Temat: TP-Link Archer C2300 - OpenWrt, problem z mii
Cześć,
Archer C2300 - router, którym społeczność OpenWrt nie jest zainteresowana ze względu na procesor Broadcoma. W normalnej sytuacji pewnie i ja sam bym go nie kupił ze względu na brak alternatywnego oprogramowania. Ale stało się... prezent od żony, nie można sprzedać
Postanowiłem więc się nim trochę pobawić.... Od sprzętu nie wymagam całkowicie alternatywnego OpenWrt (czytałem trochę o zamkniętych binarnych sterownikach itp). Chciałbym wykorzystać to co jest, jedynie trochę to wzbogacając ![]()
Firmware TP-Linka to mocno przerobiony OpenWrt Attitude Adjustment. Sprzętowo platforma bardzo mocna - sporo pamięci, procesor dual core 1.8ghz... Udało mi się już sporo - odkryłem gdzie jest uart, jak postawić pełnoprawny demon ssh, jak zmieniać konfigurację korzystając z Backup/Restore na oryginalnym firmware...
Postanowiłem przyczynić się trochę społeczności i postęp prac udokumentować. Można poczytać na https://github.com/acc-/tplink-archer-c2300/wiki
To tyle tytułem wstępu - teraz czas na opisanie problemu. Skompilowałem moduły usbnet, cdc_ether na linuxie (cross compile dla aarch64). Chciałbym na tym sprzęcie odpalić modem LTE. Niestety, nie udaje mi się wczytać usbnet - wygląda jakby w kernelu brakowało funkcji 'mii*'.
insmod usbnet.ko
usbnet: Unknown symbol mii_ethtool_sset (err 0)
usbnet: Unknown symbol mii_link_ok (err 0)
usbnet: Unknown symbol usb_autopm_get_interface_no_resume (err 0)
usbnet: Unknown symbol pm_runtime_enable (err 0)
usbnet: Unknown symbol usb_autopm_get_interface_async (err 0)
usbnet: Unknown symbol usb_autopm_put_interface_async (err 0)
usbnet: Unknown symbol mii_nway_restart (err 0)
usbnet: Unknown symbol usb_autopm_get_interface (err 0)
usbnet: Unknown symbol mii_ethtool_gset (err 0)Niestety, przy menuconfig nie można wybrać nic związanego z CONFIG_MII. Znalazłem to w .config, ale zmiana z 'y' na 'm' nie działa. Mam wrażenie że kernel jest celowo okrojony, a tych funkcji nie można skompilować jako osobny moduł ![]()
Czy ma ktoś jakiś pomysł? Nie chcę budować własnego kernela (czort wie jakie customowe drivery są od broadcom'a)...