1 (edytowany przez drk 2018-12-21 22:08:52)

Temat: Netgear WNCE2001 i podłączenie przez wifi do innego routera

Mam Netgeara WNCE2001, wgrałem do niego świeże Openwrt 18.01, na drugim routerze (TP-Link 1043ND też z Openwrt 18.01) ustawiłem mu IP na stałe  i chciałbym, żeby przez tego Netgear'a pakiety "przelatywały" z wifi na lan z minimialnymi stratami i jak najszybciej. Idealnie byłoby, gdyby na porcie LAN Netgeara, był ten sam adres z co z drugiego routera.  Raz to kiedyś robiłem, ale nie pamiętam. Czy to jest "Client mode"?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: Netgear WNCE2001 i podłączenie przez wifi do innego routera

Nie, nie potrzebujesz nat.

Ustaw na netgearze 192.168.1.2 na lanie, wyłącz serwer dhcp, włącz wifi. I podłącz go lanem do kanu 1043. Zwykły głupi ap.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez drk 2018-12-21 22:27:11)

Ale potrzebuję w drugą stronę smile tj. 1043 daje mi wifi, netgearem się do niego przez to wifi podłączam i na lanie mam internet z 1043

4

Więc albo client i masz nata albo bridge i nie masz nata. Czytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

5

a która wersja jest lepsza/szybsza?

6

http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

7

wyszło mi, że chodziło mi o most smile zrobiłem jak w opisie powyżej i router łączy mi się z wifi i dostaje adres jaki mu przydzieliłem z serii 192.168.0.x, ale po lanie dostaję 192.168.1.x (tam gdzie w opisie był adres 192.168.2.1 to zmieniłem na 192.168.1.1, bo mam w tej sieci adresy z puli 192.168.2.x). Coś skopałem czy tak ma być?

8

1. Nie wyłączyłeś serwera dhcp na lanie.
2. Skoro router ma 192.168.0.x to kliencie też mają miec taką sieć. O jakiej 192.168.2.x sieci piszesz że masz?

9

1. Za późno już było na takie prace smile  Serwer dhcp wyłączyłem, nie zauważyłem, że nie włączyłem pobierania adresu z DHCP w komputerze, a miałem ustawiony adres ręcznie... więc już działa smile

2. nie ważne, za bardzo wybiegłem do przodu...  powinni zabronić o tak później porze pisania na forach wink

dziękuję za pomoc smile