1

Temat: kompatybilność modułów pamięci z płytą

Pacjent to płyta Asrock X99e-itx. Moduły pamięci DDR4 o pojemności 64GB nie są wymienione w specyfikacji tej płyty jako oficjalnie wspierane. W internetach można jednak znaleźć informacje o działających konfiguracjach z takimi modułami.

Kupiłem jeden taki moduł nie bardzo zastanawiając się nad szczegółami. Wsadziłem, płyta nie odpala. Napisałem do supportu Asrocka z prośbą o jakieś sugestie dlaczego jedne konfiguracje z modułami 64GB działają a inne nie. Ich odpowiedź w języku Szekspira załączam do tego posta poniżej. Wygląda na to, że za brak współpracy odpowiada organizacja modułu pamięci. Słyszałem o takich historiach, ale nie doświadczyłem ich aż do tej chwili przez co w przeszłości nie drążyłem tematu. Efektem jest mój kompletny brak wiedzy w tym zakresie.

I pojawia się pytanie: bazując na odpowiedzi Asrocka modułów o jakiej organizacji należy szukać aby uniknąć w przyszłości podobnego rozczarowania? Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś pochyli się nad odpowiedzią Asrocka i rozjaśni mi w kilku zdaniach, jak posiłkować się tymi tabelami i jak to przekłada się na wybór modułów o odpowiedniej organizacji. W szczególności nie bardzo wiem jak rozszyfrować oznaczenia organizacji: 2S4Rx4, 2DRx4 itp.

Moduł 64GB, który podobno działa, ma organizację 2S4Rx4
Moduł 64GB, który nie chce współpracować, ma organizację 2DRx4
Moduł 32GB, który działa, ma organizację 4DRx4.

pozdrawiam
geos

https://i.postimg.cc/wyBWvnw0/Screenshot-04-12-2018-14-30-18.png