1 (edytowany przez djwujek 2018-11-30 01:25:02)

Temat: Problem z wydajnością wifi na Linksys WRT3200ACM

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z niedawno zakupionym ruterem Linksys WRT3200ACM na każdym sofcie niezależnie od tego czy to OpenWrt czy ddwrt czy gargoyle nie wspominając już o standardowym sofcie prędkość po wifi a w szczególności już po paśmie 5 Ghz jest żenująca raz jest 50 Mbps raz 20 Mbps zasięg też pozostawia dużo do życzenia i jest marny a nawet kiepski próbowałem zmieniać kanały szerokość kanału zaznaczać opcję " Force 40MHz mode " zmieniać kraje bez rezultatów.Kartę w laptopie jaką posiadam to Intel Dualband AC 7260 test robiony ok 2m w linii  prostej od rutera prędkość w czasie testów co chwile się zmniejsza potem zwiększa.Posiadam drugi ruter Synology RT2600AC na nim żadnego problemu nie ma prędkość jest stała ok 460 Mbps w tej samej odległości od rutera. Czy wina tak słabego zasięgu i wydajności wifi leży po stronie rutera oprogramowania czy krótkich antenach a może złych ustawień? Ma może ktoś podobny ruter i zauważył ten sam problem ? Oprogramowanie jakie posiadam jest z tej strony https://davidc502sis.dynamic-dns.net/releases/#3200acm ale na innych problem jest ten sam.Próbuję sprzedać ten ruter ale niestety chętnych brak sad

2

Odp: Problem z wydajnością wifi na Linksys WRT3200ACM

Dużo ludzi narzeka od zawsze na wydajność tych nowych linksysów, od samego początku jak się tylko pojawiły. Najwydajniejsze są oryginalne sterowniki, a na nich jak widzisz też masz problemy.
Czasami jakiś klient też powoduje problemy, więc - choć to głupie - sprawdź na innej karcie niż ten intel.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez steel_rat 2018-11-30 07:33:31)

Ja też trochę żałuję że to mam. Ale wydajność na USB ma super. Co do wifi za zainstaluj oficjalne lede lub openwrt potem pobierz z z linku co podam na końcu sterownik, zainstaluj i zobacz czy pomoże.
https://github.com/eduperez/mwlwifi_LEDE/releases
Najważniejsze by wersja kernela się zgadzała.
A i usuń 2 radio ze sterownikami oraz nie zmieniaj kraju na inny ma być FR.
Po za tym już kiedyś o tym rozmawialiśmy smile

4

Możliwe że kiedyś rozmawialiśmy ale myślałem że coś się zmieniło w temacie smile Na tym oprogramowaniu co mam na komórce xiaomi Redmi Note 3 Pro na paśmie 5Ghz jest 20 Mbps czyli lipa. A powiedz mi proszę z którego dokładnie linka mam zainstalować i jak te oprogramowanie ? Czy kod źródłowy oryginalnego oprogramowania pod ten Linksys można pobrać z neta może by coś z niego wyciągnąć i skompilować z openwrt tak tylko głośno myślę smile Ostatnie pytanie po co te 3 radio jest w oryginalnym openwrt skoro jest nie potrzebne i wszyscy doradzają je usuwać nie lepiej zrobić to na poziomie oprogramowania przed kompilacją ?

5

Nie można wyciągnąć i skompilować, przynajmniej w prosty sposób.

Po co trzecie radio... przypuszczenia są że do skanowania. Dzięki temu soft może na bieżąco wiedzieć co się dzieje i np. automatycznie przestawiać kanały.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

W tym oprogramowaniu co podałem wersja sterownika wifi to : WiFi driver = 10.3.8.0-20181114 a wersja z linku to 10.3.8.0-20181112-e5e0700 wychodzi na to że jest starsza czy mam dalej zainstalować oryginalne openwrt nie będzie to to samo ?

7 (edytowany przez IceG 2018-11-30 08:24:29)

Jak coś mogę skompilować zaraz obraz SNAPSHOT, chyba będzie najbardziej aktualne co może być wink Obecnie mam (2018-11-14-81413aa9-1)

Mam Linksysa WRT1200AC i też powiem że radio było problematyczne na początku.. nawet na OFW ale od jakiegoś czasu sterowniki na OpenWrt są dość OK, nic nie zrywa i radio jest stabilne smile, do tego wymieniłem anteny i sprzęt jest spoko.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

8

A możesz skompilować pod wrt3200acm ? Jakie masz anteny ?

9 (edytowany przez IceG 2018-11-30 09:21:15)

djwujek napisał/a:

A możesz skompilować pod wrt3200acm ? Jakie masz anteny ?

Jasne smile Łap..

https://www.easypaste.org/file/uyXPMl9Z/cortexa9.zip?lang=pl

Tylko trzeba wybrać wolne pobieranie :)

a anteny mam takie jak w podpisie smile czyli WRT002ANT-EU

Z tego co widzę sterowniki i tak są z 2018-11-14, więc nie wiem czy coś zmieni ale u Mnie jest ok. I od jakiegoś czasu na serio nie mogę narzekać na ten sprzęt.

Postaw kawę

10

kupiłeś te anteny na amazonie bo w polskich sklepach ich nie widzę powiedz czy dużo poprawiają zasięg bo tanie nie są.

11 (edytowany przez IceG 2018-11-30 09:25:49)

Ja je kiedyś kupiłem.. jak były do kupienia w polskim sklepie.. była chyba wyprzedaż.. owszem tanie nie są i ja bym ich nie brał na Twoim miejscu przy obecnej sytuacji neutral router powinien działać stabilnie przy obecnych antenach na przyzwoitych prędkościach smile jak będzie działał i nie będziesz miał na co kasy wydawać to wiadomo smile

Postaw kawę