376

Odp: huawei hg553 / vodafone /

adch12 napisał/a:

Modem to na pewno Hilink. Jest to napisane na opakowaniu i można zalogować się do niego przez przeglądarkę.

To czemu wan ustawiłeś jak zwykły modem a nie hilink?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

377

Naprawdę przepraszam za laicyzm, ale nie jak to zrobić stąd moje pytania. Chodzi mi o to jak to ustawić? Co powinienem wybrać z rozwijanej listy?

378

To co pisałem w poprzednich postach - klient dhcp i jako interfejs nie eth0.2 tylko eth1 czy jaki tam się pojawi następny.

379

OK. Chyba już załapałem. Wielkie dzięki.

380

Cezary napisał/a:

A ja napisałem dokładnie odpowiedź - zależy jaki vpn. Napisz jaki typ vpn znalazłeś i chcesz kupić to Ci napiszę czy możesz go zrobić na routerze.

Chciałbym korzystać z jakiegoś darmowego VPN. W podpiętych jest link do konfiguracji VPN - OpenVPN. Niestety nie dałbym rady tego sam skonfigurować, bo to się robi przez putty, a to dla mnie czarna magia. Chciałbym, żeby router miał inne IP np. z Wysp Owczych. Inaczej mówiąc chciałbym ukryć z jakimi stronami, serwerami się łączę na swoich urządzeniach znajdujących się w sieci również z tym routerem (w nim modem z kartą Orange pre - paid). Będę wdzięczny za ew. podpowiedź jak to można w najprostszy sposób zrobić?

381

No to niestety, jeżeli sam tego nie jesteś w stanie zrobić to zapłać komuś kto to zrobi za ciebie. Tym bardziej że jak kupisz jakiś vpn to pewnie dostaniesz tylko pliki konfiguracyjne i powiedzą żebyś sobie sam radził.

382 (edytowany przez sty 2018-04-11 15:08:52)

Kupujesz sobie w aruba najtańszy VPS za całe 4 zeta + vat/m-ąc...stawiasz openvpn server lub jakiś dobry gotowiec do wyklikania, np. pritunl na swojej ulubionej/znanej Ci distro spośród dostępnych...i masz...
Na ZaufanaTrzeciaStrona masz pełny opis co i jak.
To jest chyba najprostsza i najkorzystniejsza opcja na prawie darmowy i z możliwością dostrojenia vpn-server...lepsze, niż na jakiś router i na prawdę wydajne i b. tanie rozwiązanie w tym temacie - jakość działania i możliwości konfiguracji (oraz przeważnie prędkość transferów) nieporównywalna z potencjalnie dostępnymi/płatnymi vpn-server'ami w zbliżonej cenie - czego chcieć więcej...
Lub całkowicie za darmo w oparciu o konto protonmail...mało transferu na miesiąc i słabe prędkości transferu w tej opcji (30-60 Mbps) - za to spełnia to czego szukasz i w dodatku za darmo...

383

Ale on chciał tunel żeby być pod innym ip a nie żeby mieć serwer openvpn...

384 (edytowany przez sty 2018-04-11 15:04:24)

No tunel będzie i inny IP - tyle, że serwer publiczny - na routerze stawia klienta vpn, zasysa z serwera certy...i to wszystko....albo mu chodzi jeszcze o coś innego...
W sumie to nie wiem po co mu inny IP dla routera - klient na urządzeniach w lanie + serwer publiczny vpn - i ten sam efekt.
Dlatego w pierwszym odruchu podpowiadałem aruba - tanio i dowolna konfiguracja...

385

Wiem, że temat dotyczy innego routera, ale nie chciałem zakładać nowego, jeżeli admin tak zadecyduje, to proszę przenieść ten wątek w lepsze miejsce. Czy ewentualnie zakup takiego routera pozwoli mi osiągnąć porządany efekt, czyli ukrycia się z całym swoim ruchem w necie pod innym IP - ASUS RT-AC750 DualBand VPN / USB. Konfiguracja chyba byłaby już prosta - https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1008713/ ?

386

Generalizując - tak, stawiając klienta vpn wychodzisz z adresem vpn jeżeli on tak jest skonfigurowany. Więc jesteś w stanie "ukryć sie".

