1

Temat: Serwer miniDLNA znika z amplitunera po pewnym czasie.

Posiadam amplituner yamaha RX -V673 podłączony po LAN z routerem ustawiony z stałym IP  przydzielany z poziomu routera
sieć w amplitunerze czuwa 24h/dobe.

Pliki serwuje minidlna 1.1.4-2  na OpenWrt Chaos Calmer 15.05 na WDR3600 v1

Po upływie czasu w menu amplitunera nie widać żadnego serwera minidlna .
Serwer działa jednak  na innych urządzeniach i  jest widoczny, sprawny.

Amplituner gdy go wyłączę na listwie zasilającej, lub zrestartuje router znowu widzi serwer.
Sieć jest w amplitunerze gdyż  działa radio internetowe i  aplikacja na androida.
Jak to ugryźć..
Firmware  yamahy aktualny.

2

Odp: Serwer miniDLNA znika z amplitunera po pewnym czasie.

Mam podobny objaw. Minidlna w powiazaniu z onkyo 8050. Jakiś trop jest smile.

3

Notuje u siebie podobne zachowanie, serwer dlna zanika z amplitunera(Onkyo TX-NR609)
Drobna poprawne przynioslo ustawienie krotkiego czasu rozglaszania dlna ale nie rozwiazuje to problemu.

Chetnie dowiem sie wiecen na ten temat, denerwuje mnie to okropnie wink

4

Przepraszam, że odgrzewam, ale mam dokładnie taki sam problem na sprzęcie Yamahy (nawet na dwóch: sieciowy odtwarzacz CD i odtwarzacz MusicCast). Udało się komuś rozwiązać ten problem? Dodam, że na innych sprzętach podłączonych po WiFi - DLNA działa i jest ciągle widoczne, na Yamahach połączonych po LAN'nie - pojawia się problem...

5

A restartowanie minidlna pomaga ? bo jeżeli tak to dać do crona restart usługi i problem z głowy.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

6

Raczej kiepskie rozwiązanie.... Co jaki czas restartować? DLNA potrafi się wysypać w trakcie odtwarzania muzyki...

7

Witajcie,
mam podobny problem. Router to TL 1043ND v2, wgrany Gargoyle 1.10.0.1 by Obsy, serwer DLNA też lubi się losowo wysypać.
Na początku pomagało codzienne restartowanie routera o 4 nad ranem, potem problem się pogłębiał. Postanowiłem zmienić pendrive'a, na którym był Extroot, dałem nówkę 8GB od Toshiby (a miałem starego Kingstona 4GB) i rok był spokój, zero problemów, potem znowu to samo. Mam wrażenie, że pendrive pracujący 24/7 się zużywa i zaczynają się pojawiać jakieś błędy zapisu/odczytu - może tu tkwi problem? Aktualnie już mam trzeciego pendrive'a w ciągu 4 lat. Co ciekawe ten sam pendrive pod windowsem pracuje chyba dobrze - przenoszenie plików, testy w HD Tune itp., zero problemów.

8

Widzę, że żadna z mądrych głów nie spotkała się jeszcze z tym problemem... Ja spróbuję jeszcze zainstalować inny soft, zamiast Gargoyle wgram OpenWRT, ale to tak w ciągu tygodnia. O efektach poinformuję zainteresowanych w tym temacie. Pozdrawiam smile

9

W takim razie czekam na efekty.
Jak znajdę trochę więcej czasu to postawię Extroota bez swapa i zobaczę jak się to będzie zachowywało. Pamięci flash mają ograniczone cykle zapisu a plik wymiany raczej szybko je zużywa.

10

Witam, ja dla zabezpieczenia flasha używam bazy w /tmp. Kopię zapisuję Cron'em do godzinę na pamięć USB w EXT4 z journaling'iem. a przy starcie kopiuję do /tmp zanim minidlaa wystartuje.

11

Mam teraz od tygodnia Extroota bez swapa na nowym pendrivie (GoodRAM 8 GB). W sumie to DLNA działa, nie wysypuje się, tylko nie wiem czemu czasami widzę tylko pliki na litery od A do S a czasami wszystkie. Dysk to HGST 1TB 5400 rpm w obudowie na USB 3.0 - od stycznia 2016 pracuje 24/7. Zasilanie jest z HUBa D-Link DUB-H7 USB 2.0 z zasilaczem 5V 3A.
Użycie RAMu to ok 60% w trakcie indeksowania zawartości dysku, użycie procesora 25%.