1

Temat: jak skonfigurować sieć na dwóch AP, z blokada MAC

Mam dwa routery+AP: TP-Link Archer C7 v2 i TP-Link TL-MR3420 v1. Oba połączone są skrętka.
TP-Link Archer C7 v2 nadaje sieć 2.4Ghz i 5Ghz. TP-Link TL-MR3420 v1 nadaje tylko 2.4Ghz. Oba pracują z ta sama nazwa sieciowa i hasłem, ale na różnych kanałach.
Zauważyłem, że Archer C7 v2, przyznaje adresy IP dla urządzeń, których nie zna po MAC.
Dzieci przyznały mi się, że hasło mojej sieci wifi, podały dla urządzeń sąsiadów sad
Jak blokuje nieznany MAC, na Archer, w opcji filtrowanie adresów MAC, to zostają zablokowane urządzenia, próbujące połączyć się z Archer.  Te, które logują się do wifi na MR3420, dalej korzystają z mojej sieci.
Jak skonfigurować sieć, żeby blokować tylko na Archer? W końcu to tylko on przyznaje IP.

2

Odp: jak skonfigurować sieć na dwóch AP, z blokada MAC

Zmienić hasło do WiFi na obu najlepiej? Blokowanie, filtrowanie adresów MAC jest nieskuteczne. Na obu musisz blokować MAC jak nie chcesz by do obu się łączyło. A, i ogarnąć dzieci żeby nie podawały hasła do WiFi??

3

Zrób tzw static dhcp, czyli przyznawaj adresy IP dla mac które znasz. Reszta nich dostanie ip z dhcp z innej puli, która nie ma dostępu do internetu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Mam DHCP skonfigurowane. Wszystkie urządzenia mają stałe IP, przyznawane z routera.
Jak zablokować dostęp do internetu, dla urządzeń nie znanych?

5

Powiedzmy że masz na routerze sieć lan 192.168.1.1. Na static dhcp przydzielaj 192.168.1.x
Zrób sobie drugą sieć, bez dostępu do internetu, niech ma adresację 192.168.2.1. I po zwykłym dhcp przydzielaj 192.168.2.x

Te które znasz dostaną właściwy dostęp i będą miały dostęp. Reszta dostanie inne adresu bez dostępu do internetu.

6

Cezary napisał/a:

Zrób sobie drugą sieć... .

Jak? Na jednym routerze? Tryb goscinny?

Nie ma mozliwosci konfiguracji routera tak, zeby nie "dawal" internetu, dla urzadzen nie znanych?

7

Koncepcyjnie tak, podobna jak sieć gościnna tylko bez dostępu do internetu.

Sposobów są setki. Możesz np. przecież zezwolić na firewallu na znane mac adresy a wyciąć całą resztę. Jak zrobisz to tylko od ciebie zależy.