Temat: OpenWrt - zapomniałem hasła :/

Witam. Chciałem zalogować się na swój router do OpenWrt, ale niestety zapomniałem jakie wpisałem hasło dostępu do informacji o routerze.. Próbowałem na kilka sposobów ale nie mogę. Proszę o informację czy w jakiś sposób można sobie z tym poradzić?

2

Odp: OpenWrt - zapomniałem hasła :/

Uruchom router w failsafe (http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe) i zmień sobie hasło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A reset z tyłu routera nic nie pomoże?

4

Tym to przywrócisz go do ustawień fabrycznych. Jak ci nie zależy na ustawieniach to tak zrób.

5

Nie zależy. Chciałem wrócić do Gargoyle.

6

A właśnie jeszcze jedno. Jak już przywrócę router do ustawień fabrycznych, to jaki plik z Gargoyle mam pobrać do TP-LINK TL-WR1043ND v2 aby zmienić oprogramowanie z poziomu OpenWrt?

7

1043nd-v2 sysupgrade

8

a mógłbym dostać link? boję sie że coś mogę zrobić nie tak..

9

http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_ … pgrade.bin

10

Dziękuję Panie Cezary smile

11

próbuję odzyskać hasło w moim tp3420 i po wejściu w failsafe w routerze oraz po wejściu w putty w SSH , wpisaniu adresu 192.168.1.1 pojawia się okno i czekam ale nie łączę się i nie mogę wpisać hasła oraz loginu. W kompie mam ip na sztywno na 192.168.1.2  i maskę 255.255.255.0   gdzie robię błąd ?

łączę się przez LAN, przez WAN od razu mnie odrzuca .

12

Na routerze miga szybko dioda?

13

tak

14

Jakie soft masz wgrany ?

Zerknij na to :

- w starszych wydaniach OpenWrt (wydanych przez październikiem 2017r): logujemy się telnetem (w putty: protokół telnet, ip: 192.168.1.1, brak hasła)
- w nowszych wydaniach OpenWrt (wydanych po październiku 2017r): logujemy się ssh (w putty: protokół ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, brak hasła)
- w Gargoyle logujemy się ssh (w putty: protokół ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło: password)
- w LEDE: logujemy się ssh (w putty: protokół ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, brak hasła)
Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

15

wszedłem . problem był jednak że miał być WAN a nie LAN. Teraz hasła nie da się prosto zmienić ? samo # passwd nie da rady ?

a  # firstboot -y
    # reboot -f

też nie skasują hasła ?

generalnie router działa ok , ale chciałem odblokować WPS bo jest nieaktywny a do tego potrzebuję hasła ?

16

no dobra już mam to załatwione, wystarczyło dokładnie czytać manuala. Teraz tylko proszę o nakierowanie jak aktywować WPS.

17

Przeczytać poradnik: http://eko.one.pl/?p=openwrt-wps

Tyle że z powodów bezpieczeństwa raczej nie chcesz tego robić.

18

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wiem, ale jak w takim razie mam podpiąć pod wifi sprzęt grający yamahy który się łączy tylko po wps?

19

Zmienić sprzęt skoro producent nie dba o bezpieczeństwo.

20

Zainstalować, uruchomić WPS, podłączyć co trzeba a potem wyłączyć?

21

no właśnie tak chcę zrobić, sprzęt dopiero kupiony więc raczej nie będę go zmieniać