387 (edytowany przez endriu 2018-05-08 21:39:40)

Witam wszystkich kolegów, bo to mój pierwszy post.
Ale do rzeczy. Zaktualizowałem mój HG553 ostatnim obrazem do niego od Cezarego i nie mogę zalogować się po www. Działa za to ssh. Jakoś nie mogę znaleźć rozwiązania. Obraz wziąłem stąd: http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/brcm6 … s-cfe.bin. Jakaś podpowiedź?
I druga sprawa. W zasadzie nie potrzebuję poru WAN na switch'u, ponieważ mam go z modemu. Jednak po aktualizacji przydaje się dostęp do netu z innego urządzenia. Gdy wyłączę dhcp na hg553 to w zasadzie pakiety powinny przechodzić z innego routera "przeźroczyście" przez switch"a. Czy jednak to wystarczy aby hg553 z niego skorzystał czy coś mu jeszcze trzeba ustawić?

388

Ten obraz nie ma luci. Ten ma: http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/brcm63xx/ Najpierw czytasz a później wgrywasz. Nawet masz opis w katalogu powyżej:

Obrazy w tym katalogu nie posiadają gui, więc zastanów się czy faktycznie to ten chciałeś wgrać. Chcesz gui używaj obrazów z LuCI.

Jak wgrać ponownie obraz masz w faq na górze tej strony.

389

A byłem przekonany że, to są obrazy z gui. Działania "na pamięć" jednak się mszczą. Dziękuję za naprowadzenie.

390

Witam. Czy ten router można ustawić jednocześnie jako klienta po kablu siejącego po kablu oraz WiFi internet oraz  działającego jako Print Server z drukarka podłączoną do niego przez USB? Jeżeli tak to jak należy go poustawiać? Jak ustawić interfejsy? Aktualna wersja oprogramowania to OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-15.258.28302-30f6fe8). Pozdrawiam.

391

" jako klienta po kablu siejącego po kablu oraz WiFi internet oraz  działającego jako Print Server"

Jeszcze raz napisz jak to ma działać...

392

Będzie podpięty po kablu do innego routera z internetem. On ma dalej siać internet zarówno po kablu jak i po WiFi. Jednocześnie do tego routera chcę podpiąć po USB drukarkę i chciałbym z niej drukować łącząc się z tym routerem po WiFi. Jak to skonfigurować?

393

Domyślna konfiguracja taka przecież jest. Wifi masz tylko łączyć, kabel podłączyć po wan i masz zwykły router który daje internet po kablu i po wifi. Drukarkę po po prostu podłącz i skonfiguruj p910nd. Jeżeli drukarka jest w miarę sensowna to będziesz mógł drukować, jak nie będzie chciała tak działać to nie.

https://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer

W luci to też powinieneś mieć.

394

Cezary napisał/a:

Domyślna konfiguracja taka przecież jest. Wifi masz tylko łączyć, kabel podłączyć po wan i masz zwykły router który daje internet po kablu i po wifi. Drukarkę po po prostu podłącz i skonfiguruj p910nd. Jeżeli drukarka jest w miarę sensowna to będziesz mógł drukować, jak nie będzie chciała tak działać to nie.

https://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer

W luci to też powinieneś mieć.

Dzięki wielkie. Jak w LuCI ustawić P910nd? Inaczej nie dam rady. Pozdrawiam.

395

Kliknąć włącz, ustawić urządzenie (/dev/lp0), zapisać.

396

To ja chyba znowu źle to ustawiam. Wchodzę w server wydruku i tu ustawiam urządzenie: /dev/usb/lp0 potem są porty 9100 do 9109. Nie ma TU P910nd/ Oczywiście drukarka nie działa. Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam.

397

Przecież ustawiasz p910nd. O co ci chodzi? Że zakładka nazywa się "serwer wydruku" a nie p910nd?

Nie każda drukarka chce działać w ten sposób. Jak nie chce to nie będzie działać i tyle.

398

Ależ przecież o nic mi nie chodzi tylko nie mogę znaleźć p910nd. Gdzie to jest w LuCI?

399

Co to za drukarka, jaka dokładnie wersja OpenWrt?

400

adch12 napisał/a:

Ależ przecież o nic mi nie chodzi tylko nie mogę znaleźć p910nd. Gdzie to jest w LuCI?

"Serwer wydruku". To jest p910nd, sam napisałeś że tam wchodzisz i ustawiasz.