Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT
Zuzia -> śliczne dzięki. później się do tego zabiorę. Miłego dzionka.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → D-Link DWR-116 + OpenWRT
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zuzia -> śliczne dzięki. później się do tego zabiorę. Miłego dzionka.
Potrzeba doinstalować w LEDE: kmod-usb-net-rndis oraz wwan (o ile ich nie ma domyślnie), a także ustawić taką konfigurację:
/etc/config/network:
config interface 'wwan' option proto 'dhcp' option ifname 'usb0' option delegate '0' option ipv6 '0'/etc/config/firewall - dopisać wwan do strefy WAN:
config zone option name 'wan' list network 'wan' list network 'wwan' option input 'REJECT' option output 'ACCEPT' option forward 'REJECT' option masq '1' option mtu_fix '1'/etc/config/dhcp:
config dhcp wwan option interface wwan option ignore 1W takim układzie Internet UPC Wi-Free pobierasz ze smartfona przez USB i dalej masz go po LAN, a także możesz mieć po WiFi w DWR-116.
Można też inaczej, czyli użyć WiFi z D-Linka w trybie klient:
opkg update opkg remove wpad-mini opkg install wpa-supplicant wpa-cli opkg install hostapd-utils hostapd-common zlib libopenssl/etc/config/network:
config interface 'upcwifree' option proto 'dhcp' option ipv6 '0'/etc/config/wireless:
config wifi-device 'radio0' option type 'mac80211' option channel '11' option hwmode '11g' option path 'platform/10180000.wmac' option htmode 'HT20' option country 'PL' config wifi-iface 'default_radio0' option device 'radio0' option network 'lan' option mode 'ap' option ssid 'LEDE' option encryption 'none' option disabled '1' config wifi-iface option network 'upcwifree' option ssid 'UPC Wi-Free' option device 'radio0' option mode 'sta' option encryption 'wpa2' option eap_type 'peap' option auth 'EAP-MSCHAPV2' option identity 'Twój login' option password 'Twoje hasło' option disabled '0'I analogicznie dodać upcwifree do strefy WAN w firewallu oraz wpis w dhcp, a następnie zrestartować router. Druga opcja zabiera trochę miejsca na pakiety i w zasadzie nic już potem nie mozna doinstalować, dlatego ta ze smartfonem może być bardziej praktyczna, jeśli tylko lepiej działa w nim WiFi niż na D-Linku.
@Zuzia
kmod-usb-net-rndis oraz wwan jest zainstalowane juz w obrazie od Cezarego więc nie trzeba wrzucać.
1 sposobem się coś nie udało. nie wiem czy jest gdzieś błąd. sprawdzałem na kilku smartfonach i neta nie udostępniał. może jakieś literówki albo cuś.
2 sposobem udało się to wszystko podłączyć i muszę powiedzieć, że w miarę działało. po godzinie się rozłącza bo tyle pewnie daje dzierżawa z tego upc. jako początkujący to dla mnie sukces a dla Ciebie wielkie dzięki za pomoc. tak jak piszesz w 2 opcji już brak miejsca na instalację czegoś innego chociaż myślałem o prostym VPN. zobaczymy jak podziała kilka dni bez problemu będę myślał co dalej.
pozdrawiam
Zdefiniuj "prosty". ssh jest, openvpn jest. pptp da się doinstalować.
Konfiguracja jest dobra, trzeba włączyć tethering w smartfonie i czasami ręcznie podnieść interfejs wwan:
ifconfig usb0 up
ifup wwan upUPC Wi-Free ma dzierżawę na 1h więc jest rozłączane połączenie i nawiązywane ponownie. Jeśli port USB nie jest wykorzystywany na tethering to można użyć pendrive i zrobić extroota, żeby wgrać więcej softu.
Cześć!
czy oznaczenie
P/N: EWR 116 EEU....A2E
oraz "Wesja oprogramowania : V1.06(PL)"
świadczy, że mam do czynienia ze standardową wersją fw:
http://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor=D … able=false
i bez obaw mogę zapuścić na nim LEDE albo OpenWRT?
Przepraszam, "dmucham na zimne" ale nie chcę przeżywać stresów kolegi [ewel] - posty z marca ub. roku...
Marek
Zwykłe A2. Wgrywaj.
Konfiguracja jest dobra, trzeba włączyć tethering w smartfonie i czasami ręcznie podnieść interfejs wwan:
ifconfig usb0 up ifup wwan upUPC Wi-Free ma dzierżawę na 1h więc jest rozłączane połączenie i nawiązywane ponownie. Jeśli port USB nie jest wykorzystywany na tethering to można użyć pendrive i zrobić extroota, żeby wgrać więcej softu.
Koledzy i koleżanki. Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko ładnie działa a ogólnie opcja 1 czyli smartfon połączony z wi-free i udostępniony net przez opcję router usb na lan. Ładowanie adresu błyskawica.
Opcja 2 czyli jako klient też działała ale bardzo słabo i często buforowal i słaby transfer był.
Jestem mega zadowolony. Wszystko zgodnie z info od Zuzi i ruszyło bez problemu. Super
Pozdrawiam
Witam.
Czy ktoś może mi pomóc? Mam dwr116, chciałbym wgrać inne oprogramowanie. Tak czytam i czytam to forum i nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Co mam pobrać i jak wgrać (najlepiej by mi pasowało przez panel routera).
Na spodzie routera mam tak:
EWR116EPLP0..A2E
Pochodzi on z dystrybucji plus/cyfrowy Polsat.
Jak główne łącze modem kablowy. LTE jako zapasowe.
