101 (edytowany przez ddavidek256 2018-11-28 14:20:35)

Odp: OpenWRT 12.04 + Luci + UPC Wi-Free

Witam wszystkich serdecznie.
Podłączę się pod temat bo mam pewien problem. Zaczynam swoją przygodę z open wrt i mam kilka pytań. Znalazłem gdzieś w szafie starego poczciwego TPLINK-WR740n v2.5. Chciałbym z niego zrobić użytek i zastosować do przedłużenia sygnału z UPC-WiFree. Konkretniej aby odbierał przez Wlan sygnał i dawał go na kabel LAN np. do TV.
Wgrałem openwrt 18.06 z wbudowanym luci lecz utknąłem na instalacji dodatkowych pakietów. Czy powinienem wgrać starszą wersję  (np. tl-wr740n-v1-squashfs-factory.bin) czy można to zrobić na tej 18.06 tylko jak dobrać do tego odpowiednie buildy aby to skonfigurować pod UPC. Czy może ktoś pomóc jak to dalej pociągnąć aby ruszyło. Router nie ma dostępu do internetu przez lan więc pkt7 kolegi woyoo z instrukcji nie będzie spełniony póki co.  Czy jest jakieś gotowe środowisko lub przez sam dostęp LuCi gdzie będzie to wszystko bez kompilacji, maszyn wirtualnych itd. Sama zmiana w plikach np. Dzięki za pomoc

Pozdrawiam.

102

Cezary napisał/a:

A jaki router masz? Generalnie  tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#rozgas … przewodowo choć nie jest to polecane żeby tak pracowało.

TPLINK-WR740n

Zuzia napisał/a:
patgaw napisał/a:

Ok udalo sie. Okazalo sie ze siec wi free do ktorej sie laczylem byla popusta. A zeby bylo smieszniej ta siec jest moja. Telefon w tym samym pomieszczeniu polaczyl sie z inna siecia i dzialalo....

Na tym polega usługa, można łączyć się z innymi routerami nadającymi Wi-Free, ale nie z tym, który dostałeś od UPC. Stąd w logach miałeś dostęp zabroniony.

patgaw napisał/a:

Teraz pytanie czy moge na tym samym routerze postawic wi fi do ktorego sie podlacze czy musze uzywac drugiego routera?

Jak masz w routerze drugie radio np. 5 GHz to tak można. A jeśli jest tylko jedno 2.4 GHz sprawa komplikuje się. Jeżeli masz router z portem usb można dołożyć drugą kartę WiFi i taka konfiguracja tez powinna działać. Robiłam coś takiego na kartach Mediateka i Realteka i dawało radę.

Jak mam kupowac karte, to juz wole uzyc drugiego routera, mam jeszcze jakiegos starego prostego asusa na stanie wink

ddavidek256 - ja mam ten sam router, jak nie masz dostepu do neta to udostepnij np z telefonu i podlacz sie. moje buildy masz w poprzenich postach.

103

Konfigurację możesz zrobić i będzie działać, ale... jeżeli sta zniknie to i ap zniknie (bo radio przejdzie w tryb skanowania), pasmo ci się zmniejszy a i kanału nie możesz zmienić (będzie takie do jakiego się sta podłączyło).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

104

Jak zniknie to trudno i tak wtedy nie bedzie dzialac net big_smile
Czy to sie da jakos wyklikac przez GUI czy tylko komendy? Bo tak srednio sie w nich czuje.

105

Da wyklikać, wejdź w wifi i tam gdzieś jest dodawanie nowego interfejsu. Tryb oczywiście AP, powiązanie z lan, wypełniasz resztę rzeczy, zapisz, restart.

Z konsoli już dostałeś, to tylko kilka poleceń.

106

@patgaw

Będę u kumpla który ma neta z lan. Czy jak podłącze i zrobie według instrukcji te wszystkie punkty to powinno to ruszyć. Czy jeszcze muszę dodatkowo to wszystko kompilować i coś działać w tym temacie czy tylko zmiana plików config analogicznie swoje dane wrzucając ?

107

Nie nic nie trzeba kompilowac ani edytowac configow. Tylko to co jest w tamtej instrukcji.

108

Ok. A jak zwolnić miejsce żeby się to dalo wrzucić? Czysty wgrany 18.06 bez dodatków.
http://bit.ly/2E2er3c

109

Nie zwolnisz. Dlaczego zainstaluj obraz bez luci.

110

Cezary napisał/a:

Nie zwolnisz. Dlaczego zainstaluj obraz bez luci.

A pomożesz dobrać odpowiedni Soft i resztę aby to ruszylo.  Do sprzętu: Wr740n v2.5
Będę wdzięczny za pomoc.

111

Obrazy bez luci są u mnie, https://dl.eko.one.pl/firmware/?vendor= … able=false

Lede ma mniejsze zużycie pamięci, 18.06 ma większe.

