Temat: Poległem przy kompilacji

Postanowiłem użyć zalegającego w piwnicy terminala hp t5725 jako routera-serwera dla kamery IP i paru czujników temperatury z połączeniem ze światem za pomocą modemu 3g. Wystartowanie z istniejących obrazów x86 zakończyło się niepowodzeniem ze zwisem po linii "switching to clocksource TSC" podczas startu. Poczytawszy fora uznałem że pewnie chodzi o brak sterowników w obrazie i trzeba skompilować swój. Co to dla mnie, nie takie rzeczy, itd... Przeczytałem poradnik Cezarego, w 'menuconfig' dodałem wszystkie sterowniki jakie znalazłem i uznałem za odpowiednie dla tego sprzętu. I lipa. Kompilacja zwraca błąd, właściwie serię błędów, których nie potrafię już rozkminić. Poniższym kończy się kompilacja poleceniem " make -j1 V=s^C ". Pełny log nie jest tajemnicą, ale chciałem go dodać jako załącznik i nie wiem jak.
Proszę o pomoc Szanownych Fachowców.

gyp ERR! build error
gyp ERR! stack Error: `make` failed with exit code: 2
gyp ERR! stack     at ChildProcess.onExit (/home/grzesiek/openwrt/staging_dir/hostpkg/lib/node_modules/npm/node_modules/node-gyp/lib/build.js:258:23)
gyp ERR! stack     at emitTwo (events.js:126:13)
gyp ERR! stack     at ChildProcess.emit (events.js:214:7)
gyp ERR! stack     at Process.ChildProcess._handle.onexit (internal/child_process.js:198:12)
gyp ERR! System Linux 4.9.0-8-amd64
gyp ERR! command "/home/grzesiek/openwrt/staging_dir/hostpkg/bin/node" "/home/grzesiek/openwrt/staging_dir/hostpkg/lib/node_modules/npm/node_modules/node-gyp/bin/node-gyp.js" "rebuild"
gyp ERR! cwd /home/grzesiek/openwrt/build_dir/target-i386_pentium4_musl/node-hid-0.7.2
gyp ERR! node -v v8.10.0
gyp ERR! node-gyp -v v3.6.2
gyp ERR! not ok
npm ERR! code ELIFECYCLE
npm ERR! errno 1
npm ERR! node-hid@0.7.1 install: `prebuild-install || node-gyp rebuild`
npm ERR! Exit status 1
npm ERR!
npm ERR! Failed at the node-hid@0.7.1 install script.
npm ERR! This is probably not a problem with npm. There is likely additional logging output above.

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     /home/grzesiek/openwrt/build_dir/target-i386_pentium4_musl/node-v8.10.0/npm-cache/_logs/2018-12-15T17_30_56_854Z-debug.log
Makefile:64: recipe for target '/home/grzesiek/openwrt/build_dir/target-i386_pentium4_musl/node-hid-0.7.2/.built' failed
make[3]: *** [/home/grzesiek/openwrt/build_dir/target-i386_pentium4_musl/node-hid-0.7.2/.built] Error 1
make[3]: Leaving directory '/home/grzesiek/openwrt/feeds/packages/lang/node-hid'
Command exited with non-zero status 2
time: package/feeds/packages/node-hid/compile#4.54#0.41#5.27
package/Makefile:107: recipe for target 'package/feeds/packages/node-hid/compile' failed
make[2]: *** [package/feeds/packages/node-hid/compile] Error 2
make[2]: Leaving directory '/home/grzesiek/openwrt'
package/Makefile:103: recipe for target '/home/grzesiek/openwrt/staging_dir/target-i386_pentium4_musl/stamp/.package_compile' failed
make[1]: *** [/home/grzesiek/openwrt/staging_dir/target-i386_pentium4_musl/stamp/.package_compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/grzesiek/openwrt'
/home/grzesiek/openwrt/include/toplevel.mk:216: polecenia dla obiektu 'world' nie powiodły się
make: *** [world] Błąd 2

2

Odp: Poległem przy kompilacji

Odznacz to node-hid/npm? domyślnie ono nie jest zaznaczone, nie zaznaczaj od razu hurtem wszystkiego co się da.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez gstud79 2018-12-17 10:40:40)

Dobrze myślę, że mówisz o kmod-usb-hid w modułach kernela?
Edit: jest jeszcze w input devices, ale nie pamiętam, czy było zaznaczone.

4

Źle myślisz. Zaznaczone masz node-hid z feedsów.

5

Ok. wyczyszczę config i zacznę jescze raz.

6

Usuń konfig. Zrób make menuconfig, wybierz x86 i tylko tyle. Wyjdź, skompiluj i masz podstawę.

7

Skompilowałem dodając tylko przez make kernel_menuconfig sterowniki do kontrolera IDE f-my SIS( bez tego zawisa wcześciej). Następny krok to restart z kernel panic:

Write protecting the kernel...
init[1]: segfault at 0 ip b7f73c11 sp bfff8120 error 4 in libc.so [b7f1f000+67000]
kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! exitcode=0x0000000b
Kernel Offset: disabled
Rebooting in1 seconds...

Przepisane z reki, bo nie da się zatrzymać ekranu, a nie wiem czy i gdzie są logi startowe. Dla uzupełnienia, choć może to przypadek, ale działam na w dwa kompy z przełacznikiem KVM, który już dwa razy zawiesił się przy starcie openwrt.

8

Na ekranie są tylko, możesz zrobić fotkę smatfonem.

9

Filmik nagrałem smile w zwolnionym tempie... Stąd mam to co przepisałem.

10

Udało się. Rozwiązaniem było zbudowanie obrazu x86, ale dla procesora AMD Geode. Wystartował, zainstalowałem Luci, więc reszta ro pestka.
Jeszcze jedno: rozumiem, że jeśli chciałbym zrobić update obrazu, to muszę go od nowa skompilować z nową wersja jądra?

11

Lub po prostu zainstaluj obraz dla geode skoro działa.

12

No właśnie nie działał. Problemem był brak wbudowanych sterowników dla kontrolera PATA.

13

A no tak. Więc teraz za każdym razem musisz kompilować.

14

Dobra. Nie jest tak tak łatwo. Przy  instalowani pakietów (któryś usb potrzebny dla modemu i jeszcze inne) pokazuje się błąd:

Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-usb2:
*      kernel (= 4.14.63-1-c8b7bf3c25e13369222fc2584fb7e880) *
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usb2.

...czyli wersja jądra, tak?

próbowałem przez --force-depends, ale jest jakiś kłopot, bo nie widzę modemu, nie działają komendy AT, ogólnie czuję że coś nie bardzo...

Da się tego uniknąć, czy muszę podczas kompilacji wiedzieć co będzie mi potrzebne w systemie i od razu to mieć?

15

Tyle razu już było i do znudzenia to samo. Jak sam kompilujesz to moduły też masz skompilować i zainstalować od siebie. Nie z repo openwrt. Wszystkie kmod-* które chcesz instalować musisz mieć ze swojego buildu.

16

Ok. Fajnym ułatwieniem była by wyszukiwarka modułów w menuconfig. Ale nie można mieć wszystkiego.