Ktoś napisze co i jak po kolei?
Obrazy masz tutaj https://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-S … ps/mt7620/
weź ten z factory i 116 w nazwie.
Wrzucasz normalnie z gui dlinka jako aktualizację oprogramowania.
Witam. Zainstalowalem to Luci Lede ale nie mam pojecia jak uruchomic modem LTE Huaweii E3372 hi link? Gdzie skonfigurowac polaczenie na tym sofcie ?
Pozdrawiam
Sieć/interfejsy, wan, edycja, interfejsy fizyczne, będziesz miał eth0.2, zmień na eth1. Zapisz i to tyle. Resztę jak masz potrzebę zmieniasz w gui hilinka.
PS. To zmieni wan na modem. Jeżeli chcesz jako zapasowe to wyklikaj sobie nowe np. o nazwie wan2, dhcp, eth1, strefa firewalla - wan. A później doinstaluj i skonfiguruj luci-app-mwan3.
niestety cos robie nie tak nie dosc ze nie mam sieci wifi dostepnej to nie wiem jak skonfigurowac siec aero ? Jest w tym sofcie wybor jakis polaczenia? niby dioda swieci na modemie ale netu brak..
1. Sieć wifi trzeba włączyć, bo domyślnie nie jest włączona w openwrt. Więc sieci/wifi i włącz...
2. zmienić apn na darmowy. Jak pisałem - to sie robi z gui hilinka, nie routera. Jeżeli zrobiłeś połączenie z modemem to teraz wpisz http://192.168.8.1 w przeglądarce, czy jaki tam masz adres w tych hilinku. Mam nadzieję że konfigurowałeś już modem?
modem mam skonfigurowany apn darmowy polaczenie domyslne itd. Gdzie jest ten gitHub i co tam wpisac by poplynal mi internet ? Dzieki za odpowiedz
Jaki znów github i co to ma wspólnego z internetem? O czym piszesz?
W ustawieniach modemu mam wszystko ok. W panelu routera w ustawieniach da sie tylko kraj wybrac ale nie ma zadnych sieci. Jak to dziala Router automatycznie sie laczy poprzez modem ? Bo nie widze w menu wyboru sieci jest podany tylko kraj.
Jaki znów kraj i jakie sieci do wyboru? Pisz trochę jaśniej co i gdzie szukasz.
Modem hilinka jest sam w sobie routerem na usb. Więc jak dołączysz go do routera (dlinka) to dlink nic kompletnie do paramterów połączenia nie ma - nie ustawia się apn, kraju, operatora czegokolwiek bo to w hlinku wszystko jest. Ustawia się tylko interfejs na którym jest widoczny modem, dhcp żeby sobie pobrał adres z modemu i to wszystko.
Podłączyłeś modem?
Ustawiłeś w routerze interfejs?
Możesz się wbić do gui modemu?
Ustawiłeś apn w modemie?
Odpowiedz na te pytania. Jeżeli wszystko jest na tak to po podłączeniu się do routera, po wpisaniu np. http://onet.pl w przeglądarkę powinieneś zobaczyć stronę z captcha od aero2 i pownienieś mieć internet.
Zrobilem tak. Siec--Interfejsy--Przy WAN na edycja--Ustawienia sprzetowe zaznaczylem Switch VLAN: "eth0.1" (lan, wan)zapisalem zmiany Modem mam ustawiony bo po podlaczeniu go do kompa internet normalnie sie odpala APN w modemie jest ustawione na darmowe. W przegladzie interfejsow swieci sie na zielono LAN WAN pozostal czerwony. Co robie zle ?
NIE. Miałeś wybrać eth1 a nie eth0.1. To nie jest to samo.
Dziala Dzieki a przy resecie polaczenia po prostu router zresetowac? Chodzi o captcha czy z poziomu routera da sie zresetowac polaczenie ?
Nie musisz nic zrobić, aero2 już dawno nie wymaga resetowania czegokolwiek. Pojawi się capcha, podajesz i po chwili znów działa.
Ok sprawdze Dzieki za pomoc juz mialem zmieniac na orginalny soft D-linka. Napisz mi jeszccze prosze czy jak zainstalowalem
luci-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ramips-mt7620-dwr-116-a-squashfs-factory to czy robic update do luci-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ramips-mt7620-dwr-116-a-squashfs-sysupgrade czy nie musze? Wnosi ona cos nowego ?
To jest to samo, więc nie, nie musisz. Factory jest do wgrywania z oryginalnego softu, sysupgrade do aktualizacji jeżeli już miałeś jakieś openwrt. Jest to w faq na górze tej strony.
Ok Dzieki za pomoc. Pozdrawiam
ODKOPUJE TEMAT ABY POINFORMOWAĆ WAS O PEWNEJ ZMIANIE:
4. Zasięg i prędkość połączenia z Wi-Free
Wszyscy Klienci Internetu UPC mogą korzystać z przeszło 800 tysięcy hotspotów na całym obszarze Polski, gdzie jest dostępne UPC oraz 12 milionów hotspotów w Europie (w ramach sieci Wi-Free innych spółek Liberty Global).
Sieć UPC Wi-Free oferuje prędkość pobierania do 50 Mb/s i prędkość wysyłania do 5 Mb/s. Parametry te pozwalają na komfortowe przeglądanie stron www, odbieranie i wysyłanie e-maili, korzystanie z portali społecznościowych oraz oglądanie filmów na portalach typu YouTube.
Sprawdzcie proszę u siebie czy się poprawiło. U mnie znacząco.
Pozdrawiam
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → D-Link DWR-116 + OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc