Przywróciłem routerowi OS dlinka, dokładnie ten DWR-921-C3-WW-V01.01.3.006-2017-08-23.bin czyli najnowszy generic dostepny na polskiej stronie dlinka. Router mam brandowany T-Mobile, nie wiem czym się różnią te softy, nie ma changelogów. Najnowszy OS brandowany tmobile na tej stronie to DWR-921C3_V1.00(TM)b05_2017-11-28.bin. Co mnie zaniepokoiło to to, że hasło do OS było takie jakie ustawiłem przed wgraniem openwrt, co oznacza, że sporo danych jest niemodyfikowanych na tym routerze, przywróciłem ustawienia fabryczne. Nie udało mi się połączyć z internetem (przynajmniej na apn, na którym mam publiczne ip), ale długo nie próbowałem, może to przez wersję generic systemu?
Jakie wersje systemów mieliście wy, gdy wgrywaliście openwrt (w przypadku kiedy openwrt działał prawidłowo)?
Następnie wgrałem stabilne openwrt 18.06.2. Skonfigurowałem tak jak u was czyli zamiast wwan to wan i bez wymuszenia lte (modes 'lte'), apn musiałem ustawić przez przełączenie modemu na 3g. Minął dzień, internet ledwo zipie. Sprawdzam uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
{
"type": "wcdma",
"rssi": -100,
"ecio": 11
}
No.. Ciekawe, że to w ogóle działa (jak się poczeka minutę, kilka to da się włączyć stronę) skoro mam internet lte, modem lte i antenę tylko do lte.
ifdown wan
ifup wan
Nadal to samo.
reboot
{
"type": "lte",
"rssi": -82,
"rsrq": -7,
"rsrp": -107,
"snr": 160
}
Jakieś propozycje? Ustawić w /etc/config/network znowu modes 'lte' czy może coś innego?
Jest np. coś takiego --set-network-preference <mode>: Set preferred network mode to <mode> Available modes: auto, gsm, wcdma
albo może zrobić modes 'lte, umts'.