1 (edytowany przez sancho 2018-12-14 10:51:50)

Temat: Proszę o pomoc! - Nie mogę zalogować się do routera przez Putty

Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Jestem nowy na forum. Chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu tunera dvbt usb do routera aby mieć sygnał tv przez wifi. Mam router TPlink TL-MR3420 v1 z wgranym Gargoyle 1.6.2.2(i42647) by Obsy. Próbowałem coś zrobić według poradnika  https://eko.one.pl/?p=openwrt-dvb#sterowniki  ale nie mogę się nawet połączyć przez Putty z routerem,  żeby wydać do niego opisane tam polecenia:-( Czy mógłby mi ktoś pomóc to ogarnąć? :-)

2

Odp: Proszę o pomoc! - Nie mogę zalogować się do routera przez Putty

Jak się połąćzyć masz w faq na górze strony.

Ale zapomnij o tym routerze - bez zrobienia extroota to nic z tunerem nie zrobisz, na dodatek wersja 1.6.2.2 jest bardzo stara.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez sancho 2018-12-14 17:59:25)

Dzięki za zainteresowanie moim postem. Piszesz coś exroocie - w czym on mógłby pomóc? Czy da szansę zmienienia czegoś w tym routerze, żeby dało się do niego podpiąć taki tuner usb? Czy jest jakaś nowsza wersja Gargoyla którą by pomieścił ten router?

4

W tym że ten router ma za mało flash żeby zainstalować cokolwiek innego. Nie masz miejsca. Nowsze wersje gargoyle są jeszcze większe.

Zacznij od szukania modułów do swojego tunera. Jak znajdziesz to zainstaluj system (goły) w takiej wersji jak moduły potrzebują, zrób extroota i konfiguruj i instaluj resztę.

5

Ten tuner to Cabletech URZ0184 z tego co  gdzieś sie doczytałem jest na chipie RTL2832u. Pisałem, że nie mogę się zkomunikować przez Putty z routerem tzn. Dochodzę do momentu gdy włącza się ten czarny terminal i prosi mnie o podanie loginu więc podaje Gargoyle po czym jest coś takiego Gargoyle@192.168.1.1's password:  i teraz podaje mu hasło a on ponawia to samo i znowu prosi o hasło a podaje mu to co się loguje do tunera przez 192.168.1.1 i nie wiem co jest grane - nie mogę przez to wykonać przez ssh żadnej komendy opisanej w tym poradniku.

6

user: root

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

7

dzięki Gegu po wpisaniu loginu root połaczyłem się przez
Putty.

8 (edytowany przez sancho 2018-12-14 19:10:23)

wpisałem kod do idetyfikacji tunerka w routerze i wychodzi na to że go widzi i jest to REALTEK  DVB-T Dongle  o identyfikatorze 1d19:1101 ale teraz przez jaki moduł to może być obsługiwane i gdzie go pobrać? Czy ktoś mógłby mnie jakoś poprowadzić co począć dalej bo nie siedzę w tych tematach mocno. Nie musimy tego wszytkiego robić na raz - można by stopniowo bo nie chcę nikomu zbierać zbyt dużo czasu a sam chyba sobie z tym nie poradzę...

9

Masz to przecież napisane w poradniku - poszukaj tego identyfikatora na stronie to pokaże się nazwa.

10

1D19:1101 dvb-usb-rtl2832u.ko. -ściągnołem ten moduł na kompa tylko nie wiem jak go teraz zainstalować w routerze.

11

Masz to faq na górze tej strony - użyj np. winscp do skopiowania pliku do routera.
Oraz jeszcze raz powtórzę:
1. to nie będzie tylko ten moduł
2. musisz go mieć w odpowiedniej wersji w stosunku od wersji kernela
3. musisz mieć miejsce w routerze we flash. A pewnie już powoli się kończy, więc zrób extroota.