26

Odp: rejestracja mac adresów w sieci

panowie.
3razy powtarzałem że ta rada nie jest potrzebna do niczego.
Co z tego że będę mógł edytować, skoro nie wiem co ani gdzie.
Poza straconym czasem nie posunę się ani o krok naprzód.

Wasze rady brzmią tak:  "zadzwonimy do pana" podczas gdy ja wam mówię, że "ale ja nie mam telefonu"
https://www.youtube.com/watch?v=CK8GDsW4t00

Więc proszę, jeśli ktoś ma ten telefon, prosze o pomoc (mogę odpowiednio zmotywować).

27

#!/bin/sh

date="$(date '+%Y.%m.%d %H:%M:%S')"
old="$(date --date='2 days ago' +%Y.%m.%d)"
sed -i  "/$old/d" /root/lista/*

if [[ $2 == "AP-STA-CONNECTED" ]]
then
  echo "Aktywny od $date" >> /root/lista/$3
fi

if [[ $2 == "AP-STA-DISCONNECTED" ]]
then
  echo "Nieaktywny od $date" >> /root/lista/$3
fi

echo "" > /root/macreport.txt
for mac in `ls -1t /root/lista/`;
do
    status=$(tail -n1 /root/lista/$mac)
    echo "$mac $status" >> /root/macreport.txt
done

Odpowiada Ci taki skrypt? Do działania wymaga coreutils-date i możesz go wykorzystać jedynie z wpa_cli. Rozumiesz coś z tego?

PS. Jak nie zrobisz firstboota lub nie usuniesz tych śmieci żeby odblokować możliwość zapisu to co najwyżej możesz ten skrypt wydrukować i podetrzeć nim tyłek. Z mojej strony również EOT, bo szkoda czasu i nerwów.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

28

Witam,

podbijam temat.
Zadanie nadal nie rozwiązane.

Czy ktoś zechciałby się podjąć ?

29

na ten cel przeznaczyliśmy 2tys zł.
Ja rozumiem, że w narodzie jest tandencja żeby nic nie robić, ale może ktoś jednak potrzebuje te pare groszy

30

Otrzymałeś już dawno odpowiedź w tym temacie. Nie rozwiązuje to Twojego problemu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31 (edytowany przez steel_rat 2018-11-27 08:09:42)

Za te 2 koła to można sobie kupić router z USB,  pena i zapisywać do niego dane. Myślę, że rok spokojnie wytrzyma. Jeszcze trochę kasy zostanie.
A tak poza tym to napisz co potrzebujesz i oczekujesz od ludzi z forum. Tylko w miarę prosto. Bo wygląda, że jest rozwiązanie tylko je nie widzisz, ewentualnie nie potrafisz je wdrożyć.

32

Cezary napisał/a:

Otrzymałeś już dawno odpowiedź w tym temacie. Nie rozwiązuje to Twojego problemu?

Przecież pisałem już dawno że nie rozwiązuje.
Odpowiedż i owszem dostałem, ale zupełnie nieprzydatną do niczego.
Zastanawiające jest, skąd w ogóle pomysł że wyczyszczenie routera cokolwiek rozwiązuje.

@steel _rat
router za 2kzł z cała pewnością ani nie ma sensu ani przyszłości.
Z pewnością znajdzie się tańszy router, który ma troszkę więcej pamięci, albo obsługuje pena ?
Jesli chodzi o najtańszy wr741 to nowa wesja ma wsytarczająco pamięci wewnętrznej, ale openwrt nie działa na nim stabilnie.

Zacząć trzeba więc od znalezienia routera.
znalazłem skrypt gruberka, on był troche skompresowany i zajmował 20-30MB.
JAki (tani) router jest rozsądny?

33 (edytowany przez steel_rat 2018-11-28 00:47:46)

Zależy od potrzeb. Jak Tobie wystarczą
LAN i WAN 100Mb/s, USB 2.0, oczywiście do tego pen i extroot. To Archer C50 byłby dobry. Po za tym ma on WiFi 2.4GHz oraz 5GHz. Ja mam V1 i fajnie działa.

34 (edytowany przez dr_aus 2018-11-28 02:41:57)

dzieki, właśnie spędziłęm 2h na szukaniu...

z najbardziej popularnych na allegro:
wr741,841 - ostatnie wersje z wiekszym flashem niestabilne

wiec z usb:
totolink   - nie kompatybilny
mr3420 -  niezalecany bo mała ilość flash/ ram
dir- 825 - ostatnie wersja niekompatybilne
archer c5 - ostatnia wersja v2 nie kompatybilna ,  a w sprzedaży jest już v4 ?

sensowne:
archer C7  +++  kompatybilna
mikrotik rb952   chyba kompatybilna   nie wiem czy warto??

archerem C50 wygrałeś  (ceną 2 razy niższa, pamięci jak zalecane 8/64) ale nie pojawił mi sie w wyszukiwaniach bo są dwie wersje 4 anteny bez usb lub bardzo rzadko 2 anteny z usb.   Którą wersje posiadasz.?
Z tego co doczytałem, v1 i v2 były 2 anteny i usb,   nowsze wersje v3 i v4 są 4 antenowe bez usb.   Reasumując produkt już nieaktualny.

na czym zależy: na powtarzalności, oraz na pewności przesyłu po kablu. to jest router główny: wifi w  tego typu sieciach  sieciach i tak jest powielane dalej. trzeba założyć po sieci monitoring, oraz kilkanście lub wiecej nadajników i odbiorników wifi z elementów "inteligentnego domu".

35

Ja mam właśnie tego z dwoma antenami v1. W  supermarkecie kupiłem. Chyba za 130zł. O nowy sprzęt pod openwrt/gargole /tomato jest coraz ciężej. Jest jeszcze linksys wrt1200, wrt1900, wrt3200. Tylko tutaj jest problem ze sterownikami WiFi. Ciągle nad nimi pracują.

36

Router miałeś wyczyścić bo zapchałeś flash i nie było miejsca żeby cokolwiek zrobić. Było to pisane kilka razy i kompletnie to zignorowałeś.

Zamykam ten wątek bo nie ma sensu go ciągnąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.