1

Temat: RAW DATA - upload / download całej zawartości routera, montowanie mod.

Witam

Chciałbym zgrać sobie obraz wszystkiego co mam w routerze TP-Link TL-WR740N/ND v4
do pliku o odpowiednim formacie. Chciałbym sobie w Debianie lub Slackware zamontować
taki obraz, pogrzebać w nim, oraz z powrotem wgrać na router. Czy jest to możliwe ?
Jak się za to zabrać ?

Chciałbym sobie nowy świeży dla routera TP-Link TL-WR740N/ND v4 system "wgrać",
ustawić podstawę, zgrać na dysk jako obraz i modyfikować sobie "na boku" np. w Slackware
lub Debian odpowiednie wersje. Mając kilka obrazów, mogę je potem użyć lub udostępnić w sieci.

smile

2

Odp: RAW DATA - upload / download całej zawartości routera, montowanie mod.

Nie, nie jest to możliwe. Obraz z systemem plików squashfs jest tylko od odczytu, więc możesz co najwyżej rozmontować obraz i złożyć znów, co i tak jest bez sensu bo taki zmodyfikowany obraz możesz sobie zbudować przez imagebuildera lub builderem online.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie, nie jest to możliwe. Obraz z systemem plików squashfs jest tylko od odczytu, więc możesz co najwyżej rozmontować obraz i złożyć znów, co i tak jest bez sensu bo taki zmodyfikowany obraz możesz sobie zbudować przez imagebuildera lub builderem online.

Jeśli nie jest to możliwe, jakim cudem w fabrycznie nowym routerze znalazły się tam zapisane dane ?
Squashfs - tak o to mi chodzi, wypakowanie / zmiana, spakowanie i upload na router.

Chciałbym to wszystko zrobić bez buildera online. Najchętniej wziąłbym ten obraz który mi udostępniłeś
w którymś tam poście, chętnie bym go wypakował, lekko zmienił i spakował ponownie a potem upload na router.
Potrzebuję tworzyć "egzemplarze" i przechowywać na dysku obrazy.

smile

4

Zapisać partycję przecież możesz bajt po bajcie, prawda?

System plików możesz rozpakować przez unsquashfs, Zmieniasz co chcesz w strukturze plików, a później musisz to złożyć - tu już zobacz właśnie skrypty imagebuildera lub sdk bo musisz zadbać o parę parametrów (wielkość strony, nagłówek dla factory, suma kontrolna itd).

Lub inaczej - skompiluj sobie obraz na swoje urządzenie z opcją -j1 V=s to dostaniesz na końcu wszystkie polecenia z parametrami jakimi obraz jest składany.

5

Skąd mogę pobrać np. git-em - firmware dla: TP-Link TL-WR740N/ND v4 ?
Gdybym pobrał źródła, skompilował, przypuszczam że powstanie obraz z końcówką .bin ?

Obecny obraz który działa bez zarzutów ( czasami są problemy z dodanym ostatnio tinyproxy):
Firmware Version    OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 / LuCI 15.05-149-g0d8bbd2 Release (git-15.363.78009-956be55)

smile

6

Wszystko masz opisane tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

Źródła wydania CC są przeniesione do archiwum i są tu: https://github.com/openwrt/chaos_calmer (to kompletnie nie jest już rozwijane)

Źródła są jedne dla wszystkich urządzeń. Dopiero w konfiguracji wybierasz na co to ma być.

7

mza napisał/a:

Chciałbym zgrać sobie obraz wszystkiego co mam w routerze TP-Link TL-WR740N/ND v4
do pliku o odpowiednim formacie. Chciałbym sobie w Debianie lub Slackware zamontować
taki obraz, pogrzebać w nim, oraz z powrotem wgrać na router. Czy jest to możliwe ?
Jak się za to zabrać ?

A co byś chciał zmienić w oryginalnym obrazie?
Może jest na to prostszy sposób niż ręczne modyfikowanie squashfs?

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

8 (edytowany przez mza 2019-01-16 15:29:36)

Gr4nd0 napisał/a:
mza napisał/a:

Jak się za to zabrać ?

A co byś chciał zmienić w oryginalnym obrazie?
Może jest na to prostszy sposób niż ręczne modyfikowanie squashfs?

Nie mam jakichś szczególnych planów. Lubię kombinować... Przykładowo, możliwość
zrzucania RAW całości co jest w routerze co jakiś czas, może pokazać w historii zmian,
czy doszło do jakichś szczególnych zmian wartych uwagi. Np. jak wygląda obraz
zmian w routerze po np. roku używania. Czy nie ingerując w niego, czy coś się
zmieniło. ( "samoczynnie" - np. sumy kontrolne plików.).

smile

9

To ostatnie co napisałeś - po prostu zrób listę plików z /overlay

10

Cezary napisał/a:

To ostatnie co napisałeś - po prostu zrób listę plików z /overlay

Mam na myśli wgląd we wszystko. Zrzut całości, bez najmniejszych wyjątków. Jeśli
by stworzyć skryptem tworzenie sum kontrolnych dla każdego pliku, to można by
potem prześledzić czy nie zmieniły się z czasem sumy ważnych plików.

smile

11

md5sum $(find /overlay)

tylko to co jest w /overlay uległo zmianie, reszty nie ma jak ruszyć (poza ręcznym grzebaniem we flash - albo np. przebywasz w kosmosie, jakieś netutrino zabłądziło, przywaliło we flash i przestawiło bity z 1 na 0).

12

Cezary napisał/a:

md5sum $(find /overlay)

tylko to co jest w /overlay uległo zmianie, reszty nie ma jak ruszyć (poza ręcznym grzebaniem we flash - albo np. przebywasz w kosmosie, jakieś netutrino zabłądziło, przywaliło we flash i przestawiło bity z 1 na 0).

Właśnie o to mi chodzi, na "wypadek ataku kosmitów". Fajnie byłoby właśnie sprawdzać, co jakiś czas wszystko bez wyjątków.
Kto tam wie co w routerze siedzi dodatkowo w elektronice. Nigdy nie miałem w to wglądu.

smile

13

A to z kolei możesz zrobić md5sum partycji rootfs. Jak się nie zmieniło to żaden kosmita czy szpieg innego państwa jeszcze tam nie grzebał.

14

Bzdury napisałem. Używaj sha256sum