ND. Szukam sprzętu do ok. 400-500zł choć mogę trochę dołożyć jak będzie trzeba aby zapewnić dobrą wydajność. Poniżej to czego na pewno potrzebuje:
- wydajności i stabilności routera;
- dobrego zasięgu WiFi i sprawności;
- jednoczesnej pracy WiFi w pasmie 2,4 i 5 GHz;
- funkcja MU-MIMO mile widziana;
- port USB 3.0;
- jak będzie można wgrać alternatywny soft (choć niekoniecznie) do będzie plus;
- oczywiście wszystkie porty 1xWAN, 4xLAN  lub więcej po 1000 Mbps;

Sam osobiście myślałem nad TP-link ARCHER C9 AC1900. Może lepiej wziąć coś innego, lepszego?

1,594

Archer C9 to Broadcom. Średnio pasuje do OpenWRT.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,595

Wątek jest o sprzęcie pod openwrt...

1,596

Cezary napisał/a:

Wątek jest o sprzęcie pod openwrt...

Może warto zmienić nazwę wątku na:

"Co kupić do OpenWRT? Poradnik kupującego" smile

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,597

Zmieniłem, mimo że napisałem to w pierwszym poście.

1,598

Mój błąd, a w tej cenie coś pod OpenWRT to co najlepiej wziąć?

1,599

Minimum to taki linksys wrt1200ac. Generalnie im mocniejszy tym większy routing osiągniesz. Kup najsilniejszy na jaki Cię stać.

1,600

Cena jest do zaakceptowania i chyba na niego się skuszę. Możesz podrzucić jeszcze ze dwa modele lepsze (wyższy transfer na obu częstotliwościach WiFi) lub porównywalne. Szukam czegoś na lata tak jak moje poprzednie routery Asusa i TP-Linka.