112

Hej a jak w tym lede wyklikac teraz aby to sie ladnie skompilowalo lub ktory obraz tam wrzucic aby nie bylo problemow z pamiecia. Obecnie pokazuje przez ssh 16MB wolnego wrzucilem poki co lede 17.01 snapshot. Mozna prosic o wsparcie

113

Jeszcze raz napisz, bo nie wiem  co chcesz "wyklikac teraz aby to sie ladnie skompilowalo"

114

Dobra. Chce uzyskac efekt aby przedłużyć zasięg wifi upc wifree. I aby byl przekazany do lan na tv. Poczatkowo wgralem openwrt 18.06 v1 squash factory. Cos duzo miejsca zajal i nie moglem pobrac reszty. Teraz na nowo wrzucilem lede 17.01 tylko brak gui. Wiec albo cos dograc co da gui i bede mogl to ustawic jak w tym temacie albo jakies inny sposob aby ruszylo. Stawiam % za pomoc. Pozdro

115

Właśnie po to pozbyłeś się gui bo nie mogłeś dograć tych innych rzeczy. Więc teraz jak wgrałeś te inne rzeczy to nie dograsz gui bo się nie zmieści.

Konfiguruj wszystko ręcznie z konsoli.

116

Czy upc blokuje jakos tych co za duzo korzystaja z Wi-Free? Bo moj router stal 2 dni podlaczony i go rozlaczylo i teraz nie moglem sie polaczyc. Ma ktos na stale podpiety router do wi free?

117

Czyli jedyne wyjście to krok po kroku próbować z konsoli po kolei. A późnej mogę ręcznie configi już przez winscp wrzucić i powinno latać. Zgadza się?

118 (edytowany przez Zuzia 2018-11-29 21:23:29)

@patgaw
Użytkownik modemu, z którym łączyłeś się może po prostu wyłączyć modem, WiFi lub samo Wi-Free... Wrzuć logi po nieudanej próbie połączenia, będzie wiadomo czym rzecz.

119

@ddavidek256 config robisz z konsoli. Albo komendami do uci, albo edytując pliki konfiguracyjne w konsoli. W standardzie masz edytor VI.

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

120

Zuzia, no wlasnie nie bo siec byla wlaczona i z telefonu tez do niej nie moglem sie zalogowac hmm
A ty masz podpiety router pod wi-free?

121 (edytowany przez Zuzia 2018-11-29 21:43:32)

@ddavidek256
Konfigurację dla LEDE podałam tutaj:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 24#p208824

@patgaw
Często korzystam z Wi-Free, ale nie jakoś na stałe. Jeszcze trzeba uwzględnić, że tylko kilka urządzeń może zalogować się do Wi-Free, jak zostanie przekroczony limit kolejne już nie mogą się logować. Inna możliwość to, że coś przywiesiło się u Ciebie i trzeba zrestartować WiFi lub router. W logach są szczegóły.

122

Teraz mi sypie bledami ze za malo miejsca i w sumie dziala niestabilnie.
W overview mam:

Total Available   
6948 kB / 28740 kB (24%)
Free   
4984 kB / 28740 kB (17%)
Buffered   
1964 kB / 28740 kB (6%)

A w software :
Free space: 6% (40.00 KB)

I nie moge nic usunac z software bo blad ze za malo pamieci:
rm: can't remove '/etc/rc.d/S19firewall': No space left on device
Warning: Unable to locate ipset utility, disabling ipset support
* Flushing IPv4 filter table
* Flushing IPv4 nat table
* Flushing IPv4 mangle table
* Flushing IPv4 raw table
* Flushing IPv6 filter table
* Flushing IPv6 mangle table
* Flushing IPv6 raw table
* Flushing conntrack table ...
Command failed: Not found
Collected errors:
* opkg_conf_write_status_files: Can't open status file //usr/lib/opkg/status: No space left on device.

zawiesza mi neta ale jak wejde w interfejsy i dam reconnect lan to zaczyna dzialac.
Jakies pomysly? big_smile

123

Nic nie zrobisz bo zapchałeś flash. Zrób firstbota i od nowa konfiguruj wszystko. Tylko żebyś sobie znów nie zapchał pamięci.

124

@Zuzia
Wycinek twojego postu smile
"A tak wygląda dla LEDE, tutaj wpad daje jakoś radę. W zasadzie wystarczy usunąć wpad-mini, zainstalować wpad (oraz zlib i libopenssl) i działa konfiguracja jak poniżej, nie trzeba niczego specjalnie kompilować".

To jeszcze takie pytanie jak dobrać konkretnie ten plik wpad (oraz zlib i libopenssl) ?
Bo rozumiem, że po pobraniu i wrzuceniu robię instalację a później już tylko ustawiam configi?
Możesz mi wskazać te konkretne pliki bo znalazłem inne ale chyba nie taka architektura i żebym nie skopał czegoś:(

WR740N V2.5 WGRANY CZYSTY -> lede-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ar71xx-generic-tl-wr740n-v1-squashfs-sysupgrade

125

Cezary napisał/a:

Nic nie zrobisz bo zapchałeś flash. Zrób firstbota i od nowa konfiguruj wszystko. Tylko żebyś sobie znów nie zapchał pamięci.

Ale poza zainstalowalen wpada nic nie robilem. Ktore rzeczy z software moge usunac zeby zwolnic miejsce?

Niestety ale chyba stwierdzam ze jednak UPC blokuje tych co za duzo korzystaja. Wieczorem podlaczylem sie pod wi free a rano juz router rozlaczony. Wylaczylem router i sprobowalem sie polaczyc telefonem z tym samym adresem MAC z Wi Free i nie idzie, podlaczyl sie pod inna.