Temat: brak możliwości wymuszenia HSDPA+ zamiast LTE na huawei E3272

Witam
Z powodu przeciążenia sieci LTE u mojego operatora, zmieniłem ustawienia w Huawei E3272 z lte na WCDMA. Zrobiłem to przez Top netinfo. Wszystko ok, po przełączeniu na aplikację modemu pokazuje mi że połączenie na HSDPA+, następnie podłączam modem do routera - (tplink z WRT). Na początku jest ok, a po ok 5 min mam znowu spadek transferu, co jest skutkiem przełączenia się modemu znowu w pasmo LTE. Jako że nie mogę zarządzać modemem przez router, przełączam znów modem na aplikację z pozycji kompa i widzę że znów łączy się przez LTE...
Innymi słowy modem po chwili pracy z WRT traci ustawienia narzucone przez top netinfo... Czy ktoś z was się z tym spotkał i wie jak temu zaradzić?

2

Odp: brak możliwości wymuszenia HSDPA+ zamiast LTE na huawei E3272

Jaki system i jakie proto masz ustawione? Bo być może router wymusza automatykę zamiast zachować to co modem widzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: brak możliwości wymuszenia HSDPA+ zamiast LTE na huawei E3272

Cezary napisał/a:

Jaki system i jakie proto masz ustawione? Bo być może router wymusza automatykę zamiast zachować to co modem widzi.

No i dzięki za sugestię... Rozwiązałeś mój problem. Mam protokół NCM, ale typ serwisu miałem LTE. Zmieniam na GPRS i po problemie. Mogę się teraz przerzucać między pasmami jak LTE jest obciążone
Dzięki smile